Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de emigratie - Drept de a aplica pentru rezidentă din interiorul Canadei

In luna iunie departamentul de imigratie a anuntat că pentru 2016 intentionează să intensifice procesarea dosarelor legate de reîntregirea familiei. In primul rând se vor avea în vedere aplicatiile pentru aducerea sotiilor/sotilor sau partenerelor/partenerilor si a copiilor cetătenilor canadieni sau rezidenti permanenti. După cum se stie, guvernul stabileste niste cote pentru prelucrarea aplicatiilor în fiecare an, pe categorii de programe. Anul acesta, guvernul a prevăzut o crestere a procesării numărului de aplicatii de sponsorizare, mentionate mai sus. Astfel, numărul de aplicatii a crescut de la 14,000 la 62,000, ceea ce reprezintă o crestere substantială. Deoarece numărul sponsorizărilor a crescut de la an la an, dar numărul dosarelor prelucrate a rămas practic acelasi, s-a creat un inventar de aplicatii neprocesate si durata de asteptare a crescut corespunzător. Măsura luată anul acesta urmăreste eliminarea acestui inventar, sau cel putin reducerea lui. In acest scop, guvernul a alocat $ 25 milioane pentru a face procedura mai rapidă si cât de cât previzibilă.
O altă stire anuntată la sfârsitul lunii iunie este faptul că, după o perioadă de câtiva ani după ce Canada a anuntat reintroducerea cerintei pentru viza de vizitator pentru cetătenii mexicani, începând cu data de 1 decembrie 2016, se va reveni la situatia anterioară, adică cetătenii mexicani nu vor mai avea nevoie de viză de vizitator pentru a vizita Canada. Doar cei care vor să studieze sau să lucreze temporar în Canada va trebui să aplice pentru permise corespunzătoare (de studiu sau lucru). Vizitatorii însă, nu mai au nevoie să aplice pentru viza de vizitator. In schimb, la fel ca persoanele din tările care nu necesită o viză de vizitator, cu exceptia SUA, vor avea nevoie să aplice si să obtină o autorizatie de a vizita sau să tranziteze Canada (e-travel authorization). Această autorizatie se obtine online, aplicatia durează doar câteva minute si costul este minim – CAD 7. Această autorizatie este valabila pentru o perioadă de cinci ani, sau până expiră pasaportul, oricare dintre aceste conditii se întâmplă mai întâi. Ideea care stă în spatele acestei hotărâri este ca schimburile economice, culturale si de altă natură să fie usurate prin renuntarea la cerinta pentru o viză de vizitator, precum si usurarea fluxului de turisti, oameni de afaceri, idei între cele două tări.

I: Sunt în Canada de mai putin de un an de zile, cu un permis de lucru. As dori să depun o aplicatie pentru rezidentă permanentă, dar sunt nelămurit asupra unui punct. Există o întrebare referitoare la faptul dacă am fost admis în Canada legal pentru cel putin un an de zile. Asta înseamnă că trebuie să stau în Canada un an de zile sau cum să interpretez această întrebare?
R: Dacă doriti să aplicati pentru rezidentă permanentă, una dintre cerinte este ca să aveti statut în tara de unde aplicati. Nu este nevoie să asteptati un an de rezidentă/lucru în Canada, pentru a depune aplicatia pentru rezidentă permanentă, dar, trebuie să fi primit viza/permisul de lucru pe cel putin un an. De asemenea, trebuie să vă calificati pentru oricare dintre programele sub care faceti aplicatia. Dacă asteptati si lucrati în Canada pentru un an, atunci vă calificati pentru programul de experientă canadiană. Altfel, probabil ar trebui să vă calificati sub programul economic de lucrător independent (skilled worker, skilled trades) sau unul dintre programele provinciale. Nu cunosc situatia dvs., dar sper să vă ajute răspunsul dat.

I: Am sosit de curând în Canada ca rezident permanent. Astept de patru luni cardul de rezident si încă nu l-am primit. Din anumite motive personale, trebuie să mă întorc în România si nu mai pot astepta primirea cardului de rezident. Nu stiu ce să fac si cum pot să mă întorc în Canada fără acest card?
R: Cea mai sigură cale pentru a intra din nou în Canada este să aplicati pentru un document de călătorie (travel document) la ambasada Canadei din Bucuresti. Trebuie să aveti toate actele doveditoare că aveti viza emisă (COPR – copie), pasaportul si să fiti pregătit să completati un formular lung si foarte detaliat. Cel mai usor si simplu ar fi să asteptati emiterea cardului, dar, bineînteles, dacă nu este posibil, aveti această optiune la oficiul de vize din Bucuresti.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com.

Mihaela Boeriu    8/6/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian