Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Muzicologul Pascal Bentoiu

Pascal Bentoiu (n. 22 aprilie 1927, Bucureşti - d. 21 februarie 2016, Bucureşti) compozitor, muzician şi muzicolog român, doctor honoris causa al mai multor universităţi din ţară şi străinătate.[1][2]


Studii

A studiat compoziţia în particular cu Mihail Jora. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti (1945 - 1947) şi apoi s-a înscris la Conservatorul din Bucureşti (în septembrie 1947)

După o perioadă in care a activat ca cercetător la Institutul Flocilor din Bucureşti (1953-1956), Pascal Bentoiu s-a dedicat în întregime vocaţiei de compozitor. A fost secretar al Secţiei de muzică simfonică, muzică de cameră şi operă din cadrul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1968-1973), fiind primul preşedinte al acesteia ales după Revoluţia română din 1989. Pascal Bentoiu a făcut parte din jurii ale unor concursuri de prestigiu.

Este cel mai reputat expert în muzica compozitorului român George Enescu. A analizat toate lucrările acestuia şi a completat unele dintre partiturile rămase neterminate: Simfoniile nr. 4 şi 5, poemul simfonic Isis, Trioul cu pian în la minor. Este autorul celei mai importante cărţi referitoare la opera muzicală a lui George Enescu, Capodopere enesciene (în curs de apariţie şi în limba engleză, în Statele Unite ale Americii).

În calitate de muzicolog, Pascal Bentoiu a scris mai multe cărţi, zeci de articole şi studii în revistele de specialitate, a participat la sute de emisiuni de radio şi de televiziune. A susţinut zeci de conferinţe, prelegeri, cursuri de măiestrie, în ţară şi în străinătate.

Muzica sa este lirică şi colorată, se inspiră din resursele folclorului românesc, precum şi din muzica serială şi din alte tehnici contemporane. Este un compozitor cu un limbaj rafinat, modern, dar axat pe valorile expresivităţii muzicii, având tangenţe cu neoromantismul. Pascal Bentoiu explorează zonele tonalului, modalului, se bazează pe rigoarea construcţiei, uneori pe idei programatice. Multe dintre lucrările sale se grupează în cicluri (Cvartetele de coarde nr. 3–6, Simfoniile nr. 6-8).

Bentoiu a compus trei opere, opt simfonii, patru concerte, şase cvartete de coarde, precum şi sonate şi şase cicluri de melodii. Opera sa Hamlet, terminată în 1974, a fost premiată pe plan internaţional şi a fost reprezentată în premieră mondială în Franţa, la Marsilia. Opera Amorul doctor beneficiază de o înregistrare specială realizată de Radio BBC 3 şi de Radio ORTF Paris. Opera Jertfirea Ifigeniei a fost prima creaţie din categoria opere radiofonice scrisă de un român şi a primit Premiul "Italia" al Radiodifuziunii italiene. Trilogia simfoniilor Culori, Imagini şi Volume relaţionează muzica cu celelalte arte, respectiv pictura, arhitectura şi literatura.
Distincţii

Este doctor honoris causa al mai multor universităţi din ţară şi din străinătate (dr.h.c.mult.), printre care Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Academia de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, Central College Pella, Iowa, S.U.A.. A primit numeroase premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, decoraţii ale statului român. Printre acestea Premiul de Stat (1964), Premiul internaţional "Italia" al Radioteleviziunii Italiene (RAI) din Roma (1968), Ordinul Meritul Cultural, cls. a III-a, cls. a II-a (1969, 1971), Premiul internaţional "Guido Valcarenghi" din Roma (1970), premiile Academiei Române (1974, 1986) şi premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1971, 1975, 1978, 1979, 1980, 1983, 1985, 1987), Premiul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori ANUC (1992), Premiul revistei "Actualitatea muzicală", Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer (2000), Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer (2007).
Viaţă personală

Pascal este fiul avocatului Aurelian Bentoiu, fratele scriitoarei Marta Cozmin şi cumnatul scriitorului Alexandru Miran. Este căsătorit cu scriitoarea Annie Bentoiu. Fiica lor este soprana şi profesoara Ioana Bentoiu, stabilită în Elveţia.
Compoziţii

Constantin Popescu    2/23/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian