Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Între foamea de pâine si foamea de Cuvânt

Timpul liturgic, adică timpul viu, de la Nastere si până la Botez, concentrează anii de pregatire a Mântuitorului ca om, in care respecta toate prescriptiile Legii, dovedind astfel omenitatea Lui: prin nastere trupeasca din Fecioara, fara de samanta barbateasca; prin taierea imprejur (botezul iudaic) la opt zile; prin ascultare de parinti, de tatal sau adoptiv, dreptul Iosif, “logodnicul” Mariei, si de mama Lui etc.

Cei care nu credeau ca Dumnezeu a venit in trup omenesc, printre oameni, ca si cei care nu cred nici astazi si zic ca a fost doar om, i-au mesterit tot felul de biografii trimitandu-L la studii in strainatate, ba in India, sa invete magia cu tot felul de guru, ba prin spatiul carpato-danubiano-pontic, la Zamolxe, ba prin Africa etc.

Anii de pregatire a Mantuitorului ca om sunt si ani de steptare a Mantuitorului ca Dumnezeu. La plinirea vremii, adica la implinirea a treizeci de ani, la majorat , cand poate sa se manifeste ca persoana publica conform Legii, inainte de a porni la propovaduirea Imparatiei, la Botezul in apa Iordanului, cei prezenti , oameni si ingeri, primesc confirmare de Sus că Cel Care Se supune Botezului pocăinţei ( desi nu avea nevoie) este Dumnezeu-adevarat si Om-adevarat: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit!“ (Matei 3,17)

Că Satana a fost, că n-a fost la Botezul Domnului, nu știm, dar sigur a tras cu ochiul si cu urechea. Oricum nu s-ar fi dus nici daca ar fi fost invitat special deoarece, numai auzind cuvantul “ pocainta”, i se face rău.

Sfantul Ioan Botezătorul, propovăduind „Pocăiţi-vă, că s'a apropiat împărăţia cerurilor !“( Matei 3,1-2, BVA) si-a incheiat misiunea, marturisind ca martor ocular: „Văzut-am Duhul ca pe un porumbel din cer pogorându-Se şi cum a rămas peste El. Şi eu nu-L cunoşteam, dar Cel ce m'a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Cel peste care vei vedea Duhul pogorându-Se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt. Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu“.( Ioan 1,32-34,BVA).

Propovaduirea Imparatiei, lucrare divino-umana, presupune pregatire prin post de la toate ispitele lumesti, trupesti si sufletesti. Ca exemplu si model de urmat de cei care continua si astazi aceasta lucrare, Mantuitorul se supune si acestei pregatiri: “Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustie , ca să fie ispitit de către diavolul. Şi postind El patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, în cele din urmă a flămânzit. Şi apropiindu-se Ispititorul, I-a zis: „Dacă eşti tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini“. Iar El, răspunzând, i-a zis: „Scris este: Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu“ ( Matei 4,1-4 BVA)

Aceste cuvinte “Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”, cred ca sunt esenta luptei pentru mantuire. Satana il amageste pe om ca “numai cu pâine va trăi” , intelegand prin paine nu numai alimentele care intra pe gura, ci toate roadele pe care omul le culege din pomul cunstintei binelui si raului, roade stricacioase, trecatoare. Din gura lui Dumnezeu ies cuvintele vietii, roadele pomului nemuririi.

Omul are libertatea absoluta, netulburata, de a alege intre ispita painii, din pomul cunstintei binelui si raului, si chemarea la Ospatul vietii vesnice, alaturi de Hristos.

Pe autostrada larga, cu tot mai multe benzi, cârduri, cârduri de oameni, de toate varstele si natiile si rasele si religiile, se inghesuie spre pomul cunostintei binelui si raului. Quo vadis homine?

Pe cararea anevoiasa, fara facilitati si comoditati, se raresc pelerinii care se indreapta spre pomul vietii vesnice, Iisus Hristos, Mantuitorul lumii.

Vino, Doamne Iisuse, și fă cărarea autostradă si autostrada cărare!

Şi Duhul şi Mireasa* zic: „Vino!“ Şi cel ce aude, să zică: „Vino!“ Şi cel însetat să vină, cel ce vrea să primească'n dar apa vieţii. ( …) Cel ce mărturiseşte acestea, zice: „Da, vin curând“. – „Amin! Vino, Doamne Iisuse!“ Harul Domnului Iisus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin. (Apocalipsa 22: 17,20-21)

*Mireasa Mirelui: Biserica lui Hristos, în care este prezentsi lucrează Duhul Sfânt (BVA)

Nicusor Gliga
Somerville, MA





Nicusor Gliga    1/17/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian