Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Floria Capsali - Creatoarea baletului românesc

Cred ca era prin 1947 cand profesoara noastra de limba româna dna Lavinia Ionescu-Muscel ne-a dus, pe cateva eleve la Ateneu unde era sarbatorit poetul Tudor Arghezi .Pentru ca mi-au placut intotdeauna versurile poetului Arghezi,mai ales Psalmii, eram plina de entuziasm. Printre artistii care l-au omagiat au fost si balerina – coregraf Floria Capsali si sotul ei Mitita Dumitrescu Atunci i-am vazut prima oara. Nu-mi amintesc pe ce piesa muzicala au dansat,insa n-am uitat miscarea lor plina de gratie. Am aflat apoi ca aveau varsta la care in balet ,artistii se retrageau de pe scena si daca aveau talent se consacrau coregrafiei sau pedagogiei. Probabil ca-i priveam cu foarte mare atentie pentru ca dna Ionescu – Muscel mi-a spus incetisor :
_ Vezi cat talent are si cu cata gratie poate dansa ? Ea va intra in Istoria Culturii pentru ca a creat primele balete romanesti…Asa am inceput sa ma preocup de Istoria baletului in Romania si de creatorii sai.

Floria Capsali s-a nascut in Bitolia-Macedonia ( in 1900) Era copil cand familia ei s-a mutat in Romania.
Si-a facut studiile la Paris.Paralel cu baletul pe care l-a perfectionat cu Nicolas Legat si Enrico Cecchetti a absolvit si cursurile Facultatii de Litere la Sorbona.

Intoarsa la Bucuresti a creat primul studio de balet. La insistentele marelui ethnomuzicolog Constantin Brailoiu si a compozitorului Mihail Jora a creat primul balet pe muzica special compusa de Mihail Jora in 1932 “ La piata”, spectacol primit cu foarte mult entuziasm atat de public cat si de specialisti.

In 1934 a fost numita director al ansamblului de balet al Operei Romane.Pe langa piese din repertoriul clasic a dorit si a reusit sa inscrie si creatii romanesti. Ajutata de sotul ei Mitita Dumitrescu si de Clark Nichols a perfectionat talente cu care dorea sa creeze cat mai multe balete pe muzica compusa de romani. In 1938 a avut loc premiera baletului “Nunta in Carpati” de Paul Constantinescu.In 1942 “Demoazella Mariuta” de Mihail Jora iar in 1943 “ Priculiciul “ de Zeno Vancea.
La scoala Floriei Capsali s-au format marii balerini si coregrafi romani care au dus faima scolii sale in lume: Oleg Danovski care i-a fost si partener si apoi i-a urmat in 1943 la conducerea baletului Operei Gelu Matei, Tilde Urseanu, Trixy Checais, Ida Prosteanu-Matei,Sanda Cilski,Valentina Massini, Gabriel Popescu. Ion Tugearu a fost unul dintre ultimii sai elevi.
A colaborat pentru decoruri si costume cu celebrul pictor Mac Constantinescu iar pentru conducerea muzicala cu Constantin Silvestri,George Georgescu si Egizzio Massini.

Toate baletele romanesti au cunoscut de-a lungul timpului diverse variante create de fostii sai elevi.Am filmat reluarea “Nuntii in Carpati “ de Paul Constantinescu pregatit tot de dansa in colaborare cu Mitita Dumitrescu –sotul sau. In 1980 am realizat un portret -dedicat marei artiste inscris in ciclul “Antologia Artei Romanesti” in care am folosit secvente atat din repetitii cat si din spectacolul cu baletul respectiv. Dupa difuzarea filmului am primit o minunata scrisoare din care imi permit sa redau cateva fraze ,nu pentru a ma lauda ci pentru ca este cea mai buna dovada a existentei evenimentului despre care va vorbeam.


Toronto / ON


Florica Gheorghescu    5/29/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian