Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Manastirea Sadova - Monument istoric si de arhitectura religioasa

Manastirea Sadova este situata in lunca Jiului in sv satului Sadova la 52 km sud de Craiova si 15 km nord de Bechet,fiind considerata cea mai veche si mai importanta manastire din sudul Olteniei.

Istoricul manastirii este legat de puternica familie a boierilor Craiovesti,fiind ctitorie a lui Barbu Craiovescu fost Mare Ban al Craiovei intre 1495-1520.
La inceputul secolului al XVI-lea el a ridicat o biserica din lemn care este atestata documentar in 1520.
Mai tarziu un alt reprezentant al boierilor Craiovesti,domnitorul Matei Basarab,pe locul vechii biserici de lemn a ridicat una de zid.

Pisania manastirii Sadova spune ca Matei Basarab dupa infrangerea in lupta cu turcii de la Schela Ciobanului(Bechet) din 1632,s-a retras cu armata sa la manastirea Sadova aparata de mlastini si paduri,pentu a astepta ajutoare.Ajuns aici el s-a rugat la icoana Sfantului Nicolae din biserica si a promis ca daca va castiga lupta va ridica obiserica de zid.
Cu ajutorul militar primit Matei Basarab i-a invins pe turci in septembrie 1632 si imediat a inceput constructia bisericii mari care a fost terminata in august 1633 cu hramul "Sf.Nicolae"

Biserica este din caramida de apa cu ziduri foarte groase,inaltate pe o fundatie de bolovani de piatra,are forma de cruce,fiind formata din altar,naos,pronaus si un pridvor inchis foarte spatios.
Avand rol de aparare impotriva navalirilor turcesti,manastirea a fost fortificata de Matei Basarab in 1640 cand a fost inconjurata cu ziduri groase de caramida inalte de 6-7 metri si un sant cu apa care izola manastirea in ostrov,iar peste sant era un pod cu scripeti care se ridica noaptea.

Preda Brancoveanu alt reprezentant al boierilor Craiovesti,mare postelnic si vornic intre 1622-1654 va continua lucrarile incepute de Matei Basarab,el construind chiliile si turnul-clopotnita.
Nepotul sau,Constantin Brancoveanu va ridica in 1693 biserica-bolnita(biserica mica) cu hramul"Intrarea in Biserica a Maicii Domnului"

Manastirea Sadova a fost inzestrata de Matei Basarab cu mosii,sate,
tarani clacasi si tigani robi care sa munceasca pamantirile manastirii.
Printe personalitatile care au poposit la manastirea Sadova il amintim pe Paul De Alep cleric,calator si cronicar ortodox din Siria,care l-a insotit pe tatal sau Patrah al Antiohiei in calatoria sa prin Anatolia,Tara Romaneasca,Moldova,Ucraina si Cnezatul Moscovei.

La intoarcerea de la Moscova,Paul de Alep a poposit in 1657 la Manastirea Sadova,despre care spunea ca"este zidita ca o fortareata pentru ca Dunarea se afla in preajma la o ora si jumatate de drum"(de garnizoana otomana de la Rahova)

O alta personalitate de care ne aminteste Manastirea Sadova este preotul Radu Sapca din Celei participant la Adunarea de la Islaz din 9 mai 1848,care a sfintit steagurile revolutiei si a fost membru al Guvernului Provizoriu.
La 9 iunie 1848 preotul a fost numit nastravnic(administrator) al Manastirii Sadova,functie pe care a indeplinit-o pana la 14 octombrie 1848 cand este arestat pentru participarea la revolutie si exilat timp de 7 ani.

Manastirea Sadova s-a afirmat ca un important centru monahic si cultural din Oltenia prin activitatea unor egumeni(stareti) a caror opera a dainut pana azi.
Dintre acestia se remarca egumenul Paise(1780-1792),el a modificat altarul bisericii mari atat ca arhitectura,cat si prin picturile realizate in 1792,o parte se pastreaza si astazi.Tot in timpul lui Paisie s-a reparat biserica-bolnita,au fost ridicate cateva chilii,iar cele vechi au fost reparate.

In secolul al XIX-lea egumenul Dionisie Romano(1851-1854) a refacut cladirile in urma distrugerilor provocate de navalirile turcesti sau de cutremur.De asemenea,Dionisie a inzestrat cele doua biseric cu vesminte bisericesti,cu vase cruci si carti de ritual.In timpul lui biblioteca maqnastirii numara 300 de carti in limba romana,57 in limba franceza si 18 carti in limba greaca.

Manastirea Sadova a fost restaurata complet in anii 1903-1904,fiind resfintita in anul 1904 in prezenta regelui CarolI.
De la infiintare Manastirea Sadova a fost locuita de o importanta obste de calugari,apogeul a fost atins in prima jumatate a secolului al XIX-lea cand aici locuiau 400 de calugari.
Manastirea a avut si perioade de intrerupere a activitatii,prima data dupa secularizarea averilor manastiresti din 1863 si a doua perioada in timpul regimului comunist,cand prin decretul 410 din 1959 a fost transformata in biserica de mir.
Viata monahala a fost reluata in 1992 cand a fost populata cu calugarite,dar din 1994 s-a revenit la obstea de calugari,in prezent manastire locuiesc 5 calugari,iar ca staret din 2010 a fost numit ieromonarhul Moise Pahomie fost slujitor la manastirea Stramba,Gorj.

Iubitorii de istorie si credinciosii,merita osteneala sa se abata un kilometru de la Drumul National 55 pentru avizita acest lacas de cult care timp de trei secole a jucat un rol important in istoria si cultura poporului roman.
Vasile Stefan    3/15/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian