Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Canadiana 6 - Catedrala Saint James

La intersectia strazilor King si Church in downtown Toronto strajuieste majestuoasa Catedrala Saint James, locas anglican de reculegere si rugaciune, cu o vechime de peste 150 de ani.
Construita in anul 1853 in stil neo-gotic, pe locul unde s-au aflat prima si, respectiv, a doua biserica (una din lemn - demolata in 1833, cealalta din piatra - distrusa de un incendiu in 1839), catedrala are o inaltime de peste 90 de metri, ea fiind, pana la inceputul secolului 20, cea mai inalta constructie din oras.

Cladita din piatra alba si strajuita de contraforturi, cu o lungime de 60 de metri si o latime de 30 de metri, Catedrala St. James are un aer deopotriva impunator si linistitor, contrastul fiind creat de exteriorul cu motive arhitecturale complexe si lumina filtrata de vitralii, ce te invaluie cu pacea ei indata ce pasesti in interiorul cladirii.

In cateva randuri, pasii m-au purtat, in timpul pauzei de la miezul zilei, catre acest locas unde, intrand, ai senzatia ca esti transportat intr-o alta epoca. Tumultul orasului, de la claxoanele masinilor la trecatorii grabiti, din a caror cale trebuie sa stii sa te sustragi cu abilitate, este anihilat parca instantaneu, fiind inlocuit cu un sentiment de liniste si reculegere.
Pasii de plimba de-a lungul peretilor pe care au fost fixate, de-a lungul timpului, placi memoriale, a caror citire dezvaluie existente trecute, inimi care au pulsat in acest oras, personalitati care au trait si au luptat pentru aceasta tara, destinate curmate prea devreme sau, dimpotriva, care si-au implinit menirea si s-au bucurat de o existenta indelungata.
Citesc, spre exemplu: “{n memoria lui Joseph Ryerson (n.a. Joseph Ryerson a fost tatal lui Egerton Ryerson, cel care a avut o contributie importanta in sistemul educational al Canadei, si care a dat numele sau universitatii din downtown), locotenent in Regimentul American Prince of Wales, plecat din aceasta viata la varsta de 94 de ani, iubit si respectat, si a sotiei sale, Sarah Mehetabel Stickney, casatorita in 1784, decedata in 1850.”
Sau: “Mary Amelia Crowther, nascuta in Toronto in 1855, casatorita in 1882, s-a inecat in urma torpilarii vasului R.M.S. Lusitania, la data de 7 mai 1915.” (Mary Amelia Ryerson a facut parte dintr-o familie instarita din Toronto, sotul sau fiind intemeietorul Crucii Rosii Canadiene. Vasul britanic R.M.S. Lusitania a fost scufundat in timpul Primului Razboi Mondial de catre un submarin german.)

Catedrala gazduieste in anumite zile, la ora pranzului, scurte concerte de orga la care se poate asista contra unei donatii benevole. Orga Catedralei este si ea veche de peste o suta de ani si are dimensiuni impresionante. Organistul Catedralei este renumitul David Briggs, pe care am avut onoarea de a-l asculta intr-un astfel de concert. Efluviile muzicale iesite de sub degetele sale maiestre au umplut spatiul urias al Catedralei cu sunete a caror intensitate, frumusete si maretie patrund pana in adancul sufletului si dau aripi fanteziei, purtandu-te cu gandul la vremurile cand siluete invaluite in mantii regale paseau pline de maretie pe culoarele unor asemenea catedrale.
Catedrala St. James a fost a primit intr-adevar, recent, o vizita regala, cea a Reginei Elisabeta a II-a, si a sotului sau, Printul Philip, care i-au pasit pragul in anul 2010.

Catedrala St. James isi merita faima prin tot ceea ce reprezinta - vechime, importanta in istoria acestei tari, frumusete, traditie, misiune, inspiratie, si nu trebuie uitata atunci cand pasii va vor purta data viitoare catre inima orasului Toronto.


Eliza Ghinea    6/21/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian