Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Zeita de la Casa cu Lei

În Constanta, pe Strada Dianei, la numărul 1, se află Casa cu lei. Numele acestei case vine de la patru lei din piatră asezati fiecare în vârful a tot atâtea coloane care încadrează, două câte două, intrarea. Cei patru lei protejează casa: stiu cine intră si cine iese, aud vorbele ce se rostesc între zidurile ei si tin răul la distantă. Ei îi dau un aer maiestuos, simbolizând puterea, forta, curajul si autoritatea.

Construită în zona peninsulară, aproape de mare, Casa cu lei nu este o simplă casă, ci un palat ridicat cu tot dichisul. În 1898, clădirea a fost gata să îsi primească proprietarii. De atunci, Casa cu lei a trăit de toate, si bune, dar si destule rele. Tăvălugul vremurilor, când vesele, când triste, a trecut peste ea.

Pe rând, Casa cu Lei a fost, printre altele, galerie de artă, sediu de bancă si restaurant, a primit oameni de tot felul, a răbdat nepăsarea unora si a întâmpinat cu lumina razelor de soare fericirea altora, a întinerit si a îmbătrânit, după cum îi surâdea sau nu viata. Într-un timp, Casa cu Lei a adăpostit iubiri vinovate, a ascuns întunecate povesti de amor si a fost martora multor jurăminte de dragoste, deziluzii si despărtiri. Mai târziu, grele timpuri de jale i-au umbrit momentele de glorie, căci, uitată si abandonată, Casa cu lei a stat îndelung închisă, părăsită si goală, cu usile si ferestrele ferecate, cu treptele scării de la intrare descompuse, cu interiorul devastat.

Destinul Casei cu lei a fost unul schimbător si poate, prea umil. Dar cu toate acestea, temeliile i-au rămas întregi si ea a supravietuit pustiului. Si aceasta pentru că leii ce o păzesc nu si-au abandonat menirea. Slujitori ai zeitei Diana, cea care a botezat cu numele ei strada pe care se află casa, acestia nu s-au clintit de aici. Nu doar din devotament fată de zeită, ci si pentru că ei stiu că nu pot să zboare. Căci Diana le-a hotărât soarta: să nu stea la intrarea în casă, ci sus, in fata mansardei, suspendati între cer si pământ, desi nu au aripi.

Bătuti de ploi si de vânt, arsi de soare, cei patru lei din piatră au visat mereu, să se preschimbe în grifoni si să părăsească pentru totdeauna, casa de la malul mării. De aceea, în noptile cu lună, când nimic nu le mai poate ostoi dorul după depărtări, Diana îl aduce cu ea pe Pan. Si el le cântă leilor despre ierburile înalte ale savanei, despre căldura ei toropitoare, despre întinderile-i nesfârsite. Iar ei îl ascultă pe Pan si îsi uită mâhnirea. Apoi, zeul se întoarce în lumea sa si duce cu el, peste întinsul de ape, suspinul celor patru lei de piatră.

În urma lui, doar marea mai sopteste o poveste veche, despre un rege viteaz si mândru, purtând sub armura de cavaler, o inimă de leu.








Corina Diamanta Lupu    5/24/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian