Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Vot in strainatate


15 SEPTEMBRIE 2016 – ULTIMA ZI DE ÎNSCRIERE ÎN REGISTRUL ELECTORAL

Miercuri, 31 august, Guvernul României a stabilit ca alegerile parlamentare pentru Senat și Camera Deputaților să se desfășoare duminică, 11 decembrie 2016.

Ultima zi de înscriere a cetăţenilor români din străinătate în Registrul Electoral pentru a putea vota prin corespondenţă sau pentru a solicita înfiinţarea unei secţie de votare în apropierea domiciliului/reşedinţei este 15 septembrie 2016, ora 24.00 (ora Ro).

Formularul cererii de înscriere in Registrul Electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare poate fi descărcat de aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf

Mai multe informaţii despre organizarea alegerilor din 11 decembrie şi noile reglementări aduse legii privind alegerile parlamentare aici: http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/pachetul-privind-legislatia-electorala-adoptat-de-guvern


ROMÂNIA COMPETITIVĂ


DIASPORA ŞI ÎNTOARCEREA ÎN ŢARĂ

Marţi, 30 august, a avut loc cea de a șaptea sesiune de consultare, cu tema “Diaspora și mobilitatea forței de muncă”, din seria celor 16 consultări ce au loc în proiectul ”România Competitivă”.

Dezbaterea s-a concentrat în jurul următoarelor obiective:
- Promovarea migrației de întoarcere;
- Dezvoltarea de programe pentru susținere a antreprenoriatului în România
pentru românii din diaspora;
- Flexibilizarea procesului de admisie pentru cetățenii din state terțe în vederea atragerii de personal înalt calificat.

Mai multe informaţii despre aceste obiective şi măsurile din documentul de lucru, aici: http://www.minind.ro/presa_2016/august/IMIGRATIE_SI_REPATRIEREA_DIASPOREI.pdf

Concluziile sesiunii de consultare aici:
http://www.minind.ro/presa_2016/august/30_08_COMUNICAT_DE_PRESA_ROMANIA_COMPETITIVA_DIASPORA_SI_MOBILITATEA_FORTEI_DE_MUNCA.pdf

ANTREPRENORIAT


FONDURI PENTRU ROMÂNII CARE SE ÎNTORC ÎN ȚARĂ PENTRU A-ȘI DESCHIDE O AFACERE

Românii din străinătate care vor să se întoarcă în țară vor putea primi granturi de până la 90% din totalul investiţiei pentru a-și deschide o afacere, potrivit unui proiect de program guvernamental, care va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii septembrie.

Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene și va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman.

“Încă din februarie am căutat să creăm un program care să atragă potențiali antreprenori români care au deja experiență în străinătate. Am decis la nivel de Guvern să implementăm acest program cât mai repede, în această toamnă. Mizăm pe o schemă cu un buget total de 30 de milioane de euro din POCU (Programul Operațional pentru Capital Uman — n. r.) prin care să stimulăm românii din diaspora să se întoarcă prin investiții și antreprenoriat”, a spus Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Vom reveni cu detalii.


REUNIUNEA ANUALĂ A DIPLOMAȚIEI ROMÂNE

PRIMIRE LA PALATUL COTROCENI

Miercuri, 31 august a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, la Palatul Cotroceni, un discurs cu prilejul primirii şefilor de misiuni, a consulilor generali şi a directorilor institutelor culturale româneşti cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române (desfăşurată în perioada 29 august - 1 septembrie 2016, cu tema “România și provocările de securitate la limitele spațiului european și euro-atlantic. Riscuri, oportunități și acțiune diplomatică”).

Preşedintele României a declarant, între altele: “Protecţia intereselor şi drepturilor românilor de pretutindeni rămâne o obligaţie permanentă a dumneavoastră, fie că e vorba despre comunităţile tradiţionale din vecinătate sau despre diaspora”.

De asemenea, Preşedintele a punctat că, “În egală măsură, MAE trebuie să asigure un nivel adecvat de protecţie consulară cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Apreciez eforturile făcute în acest sens, de multe ori în situaţii complexe de crize consulare – cum am văzut şi recent, în Italia. Cred că e util ca Guvernul să aloce mai multe resurse pentru creșterea capacităţii de acţiune consulară, inclusiv pentru finalizarea extinderii reţelei de oficii consulare, iniţiată anul trecut. Nu în ultimul rând, insist asupra chestiunii votului în străinătate. Au loc modificări legislative pentru îmbunătăţirea unor prevederi. Aveţi datoria şi responsabilitatea prioritare, ca şefi de misiuni – dar este o responsabilitate pentru ansamblul ministerului – de a pune corect în aplicare aceste prevederi, de a pregăti adecvat şi în detaliu alegerile parlamentare din străinătate, în conformitate cu competenţele MAE în domeniu, astfel încât să fie evitate restrângeri inadmisibile ale acestui drept constituţional fundamental. Şi, pentru că ne apropiem de campania electorală, fac apel de pe acum la echilibru și rațiune”.
Vedeţi aici întreaga alocuţiune: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/primirea-sefilor-de-misiuni-a-consulilor-generali-si-a-directorilor-institutelor-culturale-romanesti-cu-prilejul-reuniunii-anuale-a-diplomatiei-romane



SESIUNE DEDICATĂ ROMÂNILOR DIN AFARA GRANIŢELOR

Joi, 1 septembrie, în contextul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, a avut loc o sesiune plenară dedicată problematicii românilor de pretutindeni, pe tema „Comunitățile istorice românești și diaspora de mobilitate. Evoluții și perspective”.

La dialog a participat Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, alături de Ministrul Delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, doamna Maria Ligor, şi profesorul Corneliu Bjola, de la Universitatea Oxford.

Sandra Pralong a mulţumit şefilor misiunilor diplomatice ale României pentru că “sunteţi mesagerii unui alt fel de stat, ai unui alt fel de raport între stat şi cetăţean, un stat care îşi respectă cetăţenii, îi preţuieşte şi pune nevoile lor pe primul loc”.

În prima parte a întâlnirii, participanții au avut posibilitatea să dezbată subiectul diplomației digitale în relația cu diaspora și elementele unei strategii în materie.

Discuţiile s-au axat apoi pe “prioritatea acordată redefinirii relației cu diaspora și comunitățile istorice, urmărindu-se instituirea unui parteneriat autentic în cadrul căruia să fie valorificată experiența și expertiza românilor care trăiesc în străinătate. Au fost totodată abordate măsurile de profesionalizare a Departamentului de Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și de simplificare a procedurilor de finanțare a activităților dedicate problematicii de specialitate”, se arată în comunicatul MAE.

Vedeţi aici întreg comunicatul de presă: http://mae.ro/node/38252

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită aici: https://www.privesc.eu/Arhiva/68622/Sesiunea--Comunitatile-istorice-romanesti-si-diaspora-de-mobilitate---din-cadrul-Reuniunii-Anuale-a-Diplomatiei-Romane


ZIUA LIMBII ROMÂNE

Miercuri, 31 august a.c., cu prilejul ceremoniei de decorare a unor profesori de limba și literatura română (cu ocazia Zilei Limbii Române), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut o alocuţiune la Palatul Cotroceni.

Preşedintele României a declarant, între altele:
“ De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. Este o sărbătoare a tuturor – indiferent de religie sau de apartenență etnică - români din ţară și din afara granițelor, cetățeni ai Republicii Moldova, care, tot astăzi, sărbătoresc «Limba noastră». Acesta este numitorul comun al identităţii noastre şi unul dintre cele mai importante daruri pe care le putem transmite generaţiilor următoare”.

Vedeţi aici întreaga alocuţiune:
http://www.presidency.ro/ro/media/agenda-presedintelui/ceremonie-de-decorare-a-unor-profesori-de-limba-romana-cu-ocazia-zilei-limbii-romane


AJUTOARE ŞI DOLIU NAŢIONAL PENTRU VICTIMELE DIN ITALIA


GUVERNUL ALOCĂ AJUTOARE DE URGENȚĂ PENTRU ROMÂNII AFECTAȚI DE CUTREMURUL DIN ITALIA

Luni, 29 august, Guvernul a aprobat măsuri suplimentare de sprijin pentru cetățenii români afectați de cutremurul din Italia, complementare celor acordate de statul italian.

Aceste ajutoare vor fi acordate, la cerere, familiilor românilor celor care și-au pierdut viața în seism, dar și copiilor acestora, răniților, persoanelor ale căror locuințe au fost distruse sau celor care nu au avut o locuință proprie și nici nu mai au unde să locuiască după seism, dar și românilor care doresc să se întoarcă în România.

Lista ajutoarelor de urgență acordate de statul roman, informaţii despre cererea si actele necesare găsiţi aici: http://www.mae.ro/node/38213

*
De asemenea, Guvernul a declarat că vineri, 2 septembrie 2016, este zi de doliu național în memoria victimelor cutremurului produs în 24 august în Italia, printre care s-au aflat și cetăţeni români, precum și în semn de solidaritate cu poporul Italian.

http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/2-septembrie-2016-zi-de-doliu-national-pentru-victimele-cutremurului-din-italia







Denisa Mihalache    9/3/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian