Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Controverse - Homo homini lupus !

Homo homini lupus provine dintr-un vers al poetului latin Plaut: Lupus est homo homini, non homo. Plaut şi toţi cei care l-au urmat, până la Mircea Eliade, au văzut în lup o fiară, o bestie însetată de sânge. În realitate nici pomeneală de aşa ceva.
La greci, Apollo Lykos, zeul hiperborean ce desemnează Soarele spiritual şi Iniţiatorul, se referă nu numai la lup dar şi la lumină (gr. lykos = “lup”, lyke = “lumină”); locuinţa lui Apollo este “insula fericiţilor”, Thule hiperboreană, sau Syria (sanscr. sűrya, “soare”), sau Ogygia, dar şi Leuke, “insula albă”, albul indicând spiritualitatea, lumina, şi caracterizând centrul spiritual.

Uitarea aspectului luminos al lupului devine atât de totală încât el va rămâne cunoscut ca “lupul cel rău”, “balaurul”, aşa cum, de altfel, ni-l prezintă, pare-se, şi basmele.
În tradiţia romanilor, Saturn împarte domnia “vârstei de aur” cu Ianus, acesta fiind zeul cu “două feţe”, paznicul porţilor, celestă şi infernală. Când “alesul”, călător pe drumul realizării spirituale, găseşte Mântuirea, gura reprezintă Ianua Coeli, poarta supernală, “gura de rai”, deschisă spre nemurire, spre beatitudinea absolută, spre NeFiinţă. Aceeaşi gură este Ianua Inferni, “gura morţii” pentru ignorant (în sens tradiţional), pentru profan, gură deschisă spre Pământ şi iad. Din această cauză, Balaurul este ceva înspăimântător şi teribil pentru cei profani; pentru ei Balaurul este Moartea, pentru ei Balaurul este o bestie infernală, Talpa Iadului, o fiinţă malefică, pentru ei poarta este “gura lupului”, adică primejdie totală. Pentru înţelept, Balaurul este salvarea, este Soarele spiritual; a fi înghiţit de gura Balaurului înseamnă Eliberarea, şi în scrierile sacre, inclusiv basmele şi baladele româneşti, neofitul, după ce a fost devorat de balaur, va fi “vomitat” afară, ceea ce simbolizează învierea întru nemurire.

Lupul a reprezentat în diverse tradiţii tocmai aspectul spiritual, divin, de aceea Odin, zeul înţelepciunii, era însoţit de doi lupi. Cu alte cuvinte, a compara pe om cu lupul este o mare insultă la adresa lupilor.

Într-o carte intitulată Never Cry Wolf, a autorului canadian Farley Mowat, se descrie viaţa lupilor din nordul Canadei şi pentru cei care au rămas cu falsa impresie că lupul este “fiara cea rea”, citirea cărţii va fi o reală surpriză.
Lupul (lupoaica) se dovedeşte un familist (ă) iubitor de nevastă (respectiv soţ), paşnic şi cu o viaţă perfect organizată. Singurul element care îl poate apropia de om este inteligenţa sa extrem de înaltă.

Homo homini lupus este aşadar o cacialma. Este, ca şi atâtea alte abuzuri omeneşti, o încercare inconştientă de a ne lăuda rasa umană. În realitate, nici pomeneală de o posibilă comparaţie între om şi lup.
Nu cred că există vreun lup, dar nici vreun alt animal, care să fie atât de păgubitor propriei sale rase.
Care să urască şi să invidieze cu atâta forţă semenii săi.
Care să fie atât de egoist şi de pervers încât să ucidă sau să violeze membri ai aceluiaşi “haitic”, copii sau adulţi.
Nu veţi vedea vreodată un lup sinucigaş care să aibă plăcerea să ucidă în acest mod o mulţime de pui de lup sau lupoaice nevinovate, şi să mai şi creadă că va aduce o lume mai bună pe pământ.
Nu veţi vedea lupi încarcerând alţi lupi şi apoi exterminându-i numai pentru că fac parte din alt “haitic”.
Nu veţi vedea lupi care să fie atâta de demenţi încât să schinguiască alţi lupi luaţi prizonieri şi să se şi bucure.
Nu veţi vedea un lup care, ajuns căpetenia “haiticului”, să-şi uite toate promisiunile şi, în loc să se îngrijească de întreg “haiticul”, să se comporte parsiv, mincinos, profitor.

Homo homini lupus. Nu veţi vedea lupi care, trăind în habitatul lor natural nepoluat de oameni, să divorţeze, să înşele, să lenevească, să fure.
Nu veţi vedea pui de lup obraznici sau răsfăţaţi, căci nu veţi găsi părinţi lupi atât de naivi şi egocentrişti care, fiindcă este copilul lor, să uite să-l educe.
A fi mândru de copilul tău nu înseamnă să fi imbecil, ci să fi răspunzător de educaţia lui.
Nu veţi vedea lupi care să se roage zeului Lup să moară capra vecinului.
Nu veţi vedea lupi bârfind şi preocupându-se numai de cele mai murdare ştiri şi zvonuri.

Homo homini lupus. Nu veţi vedea lupi distrugându-şi aria de habitat cu bună ştiinţă.
De fapt, cu traiul nostru modern, nu veţi mai vedea deloc lupi, numai oameni care ar putea foarte bine să joace în basme rolul “balaurului” şi “lupului cel rău”.


Aurora ON
Mircea Tamas    11/4/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian