Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de sanatate - De ce Plantele sunt considerate Tratament Alternativ?

M-am tot gindit la subiectul asta de ceva timp si inca acum mi-e greu sa cred ca plantele botanice sunt clasificate acum ca tratament alternativ de lumea medicala iar FDA, forul suprem din SUA in materie de medicamente si alimentatie, le da voie companiile producatoare sa le vinda numai sub categoria “suplimente dietetice” si numai daca nu exista pretentii ca ar vindeca ceva. Nebunie curata.
Sa o luam pas cu pas.

Plantele botanice au fost folosite de mii de ani sa trateze diferite boli si afectiuni. Excavari datate de acum 60,000 de ani au scos la iveala ramasite de plante ca opium si cannabis.
Oamenii au incercat dintotdeauna sa foloseasca plantele, in diferite forme si in diferite moduri de preparare ca sa aduca alinare la ceea ce ii durea pe ai si unde ii durea.

Primele plante documentate in mod riguros au fost descoperite in niste papirusuri din Egipt, de acum 1,500 de ani. Egiptenii au fost primii care au avut un vocabulary medical, care au scris texte medicale, care au inceput descrieri anatomice si au explicat boli ce existau la vremea aia. Majoritatea lor erau prescrise pentru ceea ce stim noi azi ca nu au effect therapeutic (adica definitia unui placebo) dar asta este alt subiect, pentru alt articol.
Din totdeauna, oameniii au crezut ca exista un spirit vital in plante, o energie intrinseaca, care are proprietati curative. Vorbim de planta intreaga. Acest concept a rezistat 2,000 de ani, pina pe la mijlocul sec.XIX, cind au inceput diferiti doctori sa izoleze substante active din plante pentru a gasi ceea ce credeau ca este esenta plantei. Aceasta tendinta reductionista isi avea originea in Revolutia Industriala, cind masinile au aparut pe firmament si si credea ca corpul uman este similar cu o masina. Daca se strica ceva, ca la o masina, piesa respective trebuie inlaturata si inlocuita si gata reparatia. De ar fi asa simplu si cu oamenii!

Acest concept a dus la aparitia modelului biomedical al farmacologiei, in care se credea ca o singura substanta active este responsabila pentru efectul curativ. Plantele era vazute doar ca niste furnizoare de aceste substante active. Din nou, un mod simplistic and mecanicistic care a influentat medicina pina in zilele noastre.
Acest model reductionist nu este adecvat sa explice complexitatea imensa a fiintei umane. Acest model s-a dovedit dezastruos in medicina si abordarea Cancerului pina acum 10-20 de ani este un bun exemplu care imi vine in minte acum. De asemenea, proprietatile curative ale plantelor nu pot, cred eu, pot fi reduse la o singura molecula. Nu are sens pentru mine.

Lucrul care ca schimbat si mai rau aceasta abordare a fost cresterea influentei industriei farmaceutice. Plantele au fost date la o parte. Ceee ce a contat de acum era ca companille sa izoleze o singura substanta actica, pentru ca ea sa fie patentata si sa creeze un monopol care sa aduca profituri cit mai mari. Cit mai multi bani. Aici ma gindesc la extractia, de exemplu, a acidului salicylic din coaja de salcie care ne-a dat ASPIRINA, pe piata acum de 100 de ani!....sau la istoria WARFARIN-ului, cel mai celebru anticoagulant, pe piata de 60 de ani, care a fost izolat din planta Melilotus officinalis dupa ce s-a observant ca vacile care pasteau planta asta mureau subit de singerari abundente.
Industria farmaceutica a inceput apoi sa ia aceste substante active (naturale) si sa creeze varinate sintetice care sa se apropie de forma moleculara a celei naturale. Intr-un studiu din 2012, din cele 252 de medicamente considerate esentiale de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 11%, adica 28 de medicamente erau derivate exclusiv din plante.

Si atunci intrebarea mea din titlu: derivatele sintetice sunt Ok si sunt considerate tratament conventional in medicina dar planta intreaga, intr-o tinctura sau un ceai, NU este OK, este restrictionata la vinzare si se poate vinde numai ca supliment alimentar? Serios? Ce sens mai are si asta?

Val Cremanaru, ND
Doctor of Naturopathic Medicine
www.ValND.com
3049 Kingston Road
416.261.8181Dr. Val Cremanaru / Toronto    4/18/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian