Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Festivalul International Shakespeare, la Craiova

Mai puţin de două săptămâni panala gongul inaugural al prestigiosului Festival Internaţional Shakespeare. Ajuns la cea de-a X-a ediţie aniversară, festivalul din Craiova este unul special pentru cultura teatrală mondială, cotat, de către specialişti, drept unul dintre cele mai importante din întreaga lume.

Timp de 10 zile, spiritul si povestile nemuritoare ale lui Shakespeare, în interpretarea artistilor din 15 tări de pe 4 continente, se vor face simtite si auzite nu doar în Craiova, ci si la Bucuresti, în Rm. Vâlcea, Slatina, Tg. Jiu si Dr. Tr. Severin. În peste 20 de spatii diferite, publicul va avea ocazia să urmărească spectacole de teatru, recitaluri, concerte, teatru comunitar, lansări de carte sau DVD-uri, conferinte, expozitii de pictură, de costume sau fotografii, dans contemporan, dar si acrobatie.

Altfel spus, Festivalul International Shakespeare reuneste, în acest an, la Craiova, 46 de evenimente cu mari actori, mari regizori, mari critici și mari companii de teatru din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scotia si SUA.

Editia din acest an a Festivalului International Shakespeare debutează cu o desfăsurare impresionantă de forte pe 14 aprilie 2016, când, pe scena Nationalului craiovean, vor performa peste 60 de actori japonezi. Aflat pentru prima oară în România, Teatrul Saytama din Tokyo prezintă o interpretare memorabilă a piesei “Richard II”, în viziunea legendarului regizor japonez Yukio Ninagawa, spectacol la prezentarea căruia participă aproape 90 de persoane.

În cele 10 zile de festival sunt invitate însă si alte trupe celebre ale lumii, cu spectacole realizate de regizori faimoşi, printre acestea numărându-se Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu “Richard III” în regia lui Thomas Ostermeier (marea revelaţie a Festivalului de la Avignon din 2015), Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu “Hamlet”, în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu “Comedia erorilor” în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu “Hamlet” realizat de Kelly Hunter sau Compania A & M Production din Africa de Sud, cu spectacolul „Hamlet”, realizat de Fred Abrahamse.

La Nationalul craiovean vor performa si actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa “Macbeth”, pusă în scenă de un alt mare regizor al lumii, Luk Perceval, care vine cu prima sa productie din Rusia, direct în Bănie. Casa Baltică din Sankt Petersburg va prezenta publicului românesc o versiune a tragediei shakespeariene în care jocul de lumini şi umbre spune toată povestea.

România va fi prezentă în Festival prin spectacolul „Julius Caesar” de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, în regia lui Peter Schneider; prin spectacolul comunitar „Romeo si Julieta” în regia lui Philip Parr, realizat în coproductie cu două companii de teatru independente – Compania Teatrulescu din Craiova si Compania Parrabbola din Marea Britanie; prin spectacolul „Regele Lear” realizat de Gavril Pinte, pe un scenariu de George Banu, la Teatrul de Stat Oradea; prin „Furtuna”, în regia Alinei Hiristea de la Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu şi “Folia, Shakespeare & Co”, realizat de „Gigi Căciuleanu Dance Company” la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu.

Au fost programate de asemenea, recitaluri shakespeariene ale unor actori din Suedia, Polonia şi India, concerte cu lucrări inspirate din creaţia shakespeariană, realizate de formaţii din Marea Britanie, Portugalia, Belgia şi Statele Unite ale Americii.

Editia din acest an a Festivalului se va desfăsura atât în săli de spectacole precum cele de la Teatrul National “Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii si tineret Colibri, Casa Studentilor, în Sala Aula Buia de la Facultatea de Agronomie, Filarmonica Oltenia, în spatii neconventionale precum foaierul Universitătii din Craiova, dar si pe stradă sau în Piata Buzesti, Piata Mihai Viteazul, Piata William Shakespeare, Portul Cultural Cetate. Unul dintre momentele de neuitat al acestei editii îl va constitui, fără îndoială, spectacolul prezentat de Mira – Art Acrobatic Dance Theatre din Gdansk (Polonia), o inedită sinteză artistică între dans, teatru si acrobatie, ce va avea loc pe acoperisul Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova si care a fost conceput special pentru Festivalul International Shakespeare Craiova 2016.

Programul complet al Festivalului, dar si poze sau imagini, alte informatii despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro.
Detalii despre bilete si rezervări:

Agentia Teatrului National “Marin Sorescu”, str. A.I. Cuza nr. 11, telefon – 0251 413 677.metropolis.ro
Liliana Matei    3/27/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian