Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ce salvăm: viata cuiva sau adevarata artă?

Iată o întrebare la care, desigur, răspunsul celor mai mulţi va fi: salvăm viaţa unui om, adevărata artă supravieţuieşte oricum!

Mi-am pus întrebarea de faţă după ce am vizionat recentul film american "Florence Foster Jenkins", cu Meryl Streep şi Hugh Grant în rolurile principale. Subiectul este inspirat din viaţa reală, personajele au existat într-adevăr în secolul trecut, iar regizorul Stephen Frears a ştiut să realizeze un film care, după cronicile citite de mine până acuma, promite să aibă un mare succes.

Eroina principală este Florence Foster (Meryl Streep), o cântăreaţă fără niciun fel de talent muzical, care visează să ajungă celebră în New Yotk-ul anilor 1900. Este ajutată în realizarea aspiraţiilor de soţul ei St. Clair Banfield (Hugh Grant). Orice "pas" al ei spre celebritate trebuie -şi este- plătit cu sume imense de bani, din cauza incompetenţei ei artistice. Iar promotorii, sunt, în asemenea situaţii, gata să închidă ochii - contra cost- în faţa lipsei de talent a aspirantei la celebritate. Florence ajunge, plătind bine, să imprime discuri, să cânte la radio şi, în final, să dea un concert la celebra sală "Carnegie Hall" din New York. Florence are totuşi o scuză: este din tinereţe grav bolnavă şi numai visul de a cânta si deveni celabră o ţine în viaţă. Cei care se lasă cumpăraţi, însă, nu ştiu acest secret, doar soţul îl ştie.

Pe tot parcursul filmului, spectatorii sunt supuşi audiţiei unor interpretări muzicale forţate şi pline de note false. Pentru unii, această caricatură e amuzantă. Pe mine însă, notele false m-au deranjat. Poate că pasiunea şi respectul meu pentru muzică, ca şi urechea muzicală cu care m-am născut, m-au împiedicat să mă distrez. Am suferit, aş spune, la nivel organic. Mesajul filmului e totuşi emoţionant: soţul lui Florence, împreună cu pianistul acompaniator (Simon Helberg, un talentat şi inteligent actor / pianist, care aduce filmului momente de umor de bună calitate), prin efortul lor conjugat, prelungesc viaţa lui Florence, al cărei vis de a deveni celebră se împlineşte.

Pleiada de artişti din distribuţie şi excelentul lor joc asigură succesul filmului. Eu însă am suferit pe tot parcursul proiecţiei. Şi nu m-am putut împiedica nu să asociez cele văzute cu practica folosită astăzi, de unii non-artişti, de a-si cumpăra a celebritatea. Sub diverse pretexte, nu toate la fel de nobile ca cel din film, ei invadează spaţiul artistic (mă gândesc la cel literar) cu producţii de calitate îndoielnică. Unii autori motivează scrisul ca terapie pentru anii bătrâneţii, alţii vor să lase nepoţilor o amintire. Nimic rău în asta. Autorii - care se cred talentaţi - (unii chiar sunt, dar nu plouă cu genii!) plătesc pentru a fi publicaţi şi apoi scoşi în evidenţă prin cronici. Iar, când e vorba de plată, ca în film, promotorii şi lăudătorii se lasă cumpăraţi.

Întrebarea pe care mi-o pun este: Ce trebuie să salvăm ? Viaţa cuiva sau adevărata artă? Când este etic - şi când nu - să încurajăm non-arta si unde se află limita compromisului dintre promovarea unei non-valori cu scopul de a ajuta un om bolnav sau handicapat şi cea pentru a satisface orgoliul unui pretins, gata să plătească?








Veronica Pavel Lerner    8/18/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian