Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sfarsit, inceput de veac la Bucuresti?

La incrucisarea marilor puteri si credinte, romano-catolicism, greco-ortodoxie si islam, poporul roman, o enigmă si un miracol (dupa Gheorghe I. Bratianu), sta in calea tuturor. Occidentalii ii sprijina pentru ca sunt latini si ii suspecteaza pentru ca sunt sub ascultarea greco-pravoslavnicilor si islamului, care tin cu dinti de aceasta subordonare.

Moldo-valahii au fost cinci secole robii Califatului islamic de la Istanbul, a carei stapanire orientala era la fel de stupida si ineficienta ca antioccidentalismul si mizeria lor materiala din zilele noastre. De aceea sa trecem in revista, dintr-o perspectiva crestina, coordonatele fundamentale ale lumii si apoi perspectivele de emancipare sociala si nationala a romanilor.

I. Toata lumea depinde de civilizatia occidentala, de IMPERIUL ROMAN, astazi UE, USA, FMI, NATO, OECD, de Lumea intaia, a tarilor crestine puternic industrializate, dezvoltate. Centrul, 20% din populatia globului, detine 85% din bogatia lumii.

II. Lumea a doua, preponderent ortodoxa, LIMES-ul, desparte Imperiul de Barbari si traieste din impulsurile teologice, culturale, economice, militare etc., care pleaca de la Centru.

III. Lumea a treia, subdezvoltata, sunt BARBARII, la care n-au ajuns inca Vechiul si Nou Testament, asa ca ei sunt inca sclavii pacatelor, asistati socio-economic, umanitar de la Centru. Saraci, 20% din populatia lumii, detin numai 1% din bagatia lumii.

Pe scurt: Califul, sultanul turco-musulman supune Valahia in anul 1415, Moldova 1489. La Congresul de la Berlin 1878, Principatul Romania devine independent. Transilvania sta sub turci de la 1541 pana la asediul Vienei 1683, dupa care revine in Sfatului Imperiu Roman.

Moldovenii iau contact primii cu occidentul prin calugarii iezuiti, catolicismul polonez de la Cracovia si s-au orietat cultural spre vest inca din eviul mediu. Iezuiti au raspandit cultura prin scoli, care s-au deschis in sec. XVI la Lemberg, Camenitza etc., unde fiii de boieri studiau. Iar in vremea lui Petre Şchiopul iezuitii aveau scoli la Iasi si Cotnari pana in sec. al XVIII-lea, cand stafeta culturii apusene o preia Scoala Ardeleana, pentru toti romanii.

Transilvanenii, banatenii din Sfantului Imperiu au suferit secole de a randul discriminarea rezervata ortodocsilor tolerati. Dar dupa ce s-au unit cu Roma in 1698, Scoala Ardeleana, calugarii greco-catolicii redescopera in occident originea lor latina si au articulat un program de emancipare nationala si sociala, de intrare in rand cu lumea.

Valahii iau ultimii contact cu occidentul la Paris, in capitala sec. al XIX-lea. Izolati de turci, greci, rusi si sarbi, legaturile lor cu vestul au loc numai pe filiera culturala, iluminista, laica, frantuzeasca. Teologia occidentala le este inaccesibila si Bucurestiul continua linia greco-fanariota si dupa Marea Unire, 1918. In loc ca Romania Mare sa devina o dioceza a Romei, noua patriarhie continua antioccidentalismul atavic, oriental. Paleativele laice, culturale blocheza emanciparea social-politica si duc in final la dezmembrarea tarii, actuala si azi.

Emanciparea e mereu sabotata pentru ca moldo-valahii sunt de un mileniu in lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinpolitane. Asta s-a vazut atat in 1948, la lichidarea Bisericii unite si a intelectualitatii, cat si dupa 1989, cand activistii pregatiti de Moscova subminau reorientarea spre vest a tarii. Dar in ciuda tuturora vizita la Bucuresti a Fericitului Ioan Paul II in anul 1999 a deschis romanilor partile Europei / UE / NATO.

Dupa cum vedem mileniul doi a fost defavorabila emanciparii ortodocsilor. Dar iata ca anul acesta, pentru prima data in istorie, papa Francisc si patriarhul Moscovei si al intregii Rusii Kiril s-au intalnit ca frati. Capul Bisericii ruse este Vladimir V. Putin, urmasul imparatilor Romei crestine, tarilor si protectorul tuturor ortodocsilor (de la Pacea de la Cuciuc Cainargi, 1774). In vara are loc Sfantul si Marele Sinod Panortodox (ultimul a vut loc in anul 787).

Papa Francisc vine la Alba Iulia in anul centenarului Marii Uniri, 2018. Pentru prima data de la Marea Schisma 1054, toti romanii au toate conditiile de emancipare sociala si nationala prin refacerea unitatii cu Roma, nu ca in anul unirii ardelenilor 1698, ci intr-un cadru cu totul nou, incomparabil mai generos si valabil tuturor ortodocsilor. Aceste perspectivele erau inexistente in al doilea mileniu, cand sapte cruciadele romano-catolice pentru refacerea unitatii crestine esuiaza, ca apoi cele opt cruciade ruso-ortodoxe pentru eliberarea robilor crestini din Califatului islamic sa fie constant sabotate de occidentali. Azi rusi si NATO sunt intr-o cruciada comuna pentru salvarea crestinismului din Orient, dar inca fara o coordonare fireasca ca intre fratii de aceiasi credinta. Intreaga civilizatia umana e la o mare rascruce de drumuri? Traim refacerea unitatii crestine? Sfarsit, inceput de veac la Bucuresti?

www.viorel-roman.ro
viorel-roman-bremen.over-blog.de/
Bremen, martie 2016

Viorel Roman    3/9/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian