Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Solo se…Eppure se?

Aflând nu ştiu despre ce noi decoperiri astronomice ale NASA ( nu este zi să nu descopere câte ceva), un amic a folosit prilejul pentru a mă trage de mânecă. “ Măi omule! Nu te mai lua după creştini habotnici şi popi obscurantişti care învaţă că pământul stă înţepenit ca o muscă fixată într-un insectar, că te faci de râs! Eşti băiat cu carte, ce Dumnezeu? Mântuirea, mântuirea… Las-o’ncolo de mântuire! Că există şi altele decât cea cu scripturi, sfinţi, posturi, împărtăşanie, moaşte… Mântuirea prin politică, prin ştiinţă, prin filozofie, prin cultură…” A trecut în revistă toate experimentele fizice, despre care se învaţă la şcoală. Mi-a adus aminte şi de pendulul lui Foucault, pe care l-am văzut personal, atârnat de tavanul Pantheonului la Paris, exact deasupra locului unde trebuia aşezată racla cu moaştele Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului. (După cum stau lucrurile astăzi, probabil sfânta a primit alte ascultări cereşti…) “Suntem în mileniul trei, al plasmei, al televiziunii HD. Aproape toate televiziunile îşi însoţesc telejurnalele cu un glob pământesc care se învârte de la vest la est. Chiar şi televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române!” Cum am auzit asta, viermele îndoielii şi-a făcut loc în mintea mea. Mă uit hipnotizat la globul rotitor al Trinitas TV; revin la emisiunea “ Lumina Celui Nevăzut” a diac. Sorin Mihalache, unde înfloreşte dialogul teologie-ştiinţă, ştiinţă-teologie… Eppure se şi muove? Şi dacă, totuşi, se mişcă? Cred că m-am rătăcit… Ca şi Galileo Galilei, retractez şi spun :Eppur si muove!

Abia se instalase confortabil această convingere în conştiinţa mea , când aflu că , de fapt, Galileo Galilei a retractat chestia cu mişcarea dar n-a spus niciodată Eppur şi muove. Alţii, care l-au imaginat torturat şi băgat şi la închisoare, i-au atribuit vorbele acestea pentru a le da peste nas prelaţilor catolici. Galileo Galilei a rămas credincios catolic, chiar dacă, necununat fiind, a avut două fete şi un băiat. Pe fete le-a dus chiar el la mănăstire! Deplorabil…Treaba lui. Adio mântuire ştiinţifică!

Aşa este. Pământul se roteşte şi toate sincronic cu el: oamenii, animalele, aerul, apa, trenurile, avioanele, păsările… Ne naştem, trăim şi murim într-un interval de viteză, 241,4 – 1673,7 km/h, după cum se spune şi aici : http://jurnalul.ro/it/stiinta/cat-de-repede-ne-invartim-in-jurul-axei-pamantului-660088.html. Mai mică la poli, mai mare la ecuator. Nici după moarte nu stăm locului, încât expresia “ Aici odihneşte robul/roaba lui Dumnezeu…” este de râs. Cum să se odihnească mortul şi moartă , dacă se învârt continuu ca într-un carusel, cu cosgiuc cu tot? La înviere vor fi aşa de ameţiţi, că nu vor putea să se ţină pe picioare!

Potrivit legii rotirii sincronice, apele curgătoare, vânturile, uraganele, avioanele, helicoptele etc, nu sunt deranjate câtuşi de puţin în mişcările lor de rotaţia pământului în jurul axei sale. De exemplu, dacă vântul este de viteză 0, un elicopter IAR 330 Puma SOCAT, urcă perfect vertical cu o viteză ascensională de 9,2 m/s ( 33,12 km/h). La latitudinea la care ne aflăm noi, viteza de rotaţie a pământului este de ca. 1670 km/h.

Viteza este o mărime fizică vectorială. Să notăm cu v1, vectorul viteza pământului (1670 km/h), şi cu v2, vectorul viteza ascensională a elicopterului ( 33,12 km/h). Din punctul a (elicopterul la sol), de unde pornesc cei doi vectori, trasăm orizontal o linie terminată cu săgeată, reprezentând vectorul v1, şi , proporţional, la o anumită scară, o altă linie verticală cu săgeată, reprezentând vectorul v2. Pentru a afla rezultanta v3, a celor doi vectori v1 şi v2 , aplicăm regula paralelogramului. Paralele punctate, trasate prin vârfurile lui v1 şi v2 se vor întâlni în punctual b, formând un paralelogram. Diagonala ab este rezultanta v3 şi noua traiectorie (oblică!) a elicopterului. A mai văzut cineva ca , în condiţii de calm atmosferic, un elicopter să urce vertical pe o traiectorie oblică? Orice pilot ar fi… ŞOCAT! Cât despre avioane, ce sa mai spunem? N-ar mai decola niciunul, nici cele civile ( rău!), nici cele militare ( bine!). Dezavantaje şi avantaje.

În exemplul de mai sus, având în vedere discrepanţa dintre viteza ascensională mică, micuţă, a elicopterului ( 33,12 km/h) şi viteza sa de deplasare sincronă ( 1670 km/h) , rezultanta este aproape paralelă cu pământul. Mare lucru să nu se prăbuşească elicopterul…

Am impresia că şi legile fizice au o doză de obscurantism…Li se trage , probabil, de la dialogul teologie-ştiinţă…

Solo se…Eppure se? Numai dacă…Şi totuşi, dacă?







Nicuşor Gliga    11/5/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian