Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dileme : "Put de gun down " !

Ce vremuri, Doamne! Deschizi radio-ul, te uiti la televizor, citesti paginile ziarelor si oriunde găsesti si auzi despre împuscături comise, nu în Vestul sălbatic, ci aici, în cartierele unde oameni pasnici locuiesc si unde ar vrea să-si plimbe cărutul cu copilasi.

De ce atâtea arme în mâinile unor criminali? Noi, cei veniti din România, nu am avut parte de asemenea scenarii. Un revolver într-o casă? O puscă atârnată în spatele unei usi, la îndemâna oricui? Este ăsta un semn de civilizatie, de progress?

Nu prea de mult, un părinte a ornamentat camera mare cu un panou pe care, la mijloc, a atârnat o puscă. Dar era si încărcată. Ce a găsit el în idea că asta va înfrumuseta odaia, e de neînchipuit. Ce nu s-a gândit nenorocitul a fost că fiul lui, un copilandru, a găsit de cuviintă să se catere la perete si să ia arma. El a descărcat pusca tocmai în pântecele tatălui care dădea să între în cameră. O crimă? O întâmplare? Nu, o neglijentă de neiertat. Statisticile dezvăluite de campania electorală în Statele Unite arată că, accidental sau intentionat, 90 de oameni mor împuscati zilnic la nord de tara noastră. Nu de mult, opt oameni din aceeasi familie au fost împuscati în Ohio.

Dar nu trebuie să mergem prea departe. Aici, în Canada, împuscăturile se tin lant. Un copil asezat pe banca din spate a unei masini a găsit o puscă si, jucându-se cu ea, a împuscat-o pe mama lui, în timp ce ea tipa ca el să lase arma din mâna. Politisti împuscă cetăteni si invers. Sau se trece la cutite. Lunile trecute, doi soldati au fost înjunghiati de către un islamist terorist care a declarat că Alah i-a ordonat să omoare. În cartierul Don Mills, în Toronto, încă un cetătean a fost împuscat, ziua în amiaza mare. Si nu doar acolo. În Scarborough, în Malvern, în cartierul Finch / Jane, vechea poveste nu s-a linistit. În inima orasului, la Thorncliff Park, ca si la Bayview si Steeles, au fost împuscati alti doi oameni. Vecinii au fugit pe străzile laterale în panică.

De unde a mostenit ucigasul canadian un asemena cult al armei de foc, menită a scurta viata unui om? El nu a mostenit idea asta de la Vestul Sălbatec sau de la moscheele care îndeamnă a-i ucide pe infideli. Nu. Ei sunt criminali autohtoni, urmăriti la nesfârsit de politie, părăsesc Canada nestingheriti, pare-se, si se reîntorc când vor ei. Altii, care găsesc o aventură în a nu pune jos o armă de foc, nimeresc în închisori, îsi cer iertare de la familiile îndoliate dar rana rămâne pe vecie si ei si-au distrus viitorul, trăind o tragedie.

Este perfect clar că nu toată lumea are aceeasi tendinta spre religie. Dar un singur lucru nu poate fi tăgăduit sau minimalizat. Există cele Zece Porunci, recunoscute de oricine si lumea, dacă vrea sau nu, este condusă si călăuzită în conformitate cu aceste legi. "Să nu ucizi", este una dintre aceste porunci. Cum este îndrumat un copil, sau un tânăr or vârstnic, încât acesta să se hotărască să ia viata unui vecin, rudă, sau a cine stie cui?

Deseori auzim comentarii si păreri cum că o mare vină poartă televiziunea, ziarele si, acum, mijloacele electronice. Programele, filmele, nu evita să arate lucruri care parcă ar fi un îndemn la înarmare.
"Armele nu ucid, oamenii ucid" spun ei la ocazii.

Dar depinde de noi, părinti, educatori, oameni cu bun simt, sau cum se afirmă aici, "common sense", să arătăm calea dreaptă, asta însă doar dacă suntem îngrijorati si cu gândul la viitor.
Poate că gressc, dar multumesc Domnului că nu cunosc pe nimeni care poartă cu el, sau acasă, o armă de foc.
Am speranta si credinta fermă că în zilele în care armele nu se vor afla în mâinile unor rău intentionati, viata noastră va lua o întorsătură doar spre bine.

Harry Beer    5/16/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian