Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Lister Sinclair, realizatorul emisiunilor de radio “Idei” de la CBC

Copilᾰrie si tinereţe

Sinclair s-a nᾰscut în Bombay, India avᾰnd pᾰrinţi scoţieni. Tatᾰl sᾰu, William Sheddon Sinclair, a fost inginer chimist. Lister a fost trimis sᾰ locuiascᾰ cu o mᾰtușᾰ din Londra începᾰnd cu vᾰrsta de 18 luni si nu s-a revᾰzut pᾰrinţii decᾰt cᾰnd avea 7 ani.
A fost autodidact pᾰnᾰ la vᾰrsta de 5 ani si a început sᾰ fie scolit la Colet Court. Desi nu avea note bune ba chiar era la sfᾰrsitul clasei, avea înclinaţii pentru matematicᾰ si a cᾰstigat o bursᾰ la St Paul's School din Londra. Ḯn 1939, o agenţie de voiaj îl asigurᾰ cᾰ nu va fii rᾰzboi de aceea viziteazᾰ America de nord împreunᾰ cu mama sa si participᾰ la Expozitia mondiala din New York City. Tocmai vizita Niagara Falls, Ontario cand incepe al doilea rᾰzboi mondial. Din cauzᾰ ca avea o problemᾰ la spate si folosea un baston din cauzᾰ cᾰ schiopᾰta, Sinclair a fost scutit de serviciul militar. Din cauza rᾰzboiului a trebuit sᾰ rᾰmᾰnᾰ în America si s-a stabilit în Vancouver unde mama sa avea prieteni. Se înscrie la University of British Columbia unde îsi ia Bachelor of Arts în matematicᾰ si în fizicᾰ si se împrieteneste cu colegul sᾰu de clasᾰ Pierre Berton. De asemeni devine membru al clubului `Player's Club` din campus. Ḯn 1942 se mutᾰ la Toronto ca sᾰ studieze pentru Master of Arts la Universitatea Toronto susţinᾰndu-se singur devenind conferenţiar cu subiecte din matematicᾰ la cei care aveau bachelor.
Carierᾰ
Ca sᾰ se poatᾰ întreţine, Sinclair se angajeazᾰ ca actor la Canadian Broadcasting Corporation (CBC) jucᾰnd rolul unui german în emisiunea din 1942 pentru pro-aliaţi , Ochii naziștilor cᾰtre Canada( Nazi Eyes on Canada), unde interpreta și Helen Hayes.
A mai fost distribuit în Flota navala (Fighting Navy) fiind cᾰpitanul unui submarin german (dupᾰ: Idei, mulţumesc Dl-e Sinclair- Ideas, Thank you, Mister Sinclair, partea 1, 16 octombrie 2006) si în alte piese radiofonice. Ḯncepe sᾰ scrie piese radiofonice pentru staţia de radio canadiana CBC în 1944 si ajunge la mai mult de 400 de piese, multe din ele pregatite pentru serialele Scena (Stage).
Ḯn 1945, Sinclair redacteazᾰ cuvᾰntarea pentru Federaţia din Ontario pentru Cooperare în cadrul Commonwealth (Ontario Co-operative Commonwealth Federation ) pregᾰtitᾰ pentru conducᾰtorul acesteia, Ted Jolliffe care a fost difuzatᾰ în timpul campaniei provinciale electorale din 1945 Cuvᾰntarea îl acuza pe prim ministrul Ontario George Drew cᾰ face un gestapo politic din Poliţia Provinciala a Ontario (OPP). Acuzaţiile au fost respinse de Drew si au pᾰtat credibilitatea CCF în faţa votanţilor. Cu toate acestea acuzaţia a fost doveditᾰ ca fiind adevaratᾰ prin documente date la ivealᾰ in 1970 de cᾰtre un cercetᾰtor.
Piesa de teatru a lui Sinclair, Hilda Morgan, care a fost transmisᾰ la 12 februarie 1950, a declansat o rᾰzmeriţᾰ în Casa Comunelor Canadianᾰ deoarece atunci era considerat taboo sᾰ discuţi despre o femeie gravidᾰ, necᾰsᾰtoritᾰ care dorea sᾰ avorteze dupᾰ ce logodnicul ei a fost omorᾰt într-un accident (cuvᾰntul avort nu a fost menţionat în piesa pentru teatru radiofonic). Criticul Nathan Cohen a spus despre el cᾰ este "cel mai important dintre dramaturgii de dupᾰ rᾰzboi". Ḯncepe sᾰ aparᾰ la TV canadiana (CBC Television) în 1955 în programe ca Front Page Challenge și Assignment și emisiuni de comedie ca Wayne & Shuster .
Ḯn 1964, Sinclair înregistreazᾰ un album la Folkways Records, intitulat Istoria emisiunilor de radio – documentar: 1920-1950 Radio înainte de TV (Documentary History of Broadcasting: 1920-1950: Radio Before Television).
Dupᾰ ce apare în filme de propagandᾰ în timpul rᾰzboiului, Sinclair va petrece 60 de ani în CBC în diferite funcţii. A fost dramaturg, dar șsi o personalitate radioului si televiziunii, scriitor, actor, producᾰtor, conferenţiar, comentatorsi pentru o perioadᾰ scurtᾰ în 1970, director al reţelei de radio și televiziune. Sinclair a fost pentru 24 de ani moderatorul emisiunii Opinia (Court of Opinion) si Omul de la mijloc (Man at the Centre) și a fost invitat de onoare în al doilea sezon al emisiunii “Natura lucrurilor”(The Nature of Things ) ca și colaborator frecvent la Morningside cᾰnd Don Harron era organizatorul. Ḯn amintirea oamenilor a rᾰmas ca prezentatorul programului de radio CBC Radio “Idei” ( Ideas ) începᾰnd cu 1983. Sinclair s-a retras de la emisiunea Ideas în 1999 dupᾰ ce a prezentat 2,000 de emisiuni, cᾰteva sute fiind produse și scrise de el însusi. Va continua sᾰ contribuie la program pᾰnᾰ înainte de moartea sa.
Ḯn 1972, presedintele CBC Laurent Picard îl numeste pe Sinclair vice presedinte al CBC pe partea englezᾰ. Aceastᾰ schimbare nu a avut succes ba chiar s-a dovedit neavenitᾰ pentru Sinclair si pentru administraţia CBC din Ottawa. Ulterior a fost numit în 1974 vice presedinte al politicii de programe si dezvoltare si s-a întors în Toronto la rolul sau de producᾰtor si scriitor în 1976. Dr. Robert Gardner, presedintele Ṣcolii de Radio si Televiziune de la Ryerson University îsi amintește de perioada cand a lucrat cu Lister Sinclair ca o perioada dificilᾰ. "Era extraordinar de bine informat. Am lucrat împreunᾰ la un scenariu al programului de TV al CBC despre Divina Comedie a lui Dante. Lister m-a angajat ca scriitor cercetator – nu e nici o îndoialᾰ – era un sef care cerea foarte mult de la tine. Conversaţiile erau pline de referinţe clasice, fraze în germanᾰ, francezᾰ sau italianᾰ si nu avea rᾰbdare cu suflete care aveau mai puţine cunostinţe. A lucra cu el era foarte stimulant dar si… înspᾰimᾰntᾰtor."
Sinclair a fost Presedinte al Conferenţei Canadiane a Artelor din 1980 pᾰnᾰ în 1983. A instituit Allianţa Artiștilor din Cinematecᾰ, Televiziune si Radio (ACTRA). I s-a acordat Ordinul Canadei în 1985. Ḯn anul urmᾰtor a colaborat cu prietenul si colegul sᾰu Pierre Berton pentru a crea Heritage Theatre, un serial de dramatizᾰri cu 26 episode, dupᾰ povestirile din cartea lui Berton de istorie, care a fost emisᾰ la CBC TV.
• Ḯn 2002, lui Lister Sinclair i se acordᾰ MasterWorks pentru Hilda Morgan si alte lucrᾰri de cᾰtre Audio-Visual Preservation Trust of Canada. Una din ultimele lucrᾰri a fost o adevaratᾰ descoperire emisᾰ dupᾰ pensionarea sa oficialᾰ sii anume "Lister Sinclair Presents the Masterpieces of Disco Music- Lister Sinclair prezintᾰ piese importante din muzica disco" pentru programul de radio Go.

Este în spital în septembrie 2006 cu embolism pulmonar si decedeazᾰ pe 16 octombrie 2006, la varsta de 85 de ani.
Bernie Lucht, un prieten al lui Sinclair, declara "A fost un enorm privilegiu sᾰ fiu prieten cu asa un geniu al compasiunii."
"A fost un om extraordinar," spune Lucht. "Era genial, milos, avea o minte atotcuprinzatoare si o expertizᾰ în toate începᾰnd de la poezie, pᾰnᾰ la matematicᾰ, muzicᾰ, literaturᾰ si culturᾰ. El credea ca datoria omenirii este sᾰ afle totul despre ce suntem noi si ce este universul în care ne-am nᾰscut ."
Fosta guvernatoare generalᾰ si reporter de la CBC Adrienne Clarkson, care a lucrat cu Sinclair în 1960 îsii aducea aminte de dᾰnsul: "Fiind lᾰngᾰ el am aflat foarte multe," "NU a fost numai un polimat; ci un geniu".
Lister Sinclair a avut o viata de familie dificila. A fost instrainat de unul din fii sᾰi si a spus ca ar fii vrut sa se bucure de viata de familie mai mult decᾰt a fᾰcut-o.


rubrica de Dana Mateescu    7/13/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian