Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Roman in ciorna - Asteptarea

Cap. 9. Botezul

Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial si intrarea Romaniei in "sfera de influenta" a fostei URSS, care a fost cel mai mare exploatator al tzarii noastre din toate timpurile, religia n-a fost desfiintata, dar membrii de partid care practicau obiceiurile mostenite din mosi-stramosi, erau criticati in sedintele lunare ale organizatiilor de baza, dorindu-se declarativ si practic "formarea omului nou" care trebuia sa creada in comunism si - in general - in noul sistem impus de situatia conjucturala nou-creata. Au aparut carti (Biblia hazlie de ex.) sau "Adevarul despre Christos", carti care propovaduiau inutilitatea religiei...
Barn nu era ceea ce indeobste se cheama "credincios practicant". Incepand scoala primara la o unitate privata (catolica), religia era obiect de studiu si i s-a spus ca Dumnezeu este un mos cu barba alba care locuieste in cer. DIn clasa a II-a, mergeau la Biserica Catolica din oras unde participau la ritualurile specifice acestei biserici.
La un moment dat a aflat ca cerul nu era ca un plafon de casa, unde cineva putea locui!
Asta a fost ptima...bresa: unde locuieste Dumnezeu?
In familia lui, cum se stie deja, tatal era ateu, mama credea in Dumnezeu, dar nu admitea amestecul popilor in credinta ei!
La intrebarea lui Barn, unde locuieste Dumnezeu, mama lui ii raspundea ca are un loc anume.
Si ii dadea exemplu faptul ca fiecare om de pe strada "sta undeva"... Era firesc ca Barn sa-i spuna ca pe oameni ii vedea, dar pe Dumnezeu nu! Cum se intampla de multe ori in cazul intrebarilor dificile ale copiilor, discutia se termina cu "lasa ca ai sa vezi tu mai tarziu!"
N-avea de unde sa stie atunci, ca pe Dumnezeu il poti "vedea" virtual!!
Dupa reforma invatamantului, religia nu se mai facea la scoala, singurele evenimente care erau in legatura cu biserica fiind nuntile, botezurile, inmormantarile si Pastele, singura noapte cand putea lipsi de-acasa (Invierea!). Desigur ca, impreuna cu ceilalti copii, mai mult se jucau decat sa participe la slujbe... curtea bisericii fiind un loc predilect de joaca, iar cand incepeau sa se coaca fructele, furatul si mancatul lor era ceva normal, chiar daca popa care locuia alaturi de biserica ii mai afurisea cateodata si/sau ii reclamau la parinti. Degeaba!!
Pe Iana n-a botezat-o. A fost o mica petrecere cu vecinii si cativa prieteni apropiati.
Nasi la casatoria lui Barn cu Nela au fost Adin si sotia lui. Dupa ceremonia civila, a fost si nunta (destul de 'mare" in acea vreme - vreo 200 de persoane!) Fara nimic religios...
Dupa nasterea Ninei, s-a pus problema botezului la insistentele Nelei si ale parintilor ei.
Desigur, a fost "angajat" un preot, s-a adus acasa caldarea (cristelnita) respectiva, dar (fara stirea si asentimentul lui Barn), preotul a spus ca nu "poate boteza copilul, daca parintii nu sunt cununati religios!" Asa ca s-a tinut si o slujba prin care parintii au devenit sot si sotie si in fatza lui...Dumnezeu.
Mancare...bautura...petrecere!
Dar unde-i nasul? Barn se scula de la masa si l-a gasit in biblioteca.
- Tu ai o avere aici!
- Stiu si stiu si cum am dobandit-o, raspunse Barn.
Pe vremea aceea ca sa poti sa cumperi o carte buna (intelegand sa fie scrisa de un scriitor consacrat) trebuia ori sa mergi zi-de-zi la libraria socotita "centrala" si sa ai norocul ca tocmai atunci sa se...puna la raft cartile noi primite, ori sa cunosti pe cineva, Puteai merge sa cauti carti si la anticariat, ceea ce Barn a facut ani de zile, deoarece vizavi de politehnica veche de pe Polizu, era un anticariat unde "baga" cartile primite numai miercuri. Intamplarea a facut ca in acea zi Barn sa aibe cursuri sau seminarii dupa-amiaza, asa ca venea cu un tren inainte de pranz, avand timp sa vada si sa cumpere ceea ce il interesa, apoi mergea la facultate.
Pe de alta parte, a "ajutat" o angajata a librariei sa-si transfere baiatul la Institutul unde lucra el. Acum s-ar spune c-a facut "trafic de influentza"!
Pe de alta parte, aparea un ziar, gratuit, in care era publicat planul editorial al tuturor editurilor existente in tzara. Barn mota ce-l interesa, de asemenea lua tot ce aparea in colectiile: "Arta si civilizatie", "Univers", "Secolul XX", "Delfin", "Romanul de dragoste", "Aventura", "Enigma". Doamna de-acolo ii dadea telefon, el platea la casa, apoi cobora la subsol unde era depozitul, lua pachetul s iesea pe...alta usa (sa nu-l vada lumea cu pachetul!). Asa a ajuns la momentul emigrarii sa aibe peste 8000 de volume, fiecare carte avand un semn discret care corespundea cu...locul din inventar!
- Ai fost suparat?
- Stii ca nu-mi place sa fiu pus in fatza faptului implinit!
- Da, stiu, confirma Adin.
- Nu mi-a placut "circul" cu insuratoarea...
- Le-ai facut o placere socrilor, presupun.
- Uite ce e: sper sa am timp sa-ti expuns filosofia mea de viata. Bem ceva?
- Adu doua sprituri...
S-au asezat in cele doua fotolii din biblioteca si Barn incepu:
- N-am nimic cu religia, sa fie clar; vreau sa spun ca asa cum e practicata azi. Dar niste intrebari imi pot pune! De ce crestinismul e divizat in doua religii mari, plus alte secte sau culte - cum vrei sa le zici? Exista Dumnezeu? SI EL PERMITE ATATEA CRIME IMPOTRIVA COPIILOR NEVINOVATI?! Bun, sunt tampit, dar "vrajeala" cu suferintele unora pentru pacatele altora nu tzine la...mine!
- Stii ca si Darwin credea in Dumnezeu; de asemenea Einstein!
- E posibil, dar nu-i un argument. Eu nu spun ca NU exista! Tot asa cum voi , medicii, cand nu stiti ce boala are unul, imediat diagnosticul e cancer... Si tot asa, cand nu putem explica ceva ce s-a intamplat, Dumnezeu stie si El are planul Sau! Apropo, Voltaire era ateu si se spune c-ar fi afirmat ca religia a aparut atunci cand "primul ticalos s-a-ntllnit cu primul prost!". Cruciadele s-ar explica azi? Jihadul la fel? Dar inchizitia? Iti propun sa le lasam p-astea si sa ne intoarcem la ce stim acum. Adica mult mai mult decat acum 50 de ani, iar noi am trait in perioada asta. Cu ce-am invatat noi la scoala, n-am putea trece BAC-ul acum!
- In fine, uite care e teoria mea, continua Barn. Plec de la ideea ca noi traim intr-un univers centrat pe petru dimensiuni: lungime, latime, inaltime plus timpul. Un matematician german Kaluza si-a inchipuit si a 5-a dimensiune, dar Einstein n-a folosit acest concept in demonstratiile lui. Deci, sa-i acordam timpului importantza lui si eu spun ca viata noastra se imparte in trei: o viata profesionala, una sociala si una sexuala. Cum le definim? Le-am expus in mod aleatoriu, asa ca viata profesionala consta in TIMPUL PETRECUT INTR-UN LOC (SAU MAI MULTE) FACAND CEVA PENTRU CARE NI SE PLATESTE SAU OBTINEM NISTE BANI NECESARI SA TRAIM. Viata sexuala nu trebuie definita, ea se intelege si trebuie sa-i acordam importantza fiind sursa multor evenimente mai mult sau mai putin placute.Amintesc faptul ca dupa al 2-lea razboi mondial in SUA a fost o "revolutie sexuala" si dau un singur exemplu, industria pornografica infloritoare si care va rezista - probabil - inca multa vreme! Orice activitate care nu se incadreaza in cele doua definite mai sus, inseamna VIATA SOCIALA. E usor de inchipuit ca cele trei vieti se intrepatrund permanent si asa e firesc sa fie.
- Unde incadram religia?
- Simplu: pentru preot slujba e o profesie, pentru cel care participa e viata sociala.
- Si la ce foloseste aceasta clasificare?
- Ce-i cu voi aici? aparu Nela
- Venim si noi, raspunse Barn si continua catre Adin, vino cu ai tai maine la masa. Stiu ca tatalui tau nu-i place c-o vede pe Nina, iar el nu e bunic. Vezi cum faci...
- Stii pe ce se bazeaza crestinismul? intreba Barn
- Stiu
- Nu cred. Pe niste minuni si pe frica! Discutam maine, sau, de fapt, azi...

Alexandru Szombath     10/21/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian