Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Lumea Culorilor; Lumea Culorilor Nisipurile colorate ale plajelor

Suntem în plină vară şi un concediu la plajă este bine venit, mai ales… dacă suntem pe un nisip colorat ! Suntem obişnuiţi să vedem pe lângă o apă albastră, un nisip auriu, dar, poate nu stiţi, în lume mai există şi plaje cu nisipuri colorate, în purpuriu, verde, portocaliu, roz, negru şi în multe alte culori.
Nisipul negru este un amestec de fier, titan şi alte materiale rezultate în urma activităţii unui vulcan. Este renumită plaja Muriwai din Noua Zelandă ce are o lungime de peste 60 km, aici fiind un paradis al păsărilor din specia Gannet. Dar cea mai vizitată plajă cu nisip negru din lume, este Plaja Punalu’u din Hawaii; aici nisipul negru provine din roca vulcanică depus sub forma de lavă şi răcită la contactul cu apa oceanului. Interesant este că legenda nu încurajează să se ia ca amintire nisip acasă, pentru a nu fi blestemat de zeiţa vulcanilor !
Nisipul verde se găseste doar pe patru plaje din lume, cel mai renumit fiind cel din insula Hawaii de pe plaja Papakolea din apele golfului Mahana, în apropriere de Honolulu; este alcătuit din mici cristale de olivină într-o densitate foarte mare, provenite de la stâncile vulcanice din zonă ce au aparţinut unui con de zgură veche de aproape 50 mii ani. Celelalte trei, sunt Plaja Talofofo din Guam, Punta Cormorant de pe insula Floreana din Insulele Galapagos și Plaja Hornindalsvatnet din Norvegia.
Nisipul roşu se află la Marea Mediterană, pe plaja din Santorini numită şi Kokkini, la baza unei uriaşe stânci roşii ; acest nisip este dur şi s-a format ca urmare unor activităţi ale vulcanului Thir prin anul 1450 i.e.n., care a produs stânci de culoare neagră şi roşie. O plajă asemănătoare este şi in Hawaii cunoscută sub numele de Kaihalulu, având culoarea roşu-negru căpătată de la zona bogată în fier.
Nisipul roz este renumit in insulele Bahamas, acesta căpătând culoarea de la miile de bucăţi de cochilii, corali şi alte creaturi marine cu cochilii roşii şi roz ce trăiesc în recifurile de corali din zona plajelor.
Nisipul mov se întâlneşte pe Coasta Pacificului la sud de San Francisco pe Plaja Pfeiffer. Acest nisip constă în mari depozite de cuarţ şi mangan provenite din dealurile din apropriere şi se vede în special după furtunile din timpul iernii.
Nisipul portocaliu se afla pe Plaja Ferro lungă de 2 km situată în colţul nordic al Sardiniei. Acest nisip este un amestec de piatră portocalie din zonă, cochilii sfărămate şi alte depozite vulcanice. În spatele plajei sau format dune de nisip portocaliu de circa 20 m înălţime. O altă plajă cu nisip moale şi portocaliu se află pe insula Gozo din Malta presărată şi cu multe obiecte antice romane.
Nisipul alb îl întâlnim în Florida şi este alcătuit din cuarţ pur adus de apele curgătoare ce vin din munţii Appalachian; are o textură fină şi nu se încălzeşte niciodată. Dar cel mai alb nisip din lume, menţionat şi în Cartea mondială a Recordurilor, se găseşte în Australia pe plaja Hyams.
Nisipul gri se găseşte în California pe Plaja Shelter Cove aflată de-a lungul ‘’Coastei pierdiute’’ ; este rezultatul eroziunii stâncilor aflate in lungul ţărmului.
Nisipul multicolor se găseşte în Australia pe Plaja Rainbow de numai 1 km lungime şi care cuprinde peste 70 nuanţe. A rezultat în urma eroziunii şi oxidării fierului, acţiuni ce se desfăşoară din era glaciară. Dar… potrivit unei legende, acest nisip a devenit colorat dupa ce spiritul curcubeului, învins într-o luptă de o femeie frumoasă, s-a prăbuşit de pe o stâncă înaltă de peste 200 m, culorile lui rămânâd pentru totdeauna pe aceasta plajă !

Aşa că... vremea nu este pierdută, plajele cu nisipuri colorate ne aşteaptă, fie anul acesta, fie de vizitat neapărat în anii care urmează.

arh. Ion Constantinescu, Toronto    7/13/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian