Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sarbatorim Romania Aici la Noi Acasa - in Milton

Marea familie de 200.000 de reprezentanti ai comunitatii de romani din Ontario a fost invitata la un eveniment extraordinar inchinat Zilei Nationale a Romaniei, in orasul Milton. Titlul spectacolului de doua ore a fost simbolic. Romania este aici la noi in Canada, pentru ca fiecare dintre noi am adus in zestrea noastra spirituala dorul de tara, cintecul, pasii de dans, un fluier ascuns intr-un colt de bagaj, o reteta de bucate de la bunica, niste fotografii cu cei de acasa, o bluza romanesca.

Spectacolul a fost organizat in timp record prin munca voluntara a zeci de persoane implicate, care si-au pus umarul, sufletul si mintea la contributie. A fost o seara cum nu s-a mai intimplat niciodata in Canada, in care am mincat un meniu romanesc ca la « mama acasa » ciorba taraneasca de vacuta cu smintina, ardei iuti, ceafa de porc cu muraturi. A fost o seara exuberanta in care publicul si-a exprimat mindria de a fii roman.

Localul in care a fost organizata seara culturala a fost neincapator gazduind romani cu » sufletul in trei culori » din mai multe colturi ale provinciei Ontario: Toronto, Mississauga, Hamilton, Kitchener, Milton, Waterloo, Cambridge, Guelph, etc.

Am dovedit inca o data deviza patriotica ca « o comunitate puternica este o comunitate unita » A fost un tsunami de dragoste si apreciere pentru Romania, oamenii venind imbracati in costume nationale, unii cu tricolorul, o cravata, o insigna, un tricou, sala fiind decorata in culorile vii si stralucitoare ale steagului national.

Numai Mircea Iliescu, de la ConnexRo Entertainement poate organiza si anima o petrecere adevarat romaneasca, cu prezenta lui scenica, cu vocea calda, cu usurinta de a se adresa publicului.

A fost un moment emotianant, cu lacrimi in ochi cind am cintat cu totii imnul Romaniei. Oaspetii au fost intimpinati cu piine si sare. A fost prezenti reprezentantii Consulatului Romaniei de la Toronto dl Doru Liciu, Bogdan si Adela Chitu.

Multi copii, de virste diferite, pui de romani au dansat romaneste, au fost imbracati de parinti in straie nationale, cusute de miini dibace de bunici care ofteaza dupa ei. Printre ei s-au remarcat dansatorii de la RoCaTeach, al carui fondator este Gabriela Covaci. Imnurile celor doua tari au fost interpretate de Bianca Huma.

Evenimentul de exceptie a fost organizat de asociatia ARTA, Mircea Iliescu, Gabriela Covaci si Liviu Bejan, trasformindu-se intr-un «adevarat un mini festival al dansului, portului si spiritului roamnesc », cum a afirmat Mircea Iliescu, unul dintre orgnizatori.

Afisul evenimentul, o opera de arta a fost creat de talentatul graphic designer si fotograf Daniel Predoi.

Comunitatea solida a oamenilor de afaceri romani ( V.I.P » Limousine Service KW, SurNet Insurance Group Inc. Performa Total Marketing Solutions, Florentina Antonescu Intercity, Marius Mitrofan ReMax, Luminita Mironescy Financial Planning Investments, Letitia Montana de la The Insurance Maven) a raspuns cu donatii monetare pentru a organiza acest spectacol grandios iar altii ca Daniel Predoi Photographer si Cezar Bangu de la bilete.ca , Tudor Marcarian de la hotelul Best Western Plus Milton au oferit servicii gratuite evenimentului. Media romaneasca a fost prezenta cu reprezentantii Emisiunea Noi romanii si Agenda romaneasca.

Emilia Nechita de la Libelula arts &entertainment a deschis programul artistic cu citeva cuvinte intelepte si s-a ocupat de cei mici care au avut partyul lor privat.

Printre cei care au venit sa participe la acest eveniment si sa impartaseasca cu noi talentele lor a fost Ansamblul Moldovioara din Toronto, infiintat in 2015, format din noua dansatoare pline de viata, originare din Chisinau. Alaturi de ele a cintat si Tatiana Drozdova impreuna cu fiica ei.

Orchestra Martisor, dirijata de profesorul Ion Damian exista de 12 ani la liceul Waterloo Collegiate Institute si este o rasfatata a festivalurilor multiculturale sau evenimente din comunitatea romaneasca, fiind formata din elevi de diferite nationalitati care cinta bucati muzicale romanesti.

Impreuna cu orchestra fost si grupul Muzidava, dirijat tot de Ion Damian, cu un manunchi de voici de aur care perpetuaza muzica traditionala romaneasca asa cum se cinta ea pe la sezatori sau la horele din satele noastre.

Ansamblul de dansatori ARTA prezenti si ei la nenumarate festivaluri si evenimente a fost infiintat pe 2 martie 2008 ca fiind parte din ARTA. Dansatorii au primit din partea fondatiei Trillium bani pentru a achizitiona doua seturi de costume din zona Transilvania si Banat. Prin intermediul dansurilor si a participarii lor pe scena, dansatorii ARTA promoveaza frumusetea culturii, muzicii si dansului romanesc in Canada.

O alta trupa de dans indragita de publicul din diaspora canadiana este Hi-Trend infiintata in 2009 la Kitchener-Waterloo care s-a remarcat de-a lungul anilor printr-un portfoliu variat, costume unice si o coreografie originara de muzica folk, etno, moderna.

Spectacolul a luat sfirsit cu cele doua suite de dansuri din Fagaras interpretate de echipa de dansuri Doina din Hamilton.

Dansul a debutat cu intrarea pe scena a formatiei Terra, care are o lunga si bogata cariera muzicala incepind in Romania acum de mai bine de 30 de ani. De la sosirea lor in Canada in 1996 Terra continuat sa incinte publicul romanesc cu fiecare aparitie la evenimente culturale si comunitare.

Paul Panait, un celebru cintaret roman, fost component al troupe Gaz pe Foc, a facut furori pe scena de la Milton. Seara de dans s-a terminat in zori, la cintecul cocosilor.

A fost o zi a bucuriei, plina de momente autentice romanesti cu toate simbolurile acestui eveniment festiv.

Kitchener ON

Paulina Popescu    12/5/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian