Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Restaurarea statutului în Canada

I: Acum patru ani am venit în Canada cu un permis de lucru, prin programul de Îngrijitori copii/bătrâni (Caregivers). Din nestiintă si urmând sfaturi neavizate, nu am aplicat pentru rezidentă permanentă. În schimb, am aplicat pentru un nou permis de lucru. Spre surprinderea mea, am fost refuzată. Sunt disperată si nu stiu ce să fac. Îmi puteti da un sfat?
R: Dacă intentia dvs. a fost de la început să aplicati pentru rezidentă în Canada, îmi pare rău că nu v-ati informat din timp să stiti care sunt optiunile pe care le aveti. Ati fi putut aplica pentru rezidentă după doi ani de lucru, din cei patru pe care îi aveti. Este mare păcat pentru timpul si oportunitatea pierdută. Dacă vă aflati în perioada de 90 de zile după ce v-ati pierdut statutul, atunci s-ar putea să vă calificati pentru restaurarea statutului dvs. Însă, în acelasi timp, situatia se complică prin faptul că un permis de lucru nu poate fi extins în mod normal, după patru ani de lucru în Canada, decât în anumite situatii exceptionale. Probabil că v-ati califica doar pentru restaurarea statutului dvs. ca vizitator.
Din cele descrise de dvs. s-ar părea că ati fi putut aplica pentru rezidentă permanentă sub programul de Îngrijitori (Caregivers), la care puteati atasa o aplicatie pentru obtinerea unui permis de lucru deschis (bridging open work permit - BOWP). In noul format, s-ar părea că procesarea este mult mai rapidă decât sub vechea legislatie. Datorită faptului că nu mai aveti statut în Canada, această cale vă este închisă. Dacă trimiteti acum această aplicatie cu o cerere de restaurare a statutului, mai mult ca sigur că aplicatia dvs. va fi refuzată sau returnată fără a fi procesată. Deci, cu multă părere de rău, s-ar părea că nu aveti alt recurs decât să mergeti acasă si să luati totul de la capăt, în conditiile legislatiei în vigoare la acel timp. Vă doresc succes.

I: Conform evaluării proprii, mă calific pentru a aplica pentru rezidentă permanentă în categoria Experientă canadiană - Canadian Experience Class (CEC) si as vrea să aplic, dar nu sunt sigur cum să încep.
R: Dacă considerati că vă calificati în această categorie, va trebui să urmati întocmai instructiunile pe care le găsiti pe website-ul departamentului de imigratie (CIC). Acest program (CEC) este în prezent administrat prin Express Entry. In primul rând va trebui să treceti un test de limbă engleză/franceză si să fiti la un anumit nivel, depinzând de ocupatia sub care aplicati (National Occupational Classification - NOC). Testul este valabil pentru doi ani. În acelasi timp, va trebui să obtineti evaluarea/echivalarea studiilor pe care le aveti în afara Canadei. Dacă aveti studii în Canada, nu este necesar să obtineti evaluarea acestora.
Fiind înarmat cu rezultatul celor de mai sus, plus toate celelalte documente cerute, vă puteti crea un profil pe internet. Acest profil va fi valabil pentru o perioadă de un an. Dacă în această perioadă nu veti fi ales si invitat să trimiteti aplicatia completă, atunci va trebui să creati acest profil din nou. Dar, dacă sunteti ales, aveti 60 de zile, timp in care să strângeti toate documentele necesare si să aplicati online. De notat este faptul că această perioadă de 60 de zile nu poate fi prelungită. Vă doresc succes.

I: Am venit în Canada de mai multă vreme, cu un permis de lucru. Anul trecut am aplicat pentru rezidentă, care este încă în lucru. Permisul meu de lucru a fost extins de câteva ori, dar, abia recent mi-am dat seama că ar fi trebuit să declar cele 2 condamnări pentru condus sub influenta alcoolului. Sunt disperat, pentru că am înteles că astfel de condamnări mă fac inadmisibil pentru emigrare. Ce pot face?
R: Da, situatia nu este bună deloc. Prin faptul că ati obtinut permisul de lucru fără să declarati cele două condamnări, vă expune la acuzatia de declaratii false (misrepresentation), ceea ce nu este de dorit. Dacă vă calificati, ar trebui să aplicati imediat pentru reabilitare si să informati departamentul că ati făcut acest lucru. Dacă permisul de lucru vă expiră curând, va trebui să aplicati pentru un TRP (temporary resident permit) prin care declarati condamnările avute si cereti să vi se prelungească/acorde un permis de lucru exceptional, cu toate că sunteti inadmisibil. Ar fi bine să aveti de asemenea dovada că deja ati depus actele pentru reabilitare. Situatia poate fi mai complicată, depinde când au fost aceste condamnări, locul condamnării, etc. Probabil va trebui să discutati cu cineva specializat în astfel de situatii, care să vă ajute cu acest gen de aplicatii. Vă doresc succes.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com.
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu    2/23/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian