Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Revelionul pensionarilor din Kitchener un succes si o traditie

In anul 2011, pentru prima data pe continentul nord-american s-a organizat in Kitchener, Ontario, de catre comunitatea romaneasca din localitate, un eveniment deosebit dedicat celor de varsta a treia: Revelionul pensionarilor. Organizatorii au fost publicatia Agenda Romaneasca, emisiunea de televiziune Noi Romanii, Bisericile Ortodoxe Romanesti din Kitchener “Sf.Ioan Botezatorul” si “Sf.Apostoli Petru si Pavel”, CmS Entertainment, asociatia ARTA si asociatia inginerilor AREC-SOC.

Revelionul pensionarilor este o initiativa demna de lauda, unde parintii nostri, bunicii nostri au o zi speciala a lor. Evenimentul este coordonat si realizat de Radu Secasan, fiind la a sasea editie si bucurindu-se de mult succes. Numai la acest eveniment, din 8 ianurie 2017 au venit in jur de 190 de persoane din regiunea Kitchener-Waterloo, Milton, Toronto, Missisuaga, Oakville, Orangeville, London, Woodstock, Chisinau si chiar din Romania, bunici in vizita la copii lor.

Cel mai longeviva femeie din Kitchener este dna Mari Blaga, in virsta de 97 ani, care din pacate nu a participat anul acesta la revelion dar au fost celebrate alte persoane din sala.

La editia a doua a revelionului pensionarilor, au fost asezati la o masa toti romanii originari din acelasi oras, Brasov, si doi intre ei, care au stat pe aceeasi strada s-au regasit in Canada.

Romanii din localitate: Cristina Pekurar, dr Sorin Boeriu, dr Simona Russu, Vas Anton sponsorizeaza acest eveniment cu bani sau cadouri substantiale, care se ofera invitatilor gratuit prin tombola.

Muzica este live, voluntarii centrului cultural Banatul ii servesc pe pensionari cu un meniu complet pentru ca pretul de intrare este modic de 15 dolari.
Anul acesta invitatii l-au ascultat pe Alex Pascu, corul clubului Transilvania si lordul muzicii romanesti din diaspora Gilmaro.

La acest revelion au venit cupluri sau persoane singure, imbracate elegant de sarbatoare. Cei care nu au mijloace de transport pentru a veni la eveniment exista un serviciu special gratuit organizat de asociatia inginerilor.

Ideea acestui eveniment ii revine in totalitate lui Radu Secasan, care a fost nominalizat anul trecut pentru o prestigioasa distinctie oferita de Volunteer Action Centre din Kitchener-Waterloo si anume « Caring Award », o persoana care se ocupa direct de oamenii din comunitate.

Radu este un barbat modest, sfatos, popular, o adevarata enciclopedie, inimos si saritor, gata sa dea o mina de ajutor, cunoaste o multime de oameni. Radu a emigrat in Canada in 2002, dupa ce a lucrat in studioul televiziunii locale din orasul Medias, judetul Sibiu, unde realiza emisiuni, edita video si lua interviuri.

Radu organizeaza de 7 ani si intilnirea seniorilor, o data pe sptamina, in fiecare miercuri la ora 12, intr-o sala din Kitchener Farmers Market. Pensionarii romani nu aveau un loc de intilnire, ca ale grupari etnice ce se reunesc fie la Tim Horton sau MacDonalds.

Seniorii se intilnesc la o cafea, isi sarbatoresc ziua de nastere cind Radu le ofera un tort si un buchet de flori. In fiecare an dl Secasan le pregateste o masa festiva de Craciun. Aici se leaga noi prietenii, sunt bunici care isi aduc nepotii si mai ales vorbesc romaneste. Unii dintre seniori nu stapinesc foarte bine limba enlgeza si singura lor ocazie de a o vorbi este aceasta intilnire.

Radu Secasan este un roman cu care ne mindrim in Canada, un model pentru generatia tinara si demn de urmat.
Paulina Popescu    1/7/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian