Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ana Trestieni – versuri tulburătoare

Soarta dură aduce uneori surprize neaşteptate. Forţaţi de regulile spaţiului locativ din comunism, când fiecare avea dreptul la 9m2, sora mamei, la care locuiam şi noi, mama şi cu mine, a trebuit să închirieze jumătate din apartament. Şi a venit un cuplu tânăr cu doi copii, un băieţel cu un an mai mic decât mine (azi Mihai Vasilescu care a lucrat la BBC şi Europa Liberă sub numele de Edgar Shelaru, autorul romanului “Refugiaţii”) cu care am împărţit aceiaşi profesori la Liceul Spiru Haret şi cu care am o prietenie de o viaţă; şi o fetiţă, care s-a născut la noi în apartament, Anişoara, cu 4 ani mai mică decât mine, despre care amintirile cele mai vii pe care le am sunt când, bebeluş, se târa pe parchet … printre noi (acum poeta şi traducătoarea Ana Trestieni) şi pe care am văzut-o doar odată în ultimii 43 ani de când sunt plecată din România, într-una din vizitele mele la Bucureşti. Am regăsit-o pe Ana Trestieni în iulie 2016 printr-o convorbire la telefon despre noua ei carte “Să lăsăm cuvintele să cadă/ Laissons tomber les mots” (editura Vremea, 2014) pe care am citit-o “cu inima la gură”(folosesc această expresie pentru a-mi exprima mai bine trăirea). Şi am descoperit “cu deliciu” în această convorbire cu Ana Trestieni spiritul viu, cultura enciclopedică, simţul umorului pe care i le cunosc bine fratelui ei.

Ana Trestieni la Salonul de Carte din Paris, 2016

Volumul acesta recent al Anei Trestieni (bilingv, în română şi franceză) a fost prezentat la Salonul de Carte din Paris, în Martie 2016. Este o antologie cu poezii minunate, ale poeţilor ei preferaţi (Lucian Blaga, Ana Blandiana şi Nichita Stănescu) şi ale ei proprii, foarte frumos traduse în franceză de ea însăşi. Ana Trestieni scrie poezie de mult, din 1974. A debutat în revista Familia cu un grupaj de cinci poezii în iunie 1988. Cu studii de matematică şi informatică, Ana Trestieni are luciditatea caracteristică omului de ştiinţă, dar şi o sensibilitate specială, scriind plin de simţire, cum reiese din spusele Anei Blandiana la lansarea unui volum anterior de poezii al Anei Trestieni, “Imortele” (Editura Vinea, 2013), că sunt “versuri grave şi graţioase, tulburătoare”. Am întrebat-o pe Ana Trestieni “Cum de te-ai apucat de scris ?” şi mi-a răspuns cu hazul ei specific “Ar trebui să mă întrebi cum de am studiat matematica ?”… implicit făcându-mă să-i înţeleg pasiunea dintotdeauna pentru literatură. Scrie şi proză scurtă “căci lumea azi e grăbită” şi acele povestiri sunt fiecare “o perlă neagră”, lucitoare şi valoroasă, cu umor puţin întunecat, suprarealist. Sunt povestiri de pe Strada Speranţei unde am locuit în acelaşi apartament… povestirile ei readucându-mă în cartierul copilăriei mele, noastre, ale ei şi ale fratelui ei, Mihai.
==
Două poezii de Ana Trestieni

Concert

Pe clavecin se odihnea o mână.

Din harpă, sunete lichide,
S-uri de şarpe eşuat din labirint.

Frunze albastre, râuri interioare,
Pietre mari plutind
Erau ferestre spre o tăcere
Dincolo de este.

==
În spatele cascadei

În spatele cascadei
Plânge un înger.
Năvalnic tropot albit în spumă
Îi ascunde glasul.
Deopotrivă chipul.


© Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.
de Ileana Costea    9/22/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian