Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Iar se-ncurcă limbile…

… ca în vremea regelui Nimrod, fondatorul fărădelegii şi al idolatriei (Facerea 10,8; 11)

O ştire de ultimă oră ne lasă cu gura căscată: limba engleză nu va mai fi limbă oficială a Uniunii Europene după finalizarea Brexit! (http://www.activenews.ro/externe/Engleza-NU-va-mai-fi-limba-oficiala-a-Uniunii-Europene-dupa-finalizarea-Brexit-137636 )
Toate limbile celor 28 de state membre sunt oficiale, dar trebuie să recunoaştem că unele sunt mai oficiale decât altele, cea mai oficială fiind limba engleză. Chiar şi miniştrii dinlăuntru ai UE,- nu numai italianca Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru afacerile externe şi politica de securitate,- vorbesc în engleză.

Ce limbă sau ce limbi ar urma să umple golul limbii engleze, după punerea acesteia la index? Limba franceză şi limba germană, bineînţeles! Dar de ce nu toate, prin rotaţie, câte o jumătate de an, cât durează o repriză de preşedinţie a UE? Astfel, în perioada iulie –decembrie 2018, când vine rândul României, limba cea mai oficială ar trebui să fie limba română!

Sunt momente, când chiar şi dialectele căpăta de facto un carater de cel mai oficial. În problema acordului UE-Canada, toată Uniunea a vorbit valona, ca şi francezii din Quebec. Deocamdată , nu!

Pentru a nu mai rămâne urmă de engleză prin UE, toţi termenii din domeniul IT-ului, adică din information technology, ( inclusiv această expresie!) vor fi rebotezaţi în franceză, în germană, în italiană, în română, etc. şi utilizaţi, fie în 27 de variante în acelaşi timp, fie prin rotaţie. De exemplu pentru open the windows se va zice ouvre les fenętres, offne die Fenster, apri le finestre, deschide ferestrele etc.

Cei care nu se vor conforma noilor reguli după 2018, vor fi penalizaţi, amendaţi, suspendaţi…Funcţionarilor UE, de toate rangurile, care, în virtutea inerţiei, se vor mai exprima în engleză li se va tăia limba! Disciplina lingvistică trebuie asigurată prin coerciţia legii. Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Sau, având în vedere obişnuinţele lingvistice, greu de eradicat, se va încheia un acord Marea Britanie-UE, prin care prima acordă celeilalte, în schimbul unei redevenţe, dreptul de utilizare a limbii engleze pe o periada de 99 de ani!

Sau, având în vedere că Uniunea Europeană, este Imperiul Roman resuscitat prin clonare, se va resuscita şi introduce ca limba cea mai oficială, limba latină. În toate şcolile Uniunii se va auzi: In imperium nostrum multae rose pulchrae sunt! În imperiul nostru sunt mulţi trandafiri frumoşi!

Nicuşor Gliga    10/29/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian