Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe Trans Canada - Alberta

Wild Bill's este un restaurant, un Saloon, de fapt chiar in inima Banff-ului, un "Legendary Saloon" dupa cum subliniaza firma si cum suntem , barbatul meu si cu mine, total neavizati, adica habar n-vem de importanta sublinierilor prin partea locului, ne-am decis sa intram, impinsi de foame, evident, dar mai ales de plictiseala unui alt "Big Mac" sau altceva asemanator.
Pentru ca trebuie sa admit ca o calatorie Trans Canada, cu masina si pe buzunar propriu costa.
Dar face!
Interesanta incursiune intr-o lume despre care nu stim mare lucru. Sigur, avem idee ce este un Saloon", totdeauna un cowboy intra si iese prin usile rulante, pianul mecanic canta fara oprire, gloantele fluiera in toate directiile si John Wayne ramane totdeauna in picioare si asa mai departe, dar una e sa ai idee a la Hollywood si alta e sa intri tu insuti intr-un Saloon fie si la ....ma rog.... peste 40 de ani ,sa zicem asa, fie si intr-un Saloon din Canada, despre care suspectez, nu e tot aia!
Nimic "rowdy", decor in lemn, obiecte vechi spanzurate peste tot amintind de o lume care a fost si de care incercam sa ne bucuram tocmai pentru ca nu mai este, curatenie si miros de mancaruri exotice , abureala mexicana de chilli si alte "hot spices" si bine-nteles "french fries".
Ne place!
"Wild Bill" se dovedeste a fi un foarte domestic, civilizat si chiar prietenos local in care poti sa mananci nu numai mult, dupa model american, dar si gustos, dar mai ales o surprinzatoare lectie de istorie locala cu reverberatii teritoriale mult mai ample dacat aparenta.
Pentru ca Banff-ul este un orasel de munte din Alberta, o localitate de vacanta renumita in toata lumea, cu partii de schi care rivalizeaza cu Aspen si Saint Maurice, cu splendide imagini montane in care verdele padurilor, total salbatice, rivalizeaza paleta complexa a Alpilor , ghetarii coboara pana in buza lacurilor pe care le genereaza si, mai ales , conserva echilibrul unei existente ritmice, exagerarile fiind numai cele pe care natura si le-a permis: suntem doar in Rocky Mountains.
"Wild Bill's, Banff's Legendary Saloon" este de fapt ecoul tarziu al unei istorice incursiuni in lumea vestului, a vestului canadian in care Bill Peyto, un engez originar din "Village of Welling, Kent County , England" a jucat un rol hotarator in explorarea "of the Banff Park" si a teritoriilor inconjuratoare devenind, se pare, cel mai marcant cunoscator al zonei :"Bill's knowledge of Rocky Mountains area was equalled by few, and surpassed by none " dupa cum zice o nota informativa.
Sigur, restaurantul in cauza nu este revelatia majora a locurilor, dar imi inlesneste apropierea nu atat de muntii despre care stiu cateva lucruri din geografia studiata si mai ales inoculata de pasiunea tatei pentru descoperirea lumii chiar si pe hartie numai, cat de lumea vestica spre care am inclinat cam de totdeauna si despre care mi-am compus de multi, foarte multi ani o imagine si ,ca toate imaginile fruct ideatic, se dovedeste insuficienta, superficiala , falsa chiar.

Spatiul! Spatiul este surpriza cu care imi sunt anulate toate preconceptiile despre lumea vestica, tin sa precizez, SPATIUL nu intinderea, Canada toata este o imensa intindere dupa cum bine stim cu totii, SPATIUL are insa cu totul alta dimensiune. O distanta anume se aseaza intre noi si lumea inconjuratoare care la randul ei pastreaza o asezare ritmica rezultanta fiind un echilibru pe care nu stiu daca il mai putem gasi si in alte parti ale lumii.
Totul respira amplu, grandios, o suflare pacifica pe care cei ca Wild Bill au intuit-o ne cuprinde si ne integreaza, ne accepta si ne tine la distanta, ne aseaza, de fapt pe fiecare la locul lui.
Legenda locului spune ca "One Saturday night Peyto walked into a crowded Banff Hotel with a live lynx strapped to his back. A few moments later he found himself alone in the bar. He was that kind of man, though. He liked to have lots of space between himself and the rest of the world"
Solitudine? Nu tocmai!
Banuiesc o comunicare subtila care anuleaza eventuala izolare, un fel de universalizare aparent intraductibila dar de fapt profunda, om si lumea din afara lui dialogheaza chiar daca limbajul pare criptic.
Pretentios? S-ar putea, dar imi da senzatia ca ma apropii oarecum de ceea ce constitue atmosfera locului.
Si daca vreti o confirmare a ceea ce spun faceti o plimbare de vreo doua-trei sute de Km. prin imprejurimi, la Lake Louise, la Medicine Lake, La Maligne Lake si mai ales la Jasper, pentru ca drumul dintre Banff si Jasper te duce dincolo de imaginatie si asteptari.

Regiunea este magnifica. Rockies sunt coplesitori, salbaticia peisajului le da un aer supranatural, e o alunecare in atemporal care te anuleaza pentru ca mintea este efectiv incapabila sa mistuie ceea ce ochiul transmite.
Crestele impung cerul (noi l-am prins mai tot timpul albastru, arogant de senin ), ghetarii, care fac parte din sistemul Columbia Glacier ce se intinde pe o suprafata de 350 de Km.2 pana dincolo in Montana, coboara pana in buza soselei, lacuri, wild life, rauri, paduri ti se dezvaluie intr-o succesiune sufocanta.
Pe urma iti tragi sufletul si le cari cu tine. Pentru toata viata.

Tea Nicolescu     8/1/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian