Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sa nu uiti prietene

Scriu pentru acei dintre voi care au fugit din tara pe vremea comunismului.
Cei care rad acum cand isi amitesc cum dormeau ascunsi sub banchetele trenurilor, pentru cei care s-au ascuns in butoaiele de provizii ale vapoarelor, pentru cei care au stat nemancati zile intregi prin paduri si pe soselele care va deschideau drumul spre libertate.

Scriu pentru voi, cei care ati indurat lipsurile, care va petreceati ore in sir la cozile infernale pentru un litru de lapte. Pentru voi, care va trezeati cu noaptea in cap, in miez de iarna, cu tichetul de la butelie, sa stati atarnati pe langa masina care descarca. Apelez la memoria voastra colectiva.
Voi stiti, voi va amintiti mai bine bine decat ar putea oricine sa descrie in cuvinte.

Eu nu am trait ura voastra, eu nu am amintirile voastre. Eu nu am amintiri despre soaptele la colturile caselor, cu frica comunismul si respiratia securistului in ceafa. Eu nu am amintirea uniformelor standardizate si tipizate. Eu nu le am, dar voi le aveti.
Toata lumea spune acum in perioada tranzitiei din Romania, epoca tehnologizarii si a emigrarii, ca totusi parca le lipseste nea’ Nicu. Celor care se afla departe din perioada obsedantului deceniu, pentru voi scriu azi.
Pentru minerii care au fugit le spun: “minerul../isi construieste singur cerul,/minerul../din mici lampase lucitoare,/isi face/luna, stele, soare la fel ca si un vrajitor…/minerul../c-o mana poate s-atinga cerul/minerul../si poate-n noapte intotdeauna/s-aprinda stelele si luna/s-alunge cu un gand frumos. Pentru cetateanul turmentat de azi si de atunci: Eu sunt un simplu cetatean, atata doar/Port cheile izbanzii azi in buzunar/Eu sunt un simplu cetatean,atata doar/Am cartea nemuririi sub tipar..atata doar. Scriu pentru voi, cei care stati acum cu steagul Uniunii Europene fluturand deasupra capului, pentru voi, cei care ati refuzat sa mai aveti conducator, pentru voi cei care ati avut curaj sa spuneti nu mascaradei: Avem pe lume un conducator,/ un brav conducator ,/cum unu-i in lume stegu tricolor,/steagu tricolor/atunci la al/ XII lea congres/ el, Ceausescu,a fost ales,/conducator de-o noua era,/pentru o patrie prospera/ prin Ceausescu ne e tara tara/ si omu e pe soarta lui stapan/ prin/ comunism mereu e primavara,/ in inima poporului roman.

Si, daca acum v-ati adus aminte oare cum vedeti toata bunastarea, oare cum vi se par ambalajele produselor, oare cum vi se pare atentia cu care va priveste vanzatorul european, canadian, american, casierul? Cum e laptele cand poti sa cumperi tone: mai slab, mai gras, cu E-uri, fara E-uri? Cum e?
Inchei, prin a emite eu o parere: e bine, e foarte bine. Asa ca: Macarale, rad in soare argintii macarale/ In zori de zi/ Suie agale pe albastrele carari macarale/ Suie in zari...Ioana Pop    1/23/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian