Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sculptorul canadian inuit - Manasie Akpaliapik

Nᾰscut într-o familie de scuptori originari din Arctic Bay, Manasie Akpaliapik învaţᾰ meserie de la ei.
Tatᾰl si mama sa, Lazaroosee si Nakyuraq Akpaliapik erau sculptori în communitatea Ikpiarjuk din Arctic Bay, teritoriul Nunavut, în partea de nord a insulei Baffin Island.

El îsi petrece copilᾰria aici unde bunicii sᾰi adoptaţi, artistii Peter si Elisapee Kanangnaq Ahlooloo, strᾰ-matusa sa din partea mamei Paniluk Qamanirq l-au învᾰţat sᾰ sculpteze cᾰnd avea 10 ani. El învaţᾰ meserie privindu-i și ascultᾰndu-i spunᾰnd legende si povestiri inuite.
Se mutᾰ apoi în Montreal si apoi se stablieste în Toronto unde creazᾰ toate sculpturile de la Galeria de Artᾰ din Ontario (AGO). Acum el penduleazᾰ între Ottawa si Montreal.

Pentru el sculptura are un rol terapeutic deoarece începe sᾰ sculpteze dupᾰ ce soţia si cei doi copii ai sᾰi pier într-un incendiu. Criticᾰnd exploatarea comercialᾰ a artei inuite el aduce un suflu nou în atelierele de sculpturᾰ. Figurᾰ atipicᾰ, profund originalᾰ Manasie este preocupat de conservarea si transmiterea culturii inuite, opera sa fiind analizatᾰ de critici de artᾰ ca David Harris si Bill Moore.

Opere
Manasie este cunoscut pentru sculpturile sale ambiţioase care folosesc unicitatea structurii osului, fildesului si al pietrei.
Conectat profund la cultura si traditiile Arcticului, lucrᾰrile sale aratᾰ îngrijorarea privind vulnerabilitatea pᾰmᾰntului natal. Ele oferᾰ viziuni sincere ale rᾰului social din comunitᾰţile nordice si militeaza pentru faptul cᾰ oamenii trebuie sᾰ locuiasca în armonie si respect cu toate animalele si vietᾰţile pᾰmᾰntului. Numeroase sculpturi ilustreazᾰ legende samanice si raportul spiritual între om si lumea animala (folosind reprezentarea fiinţei hibride care aratᾰ metamorfoza samanicᾰ a omului în animal),

Akpaliapik se intereseazᾰ de probleme actuale. Este unul din rarii artisti care îndrᾰzneste sᾰ evoce în opera sa probleme ca abuzul de droguri si alcool din societatea inuitᾰ contemporanᾰ. Este autor al unor scupturi în os de balenᾰ sau din materie osoasᾰ sculptate si modelate cu detalii printr-o muncᾰ foarte meticuloasᾰ.

Operele sale se gᾰsesc în marile colectii de artᾰ inuitᾰ private sau publice din Canada (Museul de Artᾰ al University of Oklahoma : Rᾰzbunare (1997), MacKenzie Art Gallery, Galeria de Arta din Winnipeg, Musée des beaux-arts du Canada ( Muzeul de Artᾰ al Canadei) : Qalupiluk (1991), Museul de Artᾰ Inuitᾰ , Musée national des beaux-arts du Québec : Maternitate, Autodestrucţie, Compoziţie, Omagiu animalelor (1996)).

Dana Mateescu    11/18/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian