Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Premieră românească si europeană – consultări cetătenesti ASSET privind pregătirea în caz de epidemie sau pandemie (primele rezultate)

Sâmbătă, 24 septembrie 2016, la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” Bucuresti, a avut loc un eveniment, în premieră, atât la nivel national, cât si european – Consultări cetătenesti privind pregătirea în caz de epidemie sau pandemie. Vom prezenta primele rezultate.

Evenimentul s-a desfăsurat în cadrul proiectului ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics), partenerul român fiind Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila”, reprezentată de prof. dr. Mircea-Ioan Popa, împreună cu echipa coordonată de acesta.

La Festivitatea de deschidere au participat reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Ministerului Sănătătii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Nationale, Serviciului Român de Informatii, ANCSI si INC „Cantacuzino”, primele cuvinte fiind adresate de către conducerea universitătii si facultătii de medicină.
În realizarea Consultărilor cetătenesti ASSET, au fost urmate recomandările aplicate strict si în celelalte sapte tări participante (Bulgaria, Norvegia, Danemarca, Norvegia, Elvetia, Franta, Irlanda). Au fost selectati 50 de participanti de pe întreg teritoriul tării, mentinând un echilibru în ceea ce priveste raportul dintre numărul de participante si cel de participanti, vârsta, nivelul educational, pregătirea profesională, ocupatia acestora.
Cetătenii au fost asezati la mese rotunde si împreună cu un moderator au discutat mesajele transmise de un film documentar (acelasi în toate tările participante), în cinci sesiuni succesive. Sesiunile au abordat teme precum libertatea personală, transparenta versus secretizare, comunicarea între cetăteni si autoritătile de sănătate publică si accesul la informatii. După dezbateri, participantii au răspuns, anonim, la câteva întrebări referitoare la ce s-a discutat (ex. gestionarea resurselor limitate în cazul unei epidemii, majoritatea participantilor români considerând prioritare anumite grupuri de risc, în timp ce cei străini ar alege persoanele care lucrează în domeniul sănătătii publice, pompieri, etc.). Altă întrebare a fost reprezentată de gradul de multumire fată de modul de comunicare al informatiilor în situatii de criză, atât cetătenii străini, cât si cei români fiind nemultumiti. În ceea ce priveste dorinta participantilor români si din celelalte tări de a mai exista astfel de consultări cetătenesti pentru pregătirea răspunsului fată de epidemii si pandemii, peste 90% au răspuns afirmativ.
Răspunsurile au fost colectate sunt în curs de analiză, iar rezultatele vor fi incluse într-un raport, care va fi prezentat în Parlamentul European în primăvara anului următor cu scopul de a influenta politicile de sănătate în domeniu prin cresterea implicării cetătenesti la nivel european.

Date de contact
ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics)
Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila”
Prof. univ. dr. Mircea-Ioan Popa





Mircea-Ioan Popa    10/1/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian