Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Turnatorul

Este un personal tragi-comic din jungla unui regim socio-politic inchis in el insusi, autist, in care dreptul de miscare si de exprimare era strict interzis.
Actorul Stefan Sileanu romancierul Constantin Turturica ne ajuta sa intalegem banalitatea terorii cotidiene a acelor vremuri.

Sa incepem cu actorul:
„Ajungand la aceasta varsta, eu stiu exact ce trebuie denuntat, in ce moment si in legatura cu ce. Nu ma insel niciodata. Am un instinct special pentru asta (...) Sunt un turnator ideal. Daca s-ar acorda o medalie pentru delatiune, as fi primul care ar lua-o !’’.
Replica e inspirata din piesa ''Circuitul normal’' a dramaturgului Jean-Claude Carriere.

Piesa, de aproape doua ore la Teatrul Nottara, e suficienta pentru marele actor sa ne introduca in duplicitatea care il macina in primul rand pe turnatorul obligat sa se denunte el insusi, pentru a fi la mana comisarului, care nici el nu este in afara acestui cers vicios, a „Circuit(ului) normal“.

In ce priveste cartea lui C. Turturica, scriitorul este exhausiv - deja pe coperta suntem introdusi in tematica: Republica Populara Romana (Stema tarii), Ministerul Afacerilor Interne, Secret (dupa completare), numele autorului, titlul romanului,
Nu esti obligat sa mori tampit, cu subtitlul, Marturia informatorului, Data, Editura Tehnopress, Iasi 2006. Cartea are 437 pagini si patru capitole: … pana in pragul Securitatii; In drum spre Suza; Tradarea tradatorului; Zi neagra pentru idoli…

Daca Sileanu ne prezinta un turnator senior, uns cu toate alifiile, Tutus este un tinar care nu numai ca nu are origine sanatoasa (tatal jandarm, deci un instrument al exploatarii burghezo-mosieresti), nu are nici macar buletin de Bucuresti. Cu toate aste el este hotarat sa supravietuiasca, sa cucereasca orasul cu orice pret, pana ajunge in atentia Securitatii.
Asa avem prilejul de a fi introdusi in lumea dictaturii celor ce muncesc, a proletariatului, in care in mod paradoxal nu munca era pe primul plan, ci o sumedenie de reguli scrise si nescrise, riscurile pe care eroul nostru incearca sa le faca fata.
Atat marele actor Stefan Sileanu cat si scriitorul, prea putin cunoscut, Constantin Turturica au realizat, primul rolul unui personaj de neuitat, al doilea o carte extraordinara.
E vorba de o societate sortita ab ovo esecului pentru ca nu munca sau alta activitate creativa dadeau tonul, ci PCR, Partidul Comunist Roman, sau mai exact „Circuitul (a)normal“, Pile, Cunostinte, Relatii.

www.viorel-roman.ro
Universitaet Bremen

Viorel Roman    10/1/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian