Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Concert inaugural al pianului «Steinway&Sons» la Filarmonica Braşov

În toamna anului 2013 se inaugura în Braşov noul Complex multicultural „Patria”în locul vechiului cinematograf cu acelaşi nume. A fost un moment deosebit pentru melomanii din Ţara Bârsei şi judeţele limitrofe, prestigioasa Filarmonică braşoveană având, în sfârşit, de atunci propria sală de concerte.

Deziderat greu de realizat

Mai rămăsese un deziderat ce părea greu de realizat în acel moment: achiziţionarea unui pian performant de concert, un “Steinway&Sons”, care să-l înlocuiască pe bătrânul „Petrof”, instrument... scos la pensie de aprope două decenii de Filarmonica din Berlin şi oferit gratuit muzicienilor braşoveni în urmă cu zece ani.
Ei bine, „minunea” s-a înfăptuit, un asemenea instrument-bijuterie nou-nouţ intrând de curând în posesia Orchestrei Filarmonicii din muncipiul de sub Tâmpa!
Şi fiind în perioada „Lunii cadourilor” melomanilor li se oferă joi, 8 decembrie 2016, de la ora 19.00 la Sala „Patria” un Concert Simfonic Extraordinar prilejuit de inaugurarea pianului “Steinway&Sons”.
Programul cuprinde Uvertura "Coriolan" şi Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestra de Ludwig van Beethoven, solist pianistul Horia Mihail, iar în partea a doua Poemul simfonic "Pini di Roma” de Ottorino Respighi. La pupitrul dirijoral va reveni Radu Popa, un muzician preţuit de public.

Să ne aducem aminte…
Fiind un moment fast, se cuvine să ne reamintim de strădaniile conducerii Filarmonicii braşovene de a materializa acest proiect ambiţios. Răsfoind colecţia ziarului nostru am găsit un articol pe care-l publicasem în data de 30 ianuarie 2014 intitulat „Apel de suflet pentru melomani şi nu numai”, în care se lansa ideea achiziţionării unui pian de excepţie. Rândurile de mai jos sunt explicite şi citindu-le acum, realizăm cât de importantă este izbânda la care ne referim:
“Filarmonica Braşov oferă melomanilor în fiecare săptămână concerte deosebite, invitând artişti preţuiţi în ţară şi străinătate. Benefiicind acum de o sală nouă - “Patria” - o incintă elegantă, confortabilă, cu sonoritate excelentă, pretigioasa instituţie muzicală oferă nu doar în amintita locaţie concerte remarcabile, ci organizează o stagiune şi la Sfântu Gheorghe.
Directorul instituţiei, dl. Liviu Mircea Mateş, a ţinut să facă atunci şi unele precizări de o natură mai aparte, dorind să lanseze un... Apel de suflet către melomani, oameni de afaceri, sponsori, publicul larg.
Domnia sa ne spunea că în fiecare an, Fundaţia « Kronospan » Braşov selectează o cauză nobilă pe care să o susţină, de această dată Filarmonica din municipiul de sub Tâmpa fiind cea care se bucură de sprijin. Obiectul îl reprezintă achiziţionarea unui pian performant marca « Steinway&Sons», mai ales că pentru noua sală de concerte se impune un asemenea instrument deosebit.
Pianul pe care îl avem în prezent este vechi de peste… 30 de ani şi a fost primit ca donaţie în 2007 de la Filarmonica din Berlin. Pentru că fiecare solist întâmpină dificultăţi în timpul concertelor, iar costurile pentru repararea acestui instrument se ridică la sume considerabile, Filarmonica Braşov împreună cu Fundaţia «Kronospan» au decis deschiderea unei campanii prin care se doreşte achiziţionarea unui pian nou”, spunea atunci directorul Liviu Mircea Mateş.
La aceste strădanii financiare s-au alăturat ulterior, fireşte, Primăria şi Consiliul Local Braşov, iar în urmă cu o lună noul pian a ajuns…acasă, în Sala “Patria” din Braşov.
A costat în jur de 160.000 de euro fiind comandat în Germania, la Hamburg. În urmă cu doi ani şi Universitatea braşoveană „Transilvania” a achiziţionat tot un pian cu coadă lungă « Steinway&Sons», inaugurat, de asemenea, printr-un Concert festiv de acelaşi talentat şi exigent artist, Horia Mihail.

Istoria pianului

Poate că nu toată lumea ştie, să precizăm că istoria pianului a început undeva pe la jumătatea secolului al XII-lea. Ruda sa îndepărtată era aşa-numitul monocord cu clape, instrument ce s-a transformat apoi în clavicord, adăugându-i-se mai multe coarde şi, în cele din urmă, clavecinul.
În anul 1709, italianul Bartolomeu Cristofori a realizat primul său pian, punând la punct mecanismul cunoscut şi astăzi. De-a lungul timpului, constructorii acestor instrumente le-au tot perfecţionat, găsind soluţii pentru reducerea dimensiunilor atunci când nu erau folosite în săli de concert, ci în locuinţe. Din nevoia de a economisi spaţiul au apărut pianinele. Numai că acurateţea sonoră este de obicei proporţională cu dimensiunea instrumentului, mai ales în ceea ce priveşte puterea registrului grav.
La sfârşitul anilor 1920 au fost inventate pianele electrice.

“Steinway & Sons” - un brand internaţional

Compania “Steinway & Sons” a fost fondată la New York în anul 1853 de către imigrantul german Henry Engelhart Steinway. Acesta era încă din ţara sa natală constructor de piane, fabricând deja 482 de asemenea instrumente complexe. Cel de-al 483-lea şi primul construit sub marca “Steinway & Sons” l-a vândut la preţul de 500 de dolari.
Următoarea jumătate de veac a însemnat pentru tatăl şi fiii săi o continuă căutare şi perfecţionare a mecanismelor pianului, patentând nu mai puţin de 127 de invenţii, descoperirile lor contribuind la definitivarea instrumentului modern din zilele noastre.
În 1871 Henry Steinway a murit, iar fiii săi au preluat afacerea şi au dus-o mai departe, construind noi fabrici. Prima în străinătate s-a deschis în Hamburg, locul naşterii lui Henry Steinway. Cu timpul compania a ajuns să deţină unităţi de producţie la Berlin, Londra, Tokyo, Shanghai, în prezent producând anual cca. 2.500 de piane, vândute în întreaga lume.

Horia Mihail - un maestru al pianului

Cel care are onoarea şi plăcerea de a inaugura mâine-seară pianul “Steinway&Sons” în Sala “Patria” din Braşov este un nume cunoscut melomanilor din Rpmânia, dar şi de peste hotare. Horia Mihail a debutat la vârsta de zece ani alături de Orchestra Filarmonicii Braşov, interpretând „Concertul în Re major” de Joseph Haydn. După 14 ani de studii în România cu profesorii Stela Drăgulin, la Braşov, şi Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioada de trei ani. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. De-a lungul carierei sale impunătoare, a susţinut recitaluri solo şi de muzică de cameră atât în Europa, cât şi în S.U.A., colaborând cu artişti consacraţi. A participat la diverse festivaluri şi a primit Premiul I la toate concursurile de pian la care a participat. A beneficiat de bursa „Kate Neal Kinley Memorial Fellowship” şi a primit burse complete la toate instituţiile de învăţământ superior pe care le-a frecventat.
Horia Mihail a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi televiziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite şi Vocea Americii.Din 2002 este solist al Filarmonicii din Braşov. A făcut parte din Romanian Piano Trio, alături de alti doi mari instrumentisti, Alexandru Tomescu si Răzvan Suma, a organizat, în colaborare, turneele „Pianul călător” si „Duelul viorilor Stradivarius”.

Dirijorul Radu Popa


Cum scriam la început, va dirija un tânăr maestru al baghetei - Radu Popa, actualmente dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii Banatul din Timişoara. Este absolvent şi masterand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (Compoziţie - 1994 şi Dirijat orchestră -1998). Şi-a continuat studiile la “Hochschule fuer Musik” din Viena şi s-a pregătit, de asemenea, cu renumitul dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, discipol strălucit al lui Herbert von Karajan.
Activitatea profesională a muzicianului Radu Popa s-a derulat şi continuă pe scene de concert importante din România şi de peste hotare, precum Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim, Goeteborg, Lvov. Se cuvine subliniat faptul că a fost invitat să dirijeze nu o dată şi în cadrul renumitului Festival George Enescu.
Printre partenerii de scena ai dirijorului îi amintim pe pianiştii Valentin Gheorghiu, Andre Parfenov, Mihai Ungureanu, pe violoniştii Corina Belcea, Remus Azoiţei, Ştefan Horvath, Florin Croitoru, Alexandru Tomescu, pe contrabasistul Petru Iuga, pe flautiştii Rolf Bissinger şi Ion Bogdan Ştefănescu, pe trompetistul Iancu Văduva, pe artiştii lirici Leontina Vaduva, Alexandru Badea, Anita Hartig, Sonia Hazarian.
Invitatul Filarmonicii braşovene se preocupă, de asemenea, de promovarea creaţilor românesti peste graniţă, opere ale lui George Enescu şi Aurel Stroe nelipsind din programele sale de concert.
Să mai spunem că Radu Popa este şi compozitor, deşi ar dori să aibă o mai prolifică activitate în domeneniu, însă numeroasele obligaţii dirijorale îi ocupă o mare parte din timp. Cert este că specialiştii îl consideră la ora actuală unul dintre cei mai valoroşi şefi de orchestră români.
000

Aşadar, iată un fapt de cultură ce are oc într-o perioadă când mai toată lumea face politică în România. Concertul inaugural al pianului «Steinway&Sons» la Filarmonica Braşov reprezintă o rază de soare, un moment aparte pe care am ţinut să-l consemnăm şi pentru cititorii din Canada, felicitându-i pe această cale pe toţi cei implicaţi în realizarea unei asemenea reuşite.









Horia C. Deliu    12/6/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian