Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet

Iubitorilor spectacolelor de ţinută din România, mai precis din Ţara Bârsei, le dăm veşti bune: începe la Braşov cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, manifestare de prestigiu ce se va întinde pe durata a cinci săptămâni. Mai precis, din 5 noiembrie până pe 4 decembrie 2016, urmând a fi o sărbătoare a muzicii de calitate, eleganţei şi graţiei.

Un adevărat eveniment cultural

“Se poate spune fără putinţă de tăgadă că este un adevărat eveniment în peisajul cultural autohton, n-a precizat directorul prestigioasei instituţii de artă, pianistul Ovdiu Mezei. Afirmăm acest lucru având în vedere repertoriul bogat, ca şi numele vedetelor care vor evolua în faţa unui numeros public, avid de spectacole de ţinută”.

În 5 noiembrie 2016, spectatorii sunt invitaţi conform unei frumoase tradiţii la Gala de deschidere a noii ediţii a mult-aşteptatului regal artistic organizat de intituţia gazdă, Consiliul Local şi Primăria municipiului Brașov. Va fi un spectacol extraordinar, cu invitați prestigioşi din România și străinătate: vor încânta publicul mezzosoprana Irina Zhytynska din Ucraina, soprana Diana Ţugui de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca), tenorul Florin Guzgă de la Opera Națională Română Iaşi),baritonul Lucian Petrean (Cluj-Napoca). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim, iar spectacolul va fi prezentat şi de această dată de unul dintre cei mai buni comperi din ţara noastră, Marius Constantinescu, realizator de emisiuni la Televiziunea Română.
De la P.R.-ul Operei, Cecilia Toma, am aflat că în program figurează arii din lucrări de referință ale liricii universale: Giuseppe Verdi - „Othello”, „Traviata”, „Rigoletto”, „Nabucco”; Giacomo Puccini - „Turandot”, „Boema”; Jules Massenet - „Werther”; Umberto Giordano - „Andrea Chenier”, Vincenzo Bellini - „Norma”; C. Saint-Saëns - „Samson si Dalila”.
Am mai aflat de la organizatori că “special guest” Irina Zhytynska s-a născută în Ucraina în anul 1983. A început studiul viorii la vârsta de şapte ani, apoi a urmat Colegiul de Muzică „D. Sichynsky” pe care l-a absolvit în 2002. După cinci ani îşi încheie studiile la Academia de Muzică „P.I. Ceaikovski” din Kiev, la clasa prof. N. Kurin, iar în continuare urmează cursurile post-universitare de canto, cu prof. O. Dyachenko. În prezent se perfecționează cu prof. Jolanta Zmurko.
Anul 2006 a marcat debutul Irinei Zhytynska pe scena Operei Nationale din Ucraina în opera „Evgeni Onegin”. Au urmat numeroase alte roluri de succes. Artista colaborează cu dirijori de renume, precum Valeri Gergiev, Gianandrea Noseda, Jari Hämäläinen, Miguel Ángel Gómez Martínez, Chikara Imamura, Keri-Lynn Wilson, Roberto Tolomelli etc., dar şi cu regizori de seamă ca Ignacio Garcia, Mariusz Treliński, Michał Znaniecki, Kasper Holten.
În 2015 tânara solistă a cântat într-un Concert special la Filarmonica din Paris împreună cu Roberto Alagna, sub bagheta dirijorului Giorgio Croci, iar în 2016 apare la Gut Immling (Germania) și la Opera Națională din Bucuresti în rolul Carmen.

Peste şapte zile, adică sâmbătă, 12 noiembrie 2016, Sala Operei braşovene va găzdui Promenada Operetei Maghiare, la fiecare ediţie o seară fiind dedicată sonorităţilor celebre de sorginte maghiară.
Vor evolua artişti cunoscuţi ai genului, anume Barabás Zsuzsa, Fülöp-Gergely Timea, Ádám János, Szabo Levente de la Opera Maghiară Cluj-Napoca, Fülöp Marton de Opera Natională Română din Cluj-Napoca, Marian Pop (Germania) şi o invitată specială din Ungaria, tânăra şi talentata soprana Benedekffy Katalin de la Budapesta.
Această invitată de marcă a absolvit în anul 2001 Academia de Teatru din Capitala maghiară, debutând pe renumita scenă “Csokonai Theater” din Debreţin, cu rolul “Rica Maca” din opereta “Kissing Lady”. Au urmat noi reuşite pe plan artistic pe scenele “Operettszinhaz” din Budapesta, “Szigligeti Szinhaz” din Szolnok etc. Roluri precum “Nanny” din musicalul “Romeo şi Julieta”, “Miss Susy” din opereta “Domnişoara Zsuzsi” de Kálmán ori “Antonia” din opereta “Locotenent Maria” de Huszka Jenő au impus-o atenţiei publicului şi specialiştilor.
Împreună cu soprana Benedekffy Katalin, cu ceilalţi oaspeţi veniţi de la Cluj-Napoca îşi vor etala măiestria componenţii Baletului, ca şi membrii Orchestrei Operei din Braşov, la pupitru aflându-se ca şi în anii din urmă energica dirijoare Incze Gergely Katalin.
„Iubitorii operetei maghiare din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita sunt invitaţi cu drag la spectacol, indiferent de etnia lor, pentru că acest gen muzical este foarte îndrăgit de melomani, indiferent de vârstă”, a precizat special pentru ziarul nostru dl. director Ovidiu Mezei.

Conform unei bune deprinderi a conducerii cunoscutei instituţii lirice din municipiul de sub Tâmpa, periodic se programează în zile succesive câte un spectacol în două distribuţii diferite, pentru a-i spori valoarea şi a mări competiţia artistică. Aşa stau lucrurile şi în cadrul actualei ediţii a Festivalului, când atât „Cenuşereasa”, cunoscuta operă de Gioachino Rossini, ca şi mult-aşteptata premieră cu opereta „Voievodul ţiganilor” de J. Strauss-fiul vor fi programate sâmbăta şi duminica cu alţi solişti.
Ne vom referi deocamdată la reprezentaţia din 19 noiembrie 2016, de la ora 18.30, cu Asineta Răducan, Nicoleta Chirilă, Anda Pop, Robert Nagy (Bucureşti), Adrian Mărcan, Stefan Schuller, Marian Reşte, împreună cu Corul şi Orchestra Operei Brasov.
A doua zi, duminică, 20 noiembrie 2016, tot de la ora 18.30 vor cânta Carmen Topciu, Valentina Mărgăraș, Sonia Hazarian, Liviu Iftene, Marian Pop, Dan Popescu, Stefan Schuller, de asemenea, Corul şi Orchestra Operei. Dirijor: Leonardo Quadrini (Italia), regia: Carmen Dobrescu, scenografia: Rodica Garstea, asistent de regie: Anda Pop.

Fireşte, nu avea cum să lipsească a treia componentă din titulatura Festivalului, anume baletul. Ca atare, i s-a dedicat o seară specială, pe 26 noiembrie a.c. Începând cu ora 18.30 vor evolua invitaţi tot unul şi unul într-un Spectacol Extraordinar. Îi menţionăm pe Răzvan Mazilu, Corina Dumitrescu, Gigel Ungureanu, Ovidiu Matei Iancu (Opera Natională Bucuresti), Andreea Jura, Dan Haja (Opera Natională Română Cluj-Napoca), Irina Mihaiu, Adrian Mihaiu, Horatiu Chereches (Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa). Dar şi pe câţiva balerini de peste hotare: Yvonne Slingerland Cosialls (Spania), Ayaka Kishi, Nozomi Miura şi Jin Mizutani (Japonia). Lor li se adaugă soliştii şi Baletul Operei gazdă. Coregrafia este semnată de Alexandru Fotescu şi Horatiu Chereches.
Prezintă-Marius Constantinescu de la TVR.

Final cu o... premieră

Şi aşa după cum publicul deja s-a obişnuit, în încheierea grandioasei manifestări culturale va avea loc o “dublă …premieră”, dacă îi putem spune aşa.
Este vorba de celebra operetă “Voievodul ţiganilor ” (titlu original fiind „Der Zigeunerbaron”) o lucrare de referinţă a genului, a cărei muzică a fost compusă în anul 1885 de Johann Strauss-fiul, pe un libret scris de Ignatz Schnitzer, după romanul scriitorului Jókai Mór.
Scriitura şi muzica sunt vii, antrenante, degajând un anumit exotism, combinat cu o notă romantică, elemente ce-i asigură succesul şi în prezent. Se distinge în special valoarea partiturii celebrului compozitor, care a creat pagini nepieritoare, situând "Voievodul Tiganilor" între capodoperele genului. Dificultătile scriiturii au făcut ca această lucrare să fie înscrisă în repertoriul teatrelor de operă din lumea întreagă.
Regia este semnată de redutabilul artist liric Marian Pop (stabilit în Germania), iar conducerea muzicală îi aparţine maestrului Dorel Munteanu. Scenografia: Rodica Garştea, asistent regie: Anda Pop, coregrafia: Corina Dumitrescu, dirijorul corului: Leonard Boga. Pregătirea muzicală a fost asigurată de o tripletă de pianişti redutabili: Sena Ducariu, Simona Patriche şi Ovidiu Mezei.
…Dragi prieteni, asemenea spectacole-eveniment nu pot fi vizionate oricând şi oriunde, aşa încât este momentul unei sărbători a spiritului în pragul “Lunii Cadourilor”. Nu vă refuzaţi un asemenea dar pentru suflet, spre a mai estompa din neplăcerile cotidiene.







Horia C. Deliu    11/5/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian