Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Muzica la începutul noului an

Din toate timpurile oamenii au aşteptat cu nerăbdare venirea unui An Nou în speranţa schimbărilor care să-i ajute să-şi îmbogăţească viaţa. Ştim aceste lucruri datorită însemnărilor din paginile scrise de istorici din diferite domenii. Aşa am aflat că în 1888 a apărut la Blaj primul număr al revistei literare "Muza Română" editată de Iacob Mureşanu.

Tot în ianuarie, în anul 1889, s-a născut la Cernavodă compozitorul, dirijorul şi profesorul Ion D. Chirescu. El şi-a început studiile la Bucureşti cu D. G. Kiriac şi Ion Nona Otescu pe care le-a continuat la Paris la Schola Cantorum cu Vincent d"Indy. Datorită profesorului I. D. Chirescu, muzica pentru cor s-a dezvoltat foarte mult în ţara noastră. La începutul carierei a dirijat "Capela Română" din Paris şi apoi a fost numit pe postul ce-l ocupase D. G. Kiriac la conducerea corului "Carmen". A fost mulţi ani professor la Conservatorul din Bucureşti şi o perioada chiar director. În calitate de compozitor a creat multe piese corale, unele pentru copii.

Contemporan cu I. D. Chirescu a fost compozitorul Emil Monţia care s-a născut la Arad în 1888 şi care a trăit până în 1965. Creaţia sa cuprinde multe colinde şi cântece eroice, romanţe şi altele. A rămas în istorie cu o "Culegere de doine şi cântece populare româneşti". E. Monţia a compus operetele : "Fata din Cozia", "Trei Crai".

În Istoria muzicii există date importante despre pianista Clara Haskil născută la Bucureşti în ianuarie 1895 şi care a trăit în Elveţia. Datorită recunoaşterii talentului său a concertat în multe ţări din Europa şi America. A participat la marile festivalurile Internaţionale de la Salzburg, Lucerna, Edinburgh şi altele. A colaborat în concerte cu: Ysaye, Enescu, Casals şi alţi mari interpreţi. A plecat în lumea veşnică în 1960 când era la Bruxelles.

În ianuarie 1900 a avut loc premiera operei "Tosca" de Puccini la Roma. Interpreta rolului principal a fost românca Hariclea Darclée.

În 16 ianuarie 1927 a avut loc prima audiţie a "Sonatei a III-a pentru vioară şi pian "în caracter popular românesc" de G. Enescu. Lucrarea a fost interpretată de G.Enescu –vioara , la pian fiind Nicolae Caravia.

Tot în ianuarie, anul 1954, a fost inaugurat Teatrul de operă şi balet din Bucureşti, iar în aceiaşi luna în anul 1949 s-a înfiinţat la Sibiu orchestra "Filarmonica de Stat". Tot în ianuarie s-a născut la Târnava Mare în 1893 Marţian Negrea. El a ales profesia de muzician deşi în paralel se pregătise pentru cea de professor. La 20 de ani a plecat la Viena pentru desăvârşirea pregătirii muzicale pe care o începuse în ţară cu Timotei Popovici. În 1921 s-a întors în ţară şi a fost numit professor la Conservatorul din Cluj. În paralel a fost promovat în creaţie şi una dintre primele sale lucrări a fost "Rapsodia" care în 1938 a fost distinsă cu premiul "Enescu". Succesul acestei lucrări i-a creat dorinţa de a-şi înmulţi creaţia, mai ales cea inspirată de folclor. A fost apreciat şi stimat de elevi şi colegi atât pentru calităţile de muzician dar şi pentru cele umane.

Ianuarie, prima lună a anului, este cea legată de naşterea unor mari muzicieni ai lumii. Va dăm câteva exemple. În ianuarie 1796 s-a născut la Salzburg marele geniu al muzicii Wolfgang A. Mozart. În 1797 s-a născut Franz Schubert. În 1866 s-a născut Romain Rolland care a lăsat cele mai importante scrieri despre Beethoven, Mozart, Berlioz şi Wagner. În ianuarie 1889 s-a născut Artur Rubinstein. Putem deci să asociem prima luna a anului cu naşterea unora dintre marii muzicieni ai lumii.


Toronto / Ian 2017





Florica Gheorghescu     1/23/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian