Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cel fără adăpost

Pe autostrada internetului, un imens talcioc, negustorii vin şi pleacă. Ce nu ţi se oferă, ce nu poţi găsi? Chair şi luna de pe cer, care se vinde parcelă cu parcelă, chiar şi suflete de oameni ... Lucruri frumoase şi urâte, bune şi rele.

Aşa am aflat de Timothy Schmalz ( 1969 - ), artistul canadian care, printre altele, a realizat şi o serie de sculpturi în bronz , reprezentând pe cel flămând, căruia nu-i dă nimeni să mănânce, pe cel însetat, căruia nu-i dă nimeni să bea, pe străinul neprimit de nimeni, pe cel gol şi neîmbrăcat de nimeni…(https://www.sculpturebytps.com/large-religious-statues/ )

Personajele poartă nişte răni la picioare sau la mâini, un indiciu că Cineva se identifică cu ele: “ Că am flămânzit şi nu Mi-aţi dat să mănânc; am însetat şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M'aţi primit; gol, şi nu M'aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M'aţi cercetat. (…) Adevăr vă spun, întrucât nu aţi făcut unuia dintr'aceşti foarte mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut». (Matei 25, 42-43, 45 BVA)

Inspirat din acest verset „Vulpile au vizuini şi păsările cerului cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde să-Şi plece capul“ (Matei 8,20, BVA), sculptorul a adăugat la cele de mai sus şi o sculptură pe care a numit-o Homeless Jesus/ Jesus the Homeless (Iisus fără casă, fără adăpost):

Originalul a fost amplasat în 2013 la Regis College, University of Toronto, cópii ale sculpturii găsindu-se şi la alte universităţi şi câteva biserici şi catedrale, anglicane şi catolice.

În fiecare om se află chipul lui Dumnezeu, de aceea Iisus Hristos se identifică şi cu cei năpăstuiţi şi cu cei trataţi omeneşte: “Că am flămânzit şi Mi-aţi dat să mănânc; am însetat şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M'aţi primit; gol, şi M'aţi îmbrăcat; bolnav, şi M'aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. (…)Adevăr vă spun, întrucât aţi făcut unuia dintr'aceşti foarte mici fraţi ai Mei , Mie Mi-aţi făcut».(Matei 25, 35-36,40 BVA)

Noi trăim într-o lume stranie, plină de oameni care dorm prin parcuri, pe sub poduri, prin copaci… Unii s-au obişnuit şi-au îndrăgit viaţa fără adăpost, încât nu pot, nu vor să renunţe la acest mod de trai. Aceasta ţine de lipsa de respect, de demnitate, de iubire faţă de sine ( faţă de chipul lui Dumnezeu din noi). Şi dacă acestea nu există, nu există nici faţă de aproapele.

Lumea este cu atât mai stranie cu cât cei fără adăpost nu se află departe de case nelocuite. Ca şi-n alte părţi, în cele patru puncte cardinale, şi la noi, în sate şi-n oraşe, în oraşe închise, exclusiviste, se construiesc case la ultimul răcnet al modei, ca expresie a ambiţiei, mândriei, a unei iubiri obeze faţă de sine, deci a lipsei de respect faţă de chipul lui Dumnezeu. Şi dacă respectul faţă de Dumnezeu nu există, nu există nici cel faţă de aproapele.

Şi după ce-au fost gătite ca nişte mirese, casele ( unele adevărate palate) stau singure, singurele…Proprietarii ( indiferent de etnie), fie aşteaptă ca fiii şi fiiicele, plecaţi/te prin alte părţi, să vină să locuiască în ele, fie aşteaptă cumpărători. Şi aşteaptă, şi aşteaptă, şi aşteaptă…

Pentru cei fără adăpost trebuie să existe un vinovat concret, un ţap ispăşitor… La noi este construcţia Catedralei Mântuirii Neamului! Toate lipsurile din sănătate, din educaţie, din economie, din sport, din agricultură etc. îşi au originea aici!

N-aş fi scris aceste rânduri, dacă cel care a distribuit poza pe internet, n-ar fi menţionat ironic că o copie a sculpturii ar trebui amplasată în faţa Catedralei. Creştin ortodox, cu credinţă în suflet ( nu-i mai trebuie alta), spirit justiţiar, are el ce are cu Biserica Ortodoxă şi cu preoţii, care sug sângele poporului…Nu că n-ar exista şi preoţi care cad în această patimă. Omul nostru nu este fără adăpost, ci un fost prosper om de afaceri, proprietar al unui palat pe trei nivele, fiecare nivel un apartament imperial. Deoarece fii şi-au făcut casele lor, proprietarul aşteaptă cumpărători… Aşteaptă… Mucegaiul şi păianjenii pun stăpânire pe palatul care a costat câteva milioane de euro.

Unde ar trebui amplasate cópii ale statuii?

În faţa Arenei Naţionale, care a costat câteva sute de milioane de euro ( şi costă în continuare). Zeul fotbalului preferă spaţiile ample, din beton şi sticlă, nu lemnul şi spaţiile mici. În acest templu, urmărim noi cum naţională de fotbal şi echipele de club se lasă bătute măr , aşa ca să nu supărăm pe nimeni şi să ne facem prieteni cu toţi.

Unde ar mai trebui amplasată câte o copie? În faţa mall-urile, supermaketurilor, casinourilor, sediilor marilor firme… şi , bineînţeles, în faţa superbelor case şi palate, de la oraşe şi de la sate, care stau goale şi pe care le iau în stăpânire mucegaiul, păianjenii, şobolanii…Şi în interiorul Parlamentului, şi în biroul preşedintelui, şi în cel al prim-ministrului, şi în birourile miniştrilor…Şi la Palatul Elisabeta…Lista se poate complete…

Ca un memento mori. Aminteşte-ţi că vei muri şi te vei întâlni cu cel care doarme pe bancă!

pt Observatorul
Nicuşor Gliga
Bucureşti, 17 noiembrie 2016
Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, Ep. Neocezareei şi Ghenadie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Mărt. Lazăr Zugravul (Dezlegare la ulei şi vin






Nicuşor Gliga    11/17/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian