Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pacea subţire…

A început marea ofensivă a aliaţilor ( soldaţi irakieni, soldaţi americani, soldaţi kurzi…) pentru recucerirea oraşului Mosul de la ISIS. Din anumite raţiuni şi temeri, Turcia nu participă…Nu se ştie cât va dura operaţiunea, dar sigur nu va mai rămâne mare lucru din oraş iar cei 1-1,5 mililoane de locuitori vor lua calea bejeniei…Costurile? Inestimabile

Între timp, armata americană a primit în dotare cel mai modern şi mai performant distrugător, USS Zumwalt, futuristic, science-fiction, stealth ( greu de detectat de către radare). Costul ( inclusiv cheltuielile de cercetare şi dezvoltare) e un mizilic: 7,5 mrd.dolari!

Continuând tradiţia maoistă a marşurilor lungi, cu o rachetă Long March 2F, China a trimis recent în spaţiul cosmic laboratorul spaţial Tiangong-2. Timp de 30 de zile, acolo sus, doi astronauţi chinezi se vor ocupa, bineînţeles, doar de lucruri o paşnice…Cât costă operaţiunea? Numai anumiţi chinezi ştiu.

SUA au instalat un sistem antirachetă ( ca.800 mil.dolari) la Deveselu/România, deja operaţional. Cel din Polonia ( ceva mai mare şi deci mai scump) este planificat să intre în funcţiune în 2018. În contrapartidă, Rusia a luat la ţintă respectivele sisteme şi a dus complexele de rachete mobile Iskander în Kaliningrad ( fost Königsberg in Preußen). S-a restabilit echilibrul şi suntem în siguranţă.

Aviaţia militară romană a primit în dotare 6 avioane multirol, F-16. Am intrat în clubul select, F-16, alaturi de alte state ( după exprimarea unui correspondent pe toate fronturile, de la TVR). Costul: ca. 600 mil dolari. Ne-ar mai trebui vreo 30 de asemenea “ bijuterii” recondiţionate. Probabil că se va ajunge la vreo 4 mrd. de dolari. De unde bani? De la sănătate, de la educaţie, de la alimentaţie, de la infrastructură … Pacea costă.

Mare interes pentru pacea din Cornul Africii ( Golful Aden), deoarece pe acolo trece petrolul. Chiar şi japonezii au o bază militară în Djibouti din 2011. Prieteni (sic!) cu aceştia în mările lor comune, chinezii nu vor să-i lase singuri pe japonezi şi instalează şi ei o bază militară în Djibouti.

În Yemen, Iranul şi SUA se bat prin intermediul yemeniţilor houthi, şiiţi, şi ,respecitiv, saudiţii suniti. Se pare că SUA au pierdut războiul ( deocamdată) şi-i bombardează pe houthi de pe vasele de război aflate în zonă. Lupta pentru pace în Yemen va continua până nu va mai rămâne piatră pe piatră…

Fără asemenea exerciţii vii, cum ar mai progresa tehnica militară? Şi fără progresul ei, pacea ar fi în pericol. Aşa că să nu ne uităm la costuri, nici materiale, nici omeneşti.

Pacea subţire cu cheltuială se ţine.
Nicuşor Gliga     10/19/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian