Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sfatul terapeutului : Aceasta Este Tara Mea...

De multe ori sunt întrebată de către cei din jur: “ Cum îi putem schimba pe ceilalti în bine?”

Avem convingerea că dacă ceilalti si-ar putea întelege greselile si imperfectiunile pe care noi le vedem in ei, si ar reusi să se schimbe, atunci viata lor, in consecintă si a noastră, ar fi cu sigurantă fericită. Ne e usor, din afară privind, să vedem tot ceea ce trebuie schimbat in ceilalti. Simtim impactul puternic negativ pe care imperfectiunile celorlati îl au asupra noastră, neputinciosi de a face ceva, lăsându-ne fericirea noastră in mâinile celorlati.

Răspunsul meu la această dilemă este simplu, însă intotdeauna dezarmează:
Nu avem nici o putere să îi schimbăm pe ceilalti. Nu ne putem naste in locul celorlati, nu putem muri in locul lor si nu putem trăi viata in locul nimănui.

Adevarta schimba apare doar prin propria alegere, in directia proprie, cu eforturi personale.
Fiecăruia dintre noi ni se dă la nastere un dar nepretuit: dreptul de a fi regele sau regina în propria tară. Un regat în care doar noi să avem pe deplin stăpânire si putere de alegere. Acest regat este propria noastră viată, în care putem avea suveranitate deplină, libertatea de a hotărî binele si rău pentru noi însine, de a gresi si a invăta din greseli, de a creste si a ne aduce la împlinire propria menire.

Cei din jur ne sunt doar vecini. Dacă cineva vine in tara noastră cu gândul de a judeca sau a decide ceea ce este bine, apare conflictul, eventual razboiul. Nu va mai fi un musafir bine primit. La rândul nostru, daca noi mergem in tara cuiva cu intentia de a-i arăta ceea ce nu face bine, ce ar trebui să schimbe, impunându-ne punctul de vedere – noi vom fi cei care nu vom mai fi bine primiti si vom crea conflict. Granitele se vor întări si vom deveni curând dusmani, prin nerespectarea dreptului la suveranitate, al vietii fieăruia.

Avem uneori dificultăti de a întări granitele cu vecinii care încearcă să isi extindă suveranitatea si peste regatul nostru, considerăndu-se mai buni, mai drepti sau mai puternici. Si pentru că ceilalti preiau controlul asupra regatului nostru, ne simtim îndreptatiti ca si noi să îl preluăm pe al altora, indeosebi celor pe care ii percepem nepuntinciosi.
Confundăm, de exemplu, uniunea căsătoriei cu preluarea dreptului la viata celuilalt. În viata copiilor nostri ne simtim usor indreptătiti să le preluăm conducerea, considerând că este responsabilitatea noastră de părinti să o facem. O responsabilitate care nu ne-a fost niciodată cerută.

Când ceiltalti isi cer dreptul la propria suveranitate, le cerem să ne arate că sunt in stare să fie stăpâni in propria tară. Uităm ca acest drept nu este al nostru sa il dăm, el este un dar de la nastere.
Singura noastră răspundere este de a deveni regi in propria noastră tară; de a avea curajul să ne acceptăm încoronarea. Chiar speriati fiind, neincrezători că vom putea face fată, pas cu pas, le vom depăsi pe toate. Vom reusi să construim cel mai frumos tărâm pe care l-am visat vreodată – cu grădini înmiresmate, în care să domnească linistea, pacea, bunăstarea, fericirea. Un regat în care să descoperim si să inventăm lucruri pe care nimeni nu le-ar fi crezut posibile – să descoperim Lumina, înăuntru si în afară.

Cu fiecare relatie importantă din viata noastră se construieste un nou regat. Pentru a-l construi, fiecare aduce propriile daruri si ajută la înflorirea lui. Dacă vizităm acest nou regat doar din nevoia de a colecta ceea ce vrem, in curând va rămâne pustiu. Trebuie să ne reînnoim continuu darurile în propriul regat, pentru a avea de unde oferi mai departe celorlalti.

Pe tărâmul celorlati suntem doar vizitatori, dăruind din ceea ce avem, fără a astepta nimic în schimb. Vizităm pentru a dărui Lumină si Iubire. Si cu aceste intentii, ceilalti ne vor primi cu bucurie si vor dori la rândul lor să primească din Lumina noastră.
Doar atunci îi vom putea schimba pe ceilalti.
Aprinzându-ne propria Lumină, vom putea vedea dincolo de întunericul nostru, a celor din jur, si îi vom putea ajuta pe ceilalti să îsi aprindă Lumină.


Sophia Barna M.Ed., M.S.W., R.S.W.
Terapeut si Consultant în Optimizarea Performantelor Toronto
www.crossingyourbridges.ca






Sophia Barna    5/16/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian