Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Semne de intrebare : Străzi si amintiri

Cred că fiecare dintre românii stabiliti in Canada cunoaste cât este de pretios timpul liber.
De aceea, de fiecare dată când am circulat, fie ca pieton, fie ca sofer, pe străzile orasului Toronto, în care locuiesc, am căutat să valorific timpul si să transform fiecare drum într-o mică excursie instructivă. Astfel, am încercat să rețin numele străzilor si să văd dacă regăsesc, ca acasă, în Bucuresti, străzi cu nume de personalităti (cum sunt străzile Nicolae Iorga, George Enescu, Mihai Eminescu, Barbu Delavrancea etc.).

Am găsit astfel mari artere precum Dufferin Street, care poartă numele Lordului Dufferin, guvernator general al Canadei în perioada 1872-1878, sau mici strădute precum Stadacona Drive (colaterală din Bathurst Street), ce poartă numele asezării irocheze în care exploratorul Jacques Cartier a ajuns în anul 1535. Un nume, important pentru mine, nu l-am găsit însă…

Demult, înainte de a visa măcar că într-o zi voi trăi în Canada, mă delectam cu un roman canadian, cunoscut poate multora, si anume “Jalna”, scris de autoarea Mazo de la Roche.

Mazo s-a născut la doi pasi de Toronto, în pitorescul orăsel Newmarket din provincia Ontario, la data de 15 ianuarie 1879, fiind fiica lui William si Alberta Roche (scriitoarea si-a adăugat mai tîrziu la nume particula “de la”). Părinții săi au adoptat o verisoară orfană, alături de care Mazo si-a petrecut toată viața si împreună cu care a înfiiat doi copii. Frecventele schimbări de slujbă ale tatălui său, care au impus mutarea familiei dintr-un loc în altul, precum si sănătatea fragilă a mamei sale au făcut ca Mazo să îsi creeze o lume imaginară, aparte, ceea ce a ajutat-o mai târziu în scrierile sale.

În anul 1927, romanul său “Jalna” a câstigat premiul în valoare de 10 000 de dollari americani al revistei americane “Atlantic Monthly”, Mazo devenind celebră peste noapte. Initial, romanul era destinat să fie unicat, dar, după succesul instantaneu, Mazo a mai scris înca 15 cărți, nu în ordine cronologică, care înfățisează destinul familiei Whiteoak de la Jalna (numele resedinței) de-a lungul a aproape un secol. Seria “Jalna” a fost tradusă în 15 limbi (printre care si limba română) si s-a vândut în 11 milioane de exemplare, fiind si ecranizată de câteva ori.

Această populară scriitoare canadiană s-a stins la data de 12 iulie 1961, în Toronto, si odihneste în Sutton, pe malurile Lacului Simcoe.

Am căutat în zadar, în Toronto, o stradă care să îi poarte numele, asa cum cred că merita. Însă m-am consolat cu o mică descoperire - în Newmarket există în schimb o scoală publică al cărei nume este Mazo de la Roche. O mică anchetă mi-a adus si un răspuns din partea curatorului muzeului Elman W. Campbell din Newmarket: nu se cunoaste exact casa în care s-a născut Mazo, în schimb există si astăzi o anume casă Cawthra, în care autoarea si-a petrecut o parte din copilărie. Casa este astăzi magazin și reședință particulară. Admiratorii lui Mazo de la Roche pot vizita o altă proprietate, în Mississauga, si anume Casa Benares, unde scriitoarea a locuit o vreme si de unde s-a inspirat pentru romanele din seria “Jalna”.Eliza Ghinea     1/26/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian