Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Românca Ana Scripcariu a absolvit prima Universitatea de Arte din Tokyo

Bucurestti si Tokyo, 31 martie 2016.

Ana Scripcariu-Ochiai a absolvit la sfârsitul săptămânii trecute ca sefă de serie si sefă de an sectia de pictură în ulei, în manieră occidentală, a Universitătii de Arte din Tokyo, Japonia, cea mai prestigioasă din Orientul Îndepărtat si regiunea Asia-Pacific.

Această performantă arată exceptionalitatea tinerilor studiosi români sau de origine română, care de ani de zile ocupă locuri de top în competitii academice la scară globală, în olimpiade, concursuri si studii academice la cele mai prestigioase universităti din lume.

Dacă până acum eram obisnuiti cu performante deosebite ale tinerilor români în special în matematică si stiinte exacte, stiinte aplicate, informatică, limbi străine, si, mai recent în robotică, iată că a venit si rândul artelor frumoase, al picturii si al artei contemporane.

Ana este fiica unui român si a unei nipone si, în virtutea rezultatelor ei exceptionale la studii, a participării cu lucrări proprii la numeroase expozitii si la alte activităti academice si studentesti a fost desemnată sefa de serie si de an de către conducerea universitătii si a primit diploma de la rectorul Miyata, o autoritate foarte respectată în mediul universitar si artistic nipon, dar si global.

Desi absolventă a sectiei de pictură a Universitătii de Arte din Tokyo (Tōkyō Geijutsu Daigaku), Ana Scripcariu a arătat încă din primul an de studentie mult interes pentru arta contemporană, studiind diverse forme de expresie mixed-media si multimedia, si abordând în echipe multidisciplinare de studenti ai universitătii ei subiecte complexe si adesea controversate precum problematica mediului, schimbarea climatică, problematica locuirii, identitatea -- si uneori drama -- persoanelor cu origini etnice altele decat ale majoritarilor, migratia din Orientul Mijlociu si nordul Africii s.a.

Într-o lucrare (expusa în contextul unui performance, cu alura de matsuri – sarbatoare japoneză) din anul I initiată de ea, Ana a imaginat Pământul ca un sumotori (luptător traditional de sumo, artă martială modernă niponă, cu semnificatii religioase încă importante, cu rădăcini seculare extrase în special din shintoism, credinta ancestrală a japonezilor) supraponderal, care, de gras ce a ajuns, e pe punctul de a plezni.

Într-o expozitie de dată foarte recentă, Ana Scripcariu-Ochiai a atacat frontal problematica identitătii persoanelor cu părinti proveniti din culturi foarte diferite, asa cum este si cazul ei. Tatăl ei este român, mama japoneză si desi ea se simte si româncă si niponă (sau, mai bine zis arată ca o straină – după parerea japonezilor), sunt multe situatii în care dilema identitătii proprii este o problemă mult mai complicată decât la prima vedere, ce pare adesea insolvabilă.

Este, poate, si încercarea exorcizării unei traume ce datează din perioada liceului, când Ana a fost hărtuită ani la rând pe motiv că arăta altfel decât majoritarii. În lucrarea sa, tânăra artistă foloseste mai multe medii: fotografii de epocă pe care le-a cumpărat împreună cu tatăl ei din diverse anticariate si târguri de vechituri din Bucuresti, sunete înregistrate în Bucuresti si Constantinopol, etc.

În altă expozitie organizată în Tokyo, după o excursie de studii finantată de către universitatea ei si primită ca premiu în vara lui 2015, care a inclus mai multe destinatii din Turcia si Europa, între care si Istanbulul, Ana s-a documentat despre rolul (si jocul) Turciei ca tară de tranzit a tsunami-ului migrator la care este expusă Europa în ultimii câtiva ani. Ea a înteles că istoria Turciei, a Bizantului si a Imperiului Roman ascund chei nebanuite ale actualei crize, adesea ignorate de politicieni si geostrategi ce dovedesc o miopie, o lipsă de leadership, si lipsă de viziune – remarcabile.

Festivatea de premiere (în care Ana Scripcariu-Ochiai apare la TC 00:06) a fost prezentată pe mai multe posturi de televiziune locale printre care si NNN (Nippon News Network), retea de televiziune comercială detinută de catre Nippon Television si controlată de către colosul mediatic Yomiuri Shimbun.

Ana Scripcariu îsi va continua studiile la nivel post-universitar si intentionează să participe cu lucrări ale sale în expozitii din România si Europa, în galerii publice si private, si, de ce nu, în rezidente artistice oferite de Institutul Cultural Român sau de alte institutii culturale.

###

Despre Universitatea de Arte din Tokyo:

Universitatea a fost formată în 1949 prin fuziunea Scolii de Arte Plastice din Tokyo (東京 美術 学校 Tōkyō Bijutsu Gakko) si Scoala de Muzică din Tokyo (東京 音 楽 学校 Tōkyō Ongaku Gakko), ambele fondate în anul 1887. Initial pregatind doar studenti de sex masculin, scolile au început să admită femei în 1946. Scoala masterală a fost inaugurată în anul 1963, si a început să ofere diplome de doctorat în 1977. După data de 1 aprilie 2004, universitatea a devenit cunoscută sub numele de Kokuritsu Daigaku Hojin Tokyo Geijutsu Daigaku ((国立 大学 法人 東京 藝術 大学?). La data de 1 aprilie 2008, universitatea si-a schimbat denumirea în limba engleză în "Tokyo University of the Arts."

Universitatea a avut schimburi de studenti cu o serie de alte institutii de artă si muzică, cum ar fi Institutul de Artă din Chicago (SUA), Royal Academy of Music (Marea Britanie), Universitatea din Sydney si Colegiul de Arta din Queensland, Griffith University (Australia), Universitatea Națională de Arte Coreea, si Academia Central de Arte Plastice din China.

###Lidia Melinte    3/31/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian