Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Leaganul invierii

Peste pamantul pustiit de suflarea de moarte a crivatului si imbratisarea de ghiata a gerurilor, primavara sufla Duh Sfant. Nemiscarea este cuprinsa de viata. Seva inerta incepe sa curga prin venele naturii si sub sarutul cald al soarelui si al luminii, se transforma in sangele verde.

Navalnic incepe sa pulseze in covorul care imbraca goliciunea pamantului. De efortul facerii natura asuda margaritare de roua, care in diminetile timpurii se regasesc in creuzetul climateric, in toate cele trei stari de agregare, intr-un eutectic sublim. Sunt zilele inceputului de primavara, cand intr-o singura zi putem intalni trei anotimpuri.
Sub lintoliul noptii, iarna nu vrea sa se dea batuta si se mai furiseaza uneori, cuprinzand universul cu imbratisarea de ghiata. La ivirea astrului zilei, suflul iernii se retrage, varsand potop de lacrimi dupa isprava-i nocturna. Stralucirea calda a soarelui aduce trezirea la viata a regnului vegetal si animal. Animatia capata o intensitate deosebita, explozia vietii cunoscand ritmuri galopante. Peste zi cand soarele se apropie de pamant, aripa verii falfaie peste intreaga creatie a Divinitatiii.

Suflul de viata adus de sosirea primaverii, ne induce regretul ca noi oamenii, care suntem in centrul creatiei armoniilor cosmice, nu murim toamna, pentru ca in fiecare primavara, asemenea naturii, sa revenim la viata tineri si entuziasti. Una dintre podoabele primaverii sunt copacii. Aceste faclii ale pamantului, care au viata pentru ca noi sa avem viata in toate cele patru anotimpuri ale anului. Toamna, cand la dezbracarea hlamidei frunzisului, prin policromia ce o capata fiecare copac, atat pe ramuri , cat si pe covorul din jur, se creaza tablouri imense, de o rara frumusete, din care talentul uman se inspira. Ramasi goi, prin lira ramurilor plesuve, vanturile aspre ale iernii canta doine de jale si de dor. Tot aceste faclii, sacrificate ii incalzeste fizic pe oameni, pentru a traversa vicisitudinile temperaturilor de iarna.
Descatusati din stransoarea de moarte a iernii, suflul cald al primaverii, inseamna suflarea de viata, prin bogatia tinerelor ramuri si a frunzelor, adierile primaverii inaltand ode Invierii la viata a naturii si cantand calme simfonii, sau orchestrand chemarile de dragoste ale cantecelor pasarelelor.

In acest anotimp al Invierii naturii la viata, Cel venit pe pamant pentru a implini proorocirea, urmeaza Drumul calvarului, moare crucificat, sfintind prin aceasta crucea, este ingropat si inviaza a treia zi. Leaganul impliniri tainei Sfintei Invieri, este leaganul invierii mamei natura. Invierea Mantuitorului este ca o binecuvantare, o apoteoza a invierii naturii. Natura insasi canta imnuri de slava prin toata firea ei, primavara fiind uvertura Invierii, cantecele de dragoste si slava ale intregii Creatii umpland vazduhul , glorificandu-L pe Cel Rastignit si Inviat din morti.

Cuprinsi si noi oamenii de sfintenia jertfei implinita de Fiul lui Dumnezeu, sa ne bucuram, sa fim mai buni, mai umani, constienti de calatoria noastra efemera pe pamant si sa aducem slava Celui Inviat din morti, prin fapte bine placute Lui.

Invierea Lui Hristos lumineaza tuturor …

Iar e viata pe pamant.
Peste firea amortita
Si campia pustiita,
Se coboara Duhul Sfant.
Larma mare-i pe afara
Si in zumzet de albine,
Viata pe pamant revine,
Este iarasi primavara.
Sub a zambetului soare,
Este - atata frumusete,
Cu fiori de tinerete
E parfum de Sarbatoare.
Iarasi vin Zilele Sfinte,
De viata simtamint se naste,
Deoarece ne - apropiem de Paste,
De vremuri vechi mi-aduc aminte.
De peste tot, cu mic cu mare,
Cu sfintenie satenii
Ne indreptam evlaviosi la denii,
In maini cu flori si -o lumanare.
Din goana se opreste lumea
Si - n miros sacru de tamaie,
IL asteptam ca sa Invie,
In cantec preamarind minunea .
Pamantului suprem prinos
I - aduce Cel ce - a patimit,
Batjocorit si rastignit,
A Inviat Iisus Hristos.
Si vestea circula la toti.
O canta toate firea,
Cu EL a inviat iubirea ,
HRISTOS A INVIAT DIN MORTI.


P.S. Stimati cultivatori ai cuvantului romanesc in ogorul diasporei, va incredintez prin amiabilities dumneavoastra, rodul simtaminte lor mele spre a fi adus sub ochii cititorului, daca considerati oportune si avenit.
Va multumesc si va asigur de toata gratitudinea mea.

Al dumneavoastra, Ion Anton/ Los Angeles

Ion Anton    4/29/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian