Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme - "Un Real" Estate

Când am ajuns în Canada, mi se spunea că a fost cândva o vreme bună si interesantă din punctul de vedere al obtinerii unui teren de constructie. "Era de-ajuns să pui un butoi pe o bucată de teren gol si care îti plăcea, ca el să devină proprietatea ta repede si ieftin" spuneau bătrânii atotstiutori si cu experientă. Loturile se vindeau încet, copiii mostenitori nu-si băteau capul cu fructificarea de teren primit de la părinti si preferau să irosesca banii la Cazino-uri.

Lucrurile s-au schimbat odată cu masele de emigranti sositi în Canada si care stiau că, posedând un teren, ai o proprietate, o viitoare locuintă si că nu există un investitie mai bună decât o bucată de pământ. Asta a fost una din povetele părintilor nostri, care au fost deposedati de-a lungul vremurilor de restriste de ceea ce iubeau mai mult, legătura cu pământul. "Noi vrem pământ!" scria Cosbuc.

În acest fel, ani după ani si zile după zile, constructiile au început a răsări peste tot si lumea a văzut cu proprii ochi împlinirea visului de a avea proprietatea visată. Tinerele perechi, proaspetii căsătoriti, au început a munci din greu pentru ca banii pusi de-o parte să constitue un depozit în a cumpăra cuibul familiei de mâine. Si în scurtă vreme au apărut constructorii, casele si blocurile, care au răsărit ca din pământ. Toronto, si nu numai el, a devenit, în scurtă vreme, de nerecunoscut. La Bathurst, nord de Steeles, acolo unde începea un fel de stepă, nu găsesti acum unde să arunci o pereche de pantofi. S-au creeat în ultimii ani cartierele Thornhill si Richmond Hill cu case si blocuri ametitoare.

Dar peste toată această tăcere s-a asternut furtuna, cutremurul preturilor. Investitori de pretutindeni, sau autohtoni, cumpără terenuri si construiesc palate, blocuri, pe care apoi le vând cu preturi de 3-4 ori mai mari decât cel cu care l-au cumpărat. Si, stupoare! Sunt cumpărători care oferă preturi demne de o licitatie, unde cel mai ridicat câstigă, pentru ca apoi să le re-vândă sau să le închirieze. În cartierul Bayview-York Mills, o casă care a costat acum câtiva ani $ 2.500.000 s-a vândut de curând cu peste $4 milioane. În provincia Ontario, Nova Scotia, orașul Vancouver si multe alte localităti, preturile au atins în ultima vreme neprevăzute sume la cumpărarea unei locuinte, ca si chiriile, care au devenit, pentru oameni cu venituri modeste, sau pentru tinerele perechi, de neatins. În nenumărate cartiere în GTA găsesti panouri uriase anuntând vânzarea unei case cu doar 700-800 "square feet", si la care se pretinde acum un preț "începând de la $500.000". Specula a atins proportii uimitoare si constructorii nu încep lucrările până nu se termină întreaga vânzare.

Si nu întâmplător, o sumedenie de negustorasi sau oameni "fără profesie" si-au găsit vocatia în a fi agenti de "Real Estate". Câstigul lor este invidiat de toti cei care transpiră muncind. Nu găsesti un cartier acum care nu este invadat de firmulite, panouri cu ornamente de toate culorile si care anuntă "For Sale" sau "Sold", cu portrete si nume de prin toate colturile lumii, deveniti canadieni. Cumpăratul si mutatul, este acum un sport la ordinea zilei.

Si, ultima inovatie? O casă mare, scumpă, peste posibiltătile amatorilor, a fost vândută la două familii. Prieteni. Una dintre familii a luat parterul si basementul, a doua, camerele de sus si podul. Ce vor face la prima ceartă? Agentul-vânzător, după ce a aranjat plata casei, a jurat să se ducă la biserică de 3 ori pe săptămână. Întrecuse tot ce stia el despre "real".

Numeste-i cum crezi, dar eu cred că ne aflăm într-o fază în care locuintele, care stau la baza vietii, familiei si bunei conlocuiri, au devenit "un-real" estate.







Harry Beer    8/25/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian