Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Democraţia la ceaun şi-n farfurie

Buldozerele nu puteau să înceapă dărâmarea bisericii Sfânta Vineri pentru că oamenii din cartier se adunaseră ca la circ în jurul ei. O parte dintre ei se ruga. Pentru dispersarea mulţimii n-a intervenit miliţia cu bastoane, nici cu gaze lacrimogene. S-a recurs la o stratagemă paşnică, eficientă, umană: la alimentarele din jur s-a adus carne. Zvonul s-a răspândit repede şi mulţimea a alergat să-şi cumpere de-ale gurii. Puţinii oameni care au mai rămas au fost daţi uşor la o parte , buldozerele putând să cureţe locul.

Ieri, în ziua alegerilor, TVR 1 acorda minute bune de antenă lui Mircea Dinescu, fost poet, fost disident şi fost revoluţionar, astăzi boier. Dispunând de proprietăţi adecvate, ca orice boier, s-a reprofilat pe gastronomie, la care asociază politica, cultura, filozofia, sportul, viata mondenă etc. Ce făcea Mircea Dinescu? Pe malul Dunării, într-un cadru natural, îmbrăcat în bucătar, ajutat de două femei, explica şi exemplifica cum se fac anumiţi cârnaţi după o anumită reţetă.

În aceeaşi zi, televiziunile comerciale şi TVR, erau prezente la Corbeanca, în paradisul verde al altui boier multimilionar, Cristian Ţânţăreanu. De ce? Se muncea de zor în bucătării, ceaunele erau pline cu jumări…Se aranjau mesele pentru un festin pantagruelic la care erau aşteptaţi 400 de invitaţi, cu ocazia alegerilor.

Toată ziua, cu ochii în ecrane, ca la meciul de handbal feminin Ungaria-Romaia, pe retina cetăţenilor patriei se va întipărit imaginea ofertelor copioase - ciorile din mână,- ale celor doi boieri.

Săptămâna trecută, preşedintele, liderii şi analiştii politici au îndemnat poporul să meargă la vot. Pentru ce? Pentru vrabia de pe gard a promisiunilor electorale. Fiecare partid cu vrabia sau vrăbiuţa lui. Toţi dau asigurări că , în patru ani, vrabia va ajunge la dimensiunea unei ciori.

La vot s-au prezentat mai puţin de jumătate din cei cu drept de vot. Cetăţenii români, aflaţi în străinătate, cu mai puţin de 10 % nu prea contează în contabilitate electorală..

De ce o aşa de slabă prezenţă? Pentru că , umblând partidele prea mult cu cioara vopsită, cetăţenii privesc cu neîncredere vrăbiile. Dar astea-s riscurile democraţiei. Trebuie exercitat acest drept, dacă tot ţinem aşa de mult la drepturi. Cu cât se împuţinează voturile, cu atât se înmulţesc vrăbiile. Ciorile vor putea fi admirate numai în paradisurile lor, de către cei invitaţi. Cei care n-au votat decad din dreptul de a critica, de a protesta etc. Pentru stimularea simţului civic, la viitoarele alegeri, boierii mai sus menţionaţi ( şi alţii), punând mâna de la mână, ar putea organiza în preajma secţiilor de votare câte un bufet suedez, bine dotat cu delicatese româneşti, plus un taraf.

Ce-a ieşit? A rezultat că două partide pot forma şi prezenta preşedintelui ţării un guvern şi un prim-ministru. Nefiind “guvernul meu”, preşedintele, care parcă se hrăneşte numai cu ipsos, în cuvinte puţine îl va respinge. Ein Mann, ein Wort, eine Ablehnung. ( în germ. = un om, un cuvânt, o respingere). Şi atunci, din ce-şi va forma guvernul? Din PNL, pe care diva Alina l-a adus în sapă de lemn. Urmează USR, care prin vocea de tenor imatur al liderului Nicuşor Dan, mulţumeşte celor care l-au trimis în parlament şi promite să facă opoziţie, bruiaj de vuvuzele. Se mai adaugă PMP, al cărui lider, Traian Băsescu, fost marinar, fost primar, fost preşedinte, asigură PSD-ul de o opoziţie dură. Probabil deputaţii şi senatorii PMP vor fi dotaţi cu ciomege. UDMR, prostituata sistemului nostru politic, vrea în patul oricărui guvern, numai să nu rămână afară să facă trotuarul. Totuşi, n-ajunge. Ar mai trebui ceva. Preşedintele, dorind o Românie unită şi mai bună (sic!) mai are în rezervă DNA, SRI, BND ( Bundesnachrichtendienst), Viktor Orban, Vladimir Putin etc. Preşedintele va face tărăboi de copil răsfăţat, până va obţine “ guvernul meu”. Heil Klaus!

Dacă în Islanda a câştigat alegerile Partidul Piraţilor, de ce în România n-ar exista şi n-ar câştiga alegerile un Partid al Haiducilor, noi având tradiţie în domeniul haiduciei nu al pirateriei?


Bucureşti, 12 Decembrie 2016
Sfântul Ierarh Alexandru, Arhiepiscopul Ierusalimului; ✝) Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei; Sfântul Mucenic Sinet





Nicuşor Gliga    12/12/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian