Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prin Chapters - Indigo din Toronto : Lisa See: “Shanghai Girls”

Am descoperit recent prin Chapters din Toronto un roman al carui titlu m-a atras.

“The Shanghai Girls” al scriitoarei americane Lisa See s-a dovedit a fi o lectura “fierbinte”, din care nu m-am putut opri; a-si fost in stare sa merg, sa iau metroul, sa sar o masa,si s-a citesc in acelasi timp, sau sa renunt la somn cu totul. Orele au devenit mult prea scurte si timpul meu interior s-a condensat intr-o bezmetica lectura devoranta.
Lisa See, autoarea despre care nu am stiut nimic inainte de a lectura acest roman, a fost o surpriza atit de incitanta pentru mine, incat am intrebat la Chapters, ce alte romane ale autoarei se mai gasesc in librarii. Dupa care mi-am cumparat si “ Snow Flower and The Secret Fan”. Oare asta sa fie definitia sucesului literar? Sa ai cititori care nu se pot opri din lectura cartii, si sa caute cu infrigurare si alte romane ale autorului? Ca o forma de dependenta/adicitie, spirituala sau/si intelectuala…ca o foame de nepotolit…
Lisa See traieste in Los Angeles, si a fost numita in 2001 “The National Women of the Year” de catre Asociatia Chinezilor-Americani. Scrie nuvele istorice bazate pe povesti adevarate, traite de familia ei, prietenii or cercul lor de cunoscuti, care au emigrat dupa cum ghiciti, din Shanghai .

In 1937 Shanghai era denumit “Paris-ul Asiei” si viata era tumultoasa, bogata, rafinata, plina de ritualuri si prejudecati tipice societatii Chineze. Doar ca totul s-a schimbat odata cu invazia Chinei de catre Japonia si mai tirziu, cu instalarea Partidului Comunist la putere. Pearl si May Chin sunt doua surori tinere, fericite, pline de speranta, si atit de frumoase incit sunt solicitate sa pozeze pentru calendare. Daca va puteti imagina o lume in care fotografia nu se nascuse inca pe deplin, calendarele erau pictate de mana de catre artisti. Pearl si May nu calatoreau cu taxi-ul, ci cu ricsa pe care o plateau din “ slujba” lor de “fotomodele” am zice astazi. Viata lor este profund schimbata atunci cand tatal lor pierde toata averea familiei prin “gambling”, sau un fel de “joc de noroc”, si ele sunt vandute, fara stirea lor. “Petitorii” lor sunt Chinezi emigrati din Shanghai in Los Angeles, si miresele sunt astepatate acolo de catre miri si bineinteles de catre tatal-socru care le-a cumparat , “The Old Man Louie” si mama-soacra , Yen-yen. Peripetia lor este plina de surprise neplacute, ele incearca mai intai sa se opune vointei tatalui si sa se “salveze” ca sa ramina in locul copilariei. Dar invazia Japoneza le face sa inteleaga ca trebuie sa scape cu viata, exact din locul copilariei si tineretii lor fericite. Sacrificiul mamei lor este descries in mod impresionant, cald, miscator de suflete de piatra…si memoria acestui eveniment le va bantui pe cele doua surori pentru tot restul vietii lor. Nu este in intentia mea sa divulgez actiunea sau “plot-ul” romanului, de aceea ma opresc aici. Calatoria celor doua surori se continua mai departe, in America, asa-zisul “Pamant al Fagaduintei”, unde rolul lui May and Pearl este atat de diferit si atit de dramatic. Fiecare in felul ei implineste un blestem legat de Zodia ei. Pearl este un “Dragon”, iar May este “Sheep”. Ele impartasesc un secret cumplit, al nasterii unei fiice, numite Joy (Bucurie). Timpul pe care surorile il petrec pe “Angel Island”, (echivalentul coastei de vest al lui Ellis Island), este narat cu o frumusete brutala si induiosetoare. Descrierea a ceea ce a fost China Town in Los Angeles este bazata pe reconstituiri din fotografii si povesti. Se pare ca stra-stra-bunicul scriitoarei, Fong See a fost unul dintre fondatorii comunitatii chinezesti din L.A.
Titlul fiecarui capitol spune enorm de mult.

Cap.1 “Beautiful Girls” descrie “Frumosul inceput”, asa precum l-am avut cu totii la randul nostru pe vremea cand aveam 20 de ani…Cap. 2 “ White Plums blossoms” sau “Prune tinere inflorite”, cand Pearl , May si mama lor , simplu denumita :” Mama” incearca sa scape de invazia brutala si nemilosa a armatei japoneze. s.a.m.d…
Intr-un interviu pe care l-am gasit pe Net, Lisa See povesteste care au fost motivele ei de a aborda subiectul. Printre altele, a dorit sa prezinte acel “ Confession Program” din anii 1956 pana in 1965 prin care Americanii de origine Chineza erau obligati sa declare daca rudele lor sunt “paper-sons” adica fii pe care i-au declarat drept copii biologici dar care in realitate au fost adusi prin acte falsificate in America.

Este un roman despre supravietuire, dragoste, soarta, identitate pierduta prin imigratie si regasita intr-o forma noua, totul pe un fundal istoric zbuciumat de razboaie si schimbari politice. Este mai mult decat o nuvela care te transpune in locuri exotice, este vibranta, calda, scrisa intr-un limbaj simplu, dar plin de bogatii de detaliu.
Una dintre cele doua surori, Pearl, decide sa se intoarca in China in cautarea fiicei ei adoptive, demonstrand in felul acesta, ca Dragonul din ea, este puternic si nu poate fi influentat de conjuncturi politice de moment, este a-temporal.

Am fost surprinsa sa o vad pe Lisa See intr-un reportaj pe Net, atit de “Caucaziana si de Alba”, am inteles ca are 1/8 sange chinezesc, dar asa precum s-a exprimat ea insasi:” I am Chineze in my heart”.Dr. Diana Laza     8/1/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian