Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lansare de carte: Harpa de cuvinte - Jurnal în versuri (vol. I-V) Stana Bunea

Duminică, 30 octombrie 2016, a avut loc în sala comunitară a Catedralei Sf. Ioan Botezătorul - Sf. Calinic de la Cernica, 1841 rue Masson, prezentarea cărtii HARPA DE CUVINTE - Jurnal în versuri (vol. I-V) cu participarea autoarei, cunoscuta si apreciata muziciană Stana Bunea, o maestră desăvârsită a harpei, dar si a cuvântului.
Evenimentul s-a desfăsurat sub egida Fundatiei române din Canada, în prezenta unui public avizat, bun cunoscător al multora din subiectele Jurnalului în versuri al poetei.

Primirea participantilor s-a făcut cu muzică de ambiantă interpretată la harpa celtică de însăsi autoare. Ca orice eveniment desfăsurat în buna traditie românească, părintele Traian Constantin a rostit o rugăciune care a ajutat pe cei prezenti să se apropie de spiritul si una din temele de bază ale Harpei de cuvinte.
Cuvântul de deschidere a apartinut domnului Marius Fincă, presedintele FRC, care a subliniat legătura de peste veacuri, dintre dacul Orfeu, miticul maestru al harpei si al poeziei – el primul poet cunoscut al lumii - prin filonul continuu, niciodată secat al spiritualitătii neamului nostru. Cristina Fincă, a interpretat o poezie pe care Stana Bunea i-a dedicat-o la primul eveniment major din viată, botezul, care a avut loc, în aceeasi Catedrală, 10 ani mai înainte.
În continuare, a luat cuvântul domnul Victoras Georgescu, cea mai avizată voce privind tainele realizării volumelor, ca partener de viată al Stanei Bunea. Un alt vorbitor de marcă a fost poetul George Filip, care i-a dedicat autoarei o poezie special concepută pentru acest eveniment.

În discursul său, poeta a multumit celor care au ajutat-o în realizarea volumului, subliniind că Jurnalul a fost tipărit cu binecuvântarea si cuvânt înainte al Î.P.S. NICOLAE Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi (chiar în acea zi, fiind întronat Mitropolit la Bucuresti), precum si cu binecuvântarea P.C.Pr. Protopop George Chiscă, Parohul Catedralei Sf. Ioan Botezătorul - Sf. Calinic de la Cernica din Montreal. Totodată a recitat mai multe poezii - selectie dificilă din cele peste o mie de titluri - si a mărturisit câteva momente inedite din viată, momente care i-au marcat destinul si au dus la realizarea acestei cărti. HARPA DE CUVINTE tratează toate cele patru regnuri în raport cu Divinitatea: mineral, vegetal, animal si uman. O atentie deosebită este dedicată raportului cu strămosii – „dacii mei cu ochi albastri”- dar mai ales raportului omului cu Divinitatea prin prisma ochiului sensibil al artistei, astfel că multi au spus si nu au gresit, că volumul este în principal ,,un urias ghid literar-filozofic-religios, balsam pentru suflet”, în fapt o mărturisire de credintă crestină în căutările cu nădejdea împlinirii în vesnicie.
Regalul cultural a fost încununat de auditia unor înregistrări făcute în această vară în România împreună cu Constantin Biris Jr., poet, teolog, informatician economist si medic.
O altă mărturisire a poetei a fost că nu stie cât timp Jurnalul va mai continua, volumul al VI-lea a început deja în avion, la întoarcerea din România.


Din Montreal, Marius Fincă







Marius Fincă     11/1/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian