Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Mesia de la Voronet

Din rănile tale curge sânge rosu, lipicios, ca si al nostru, tu esti însetat ca si noi, iată, colbul, si mustele s-au lipit de sudoare ta, cum, deci, îndrăznesti să spui că nu esti om, că esti Dumnezeu? Asa pictura s-a pictat în anii lui Stefan cel Mare la Voronet.

Totul e întrebare în această lume în care viul se naste paradoxal si moare fără să înteleagă de ce ia picat anume lui destinul vietii, destinul biologic si, în fine, cel spiritulal si moral. Dar până unde putem ajunge cu aceste întrebări? Cât de departe este Dumnezeu de om? Poate coborî Dumnezeu până la noi? Putem să-L pipăim, să-I controlăm pulsul cu sărutul? Noi, oamenii, suntem făcuți din pofte si dureri, noi avem gâtlejuri pe care turnăm vin, noi ne batem pentru putere, dar si pentru a fi primii dintre anonimi, noi ne împopoțănăm în haine aurite sau în zdrente, gâtuim si suntem gâtuiți, dar tu, tu care, iată, esti ca si noi, care alungi comercianții din templu si te uiți la Magdalena desenând incertitudini în nisipul Palestinei, tu, tu de ce zici că esti Dumnezeu?

În plină epocă de glorie, Stefan cel Mare pictează biserica Voronețului construită în anul 1488. Dar de ce îi țipă lui Isus mulțimea pestriță din acea pictură? De ce urlă surlele, de ce bat asurzitor alămurile, de i se arată la cer, adică - ai obraz, tâmpitule, te vede Iahve de sus, cum îndrăznesti să spui că esti Dumnezeu? Iar El îsi tace, priveste luminos înainte ca un copil, priveste în sine, în adânc, poate în adâncul nostru de azi.

Cum s-ar putea, nătângule, mai strigă multimea, ca Iahve să se înfrupte din pestele, vinul si pâinea noastră sau să stea cu noi la taifas despre măslini si mei? Cum s-ar putea să bea apă de la o orecare samariteancă? Oare El nu are apă în ceruri mai multă si mai gustoasă decât toate apele acestui pământ nerod? Dar oare stie El de sete? Știe El de pofta de femeie care-ți întunecă mințile? Si iară bătăi în alămuri, si iară stridente de trâmbițe, si iară gesturi obsecene. Iar El tace, se uită mai repede spre ziua de azi decât spre cea de la 1498, ba nu, privirea Lui trece prin noi, prin rostul ființei noastre omenesti, o purifică și se duce încă și mai departe, departe de tot, acolo unde bate ceasul Cosmosului, care este tot El. Așa pictură s-a pictat în anii lui Stefan cel Mare la Voronet.

Fondul spiritual al acestei picturi, superbă simfonie de forme si culori comparabilă doar cu „Sărutul Iudei” de Giotto, întrece cu mult, după opinia noastră, minunea executării ei. Vrerea lui Ștefan de a lăsa după sine biserici excepționale era așa de mare că putea să aducă toți pictorii geniali ai lumii pentru asemenea lucrare. Ci pictorii renascentiți, cu toate grandorile lor, nu puteau picta ce dorea Ștefan să vadă pictat la Voroneț, și anume - apropierea omului de Dumnezeu.

Nici scrierile timpului, nici tradiția nu ne spun cine a pictat Voronețul. Cert e că lucrarea s-a făcut în una din cele mai cumplite vremi ale crestinătății, după căderea Constantinopolului. Este sigur că pictorul Voronețului a fost nu numai un artist genial, ci si un profund om religios, un clarvăzător, un mergător iluminat pe drumul arătat de Mesia. El întelesese perfect că, de fapt, Dumnezeu nici nu coborâse spre noi în zilele lui Pilat, El este mereu foarte aproape de muritorii săi, așa de aproape că respirația, sudoarea, sîngele, of-urile Lui de pe Sfânta Cruce sunt reale, omenesti.

Dar a fost chip ca acestă gândure să fie posibilă în anii 1488-1498, când s-a zidit si pictat Voronetul? O carte de excepție, e vorba de „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său”, scrisă la numai 16 ani după moartea lui Ștefan cel Mare, demonstrează că evenimentul plastic și spiritual de la Voroneț este autohton, românesc. Iată un mic fragment din acel uluitor scris, pentru care abia Noica a găsit mirare si entusiasm: „Ci, mai întâi de toate este tăcerea, iar tăcerea face oprire, oprirea face umiliță si plângere, iar plângerea face frică si frica face smerenie, smerenia face socoteală de cele ce vor să fie, iar acea socoteală face dragoste si dragostea face sufletele să vorbească cu îngerii. Atunci va pricepe omul că nu este departe de Dumnezeu”

Omul nu este departe de Dumnezeu, ne învață fresca de la Voroneț. Dumnezeu se atinge în fiece clipă de hainele noastre, de vinul pe care îl bem, de femeile pe care le iubim, de puterea politică pe care o vrem cu nesaț, de trîmbițile care ne asurzesc, de alămurile care ne cutremură, de rostul ființării noastre paradoxale. El este sudoarea, sîngele, apa, pâinea, nisipul pe care desenăm, cocosul ce vesteste trădarea lui Petru, vântul pe care îl vânăm. El e foarte aproape, atât de aproape că putem să discutăm cu îngerii Lui. Si pentru acest destin atât de omenesc trebuie doar să păsim din treaptă în treaptă spre cerurile Lui, care-s numai cele ale iubirii.

Geniala pictură de la Voronet arată că gîndirea religioasă românească a dat lumii un formidabil model al apropierii de Dumnezeu. Unele din cele 9 trepte descrise de Neagoe erau cunoscute în antichitatea cea mai veche. Altele s-au discutat de anahoreții crestini din Asia Mică, s-or fi cunoscut la Athos sau prin mănăstirile timpurii din Serbia. Dar, cu cestientizat anume la mănăstirile si schiturile din principatele românesti.

Stefan cel Mare a construit peste 30 de biserici si mănăstiri, majoritatea după 1487, cu un efort uman si material urias. Nu era mai simplu să cumpere tunuri, să instruiască o armată de elită si să recucerească si Bizanțul, si Ierusalimul, si să rămână astfel „pe veci” în topul cuceritorilor acestei lumi? Da, se putea. Probabil costul unei asemnea Cruciade nu era cu mult mai mare decât al celor 30 de biserici.
Ci Stefan cel Mare a construit si pictat excepționale biserici fiindcă Dumnezeu este atât de aproape si desărtăciunile omenesti atăt de mari, si sfîntul Daniil priveste atât de smerit din fresca de la Voronet.






Andrei VARTIC





Andrei Vartic    4/29/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian