Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sfatul Psihoterapeutului - Terapia EMDR ca Instrument de Vindecare

Se spune ca stiinta este o dezvaluire graduala a misterelor divine. Ceea ce se stia de mii de ani (“Credinta ta te-a vindecat”), cercetarile stiintifice dovedesc acum a fi certitudine: in fiecare din noi exista un sistem natural de auto-vindecare. Similar unei masini, creierul, sediul gandurilor si a emotiilor, este motorul ce controleaza functionarea intregii masini. Dezechilibrele emotionale stau la baza bolilor fizice. Ca urmare, vindecarea emotiilor si a gandurilor faciliteaza vindecarea corpului.
Cercetarile stiintifice ale acestui mechanism de auto-vindecare, numit sistemul de “procesare adaptativa a informatiei” si a functionarii creierului, au stat la baza dezvoltarii unei psihoterapii revolutionare: terapia EMDR (Terapia de Desensibilizare si Reprocesare prin Miscari Oculare), care produce rezultate exceptionale, rezolvand rapid probleme curente care au originea in evenimente anterioare negative incomplet rezolvate.
Acest sistem de autovindecare functioneaza similar cu celelalte sistems din organism. De exemplu sistemul digestiv, preia mancarea, trecand-o prin toate etapele procesului de digestie, astfel incat intr-un final, ceea ce este de folos organismului se pastreaza, iar residuurile se elimina. Daca insa cee ace am ingerat este toxic sau excesiv, sistemul este suprasolicitat, necesitand ajutor sa isi recapete echilibrul.
La nivel mental avem un sistem de “procesare” asemanator. Preluam (ingeram) stresul legat de diverse experiente zilnice. In mod normal creierul, conectat cu intregul organism, este perfect echipat sa faca fata acestori “stresuri” si le proceseaza (“digera” ) pas cu pas, astfel incat in final ramanem cu ceea ce ne e de folos din acea experienta si reusim sa “eliminam”, sa lasam in trecut, impactul negativ care nu ne mai e de folos. Toate astea se intampla natural, fara controlul nostru constant.
In cazurile in care impactul negativ depaseste abilitatile noastre de a face fata, si ne simtim depasiti de situatie, sistemul se deregleza si ramane blocat, uneori pe perioade foarte lungi de timp. Dezechilibrul continua sa ne afecteze emotional si fizic, afectandu-ne viata si relatiile cu ceilati. Aceste blocaje se acumuleaza in timp, creind un rezervor de combustibil cu sentimente negative (nervozitate, frustrare, resentimente) care e vulnerabil sa explodeze la orice pas. Acest rezervor de sentimente negative ne alimenteaza gandurile negative, si ne disturba echilibrul interior si cu ceilalti, slabindu-ne sistemul imunitar fizic si emotional.
EMDR ajuta la deblocarea acestui sistem de autovindecare, printr-un proces de deblocare si elibrare, ducand la schimbari positive extraordinare in viata persoanei. Prin EMDR golim acel rezervor de emotii negative acumulat de ani de zile. E ca si cum, timp de o viata am fi carat zilnic pe umeri un sac teribil de greu, cu pietre adunate din trecut, care ne apasa umerii. Iar acum, reusim sa ne eliberam de acest sac impovarator, eliberandu-ne energia si vitalitatea ca intr-un sfarsit sa ne putem trai viata, bucurandu-ne de tot ce are ea de oferit, gasindu-ne resursele interioare sa ne adaptam la dificultati si aducand la implinire tot cee ace e mai bun in noi.
EMDR duce la schimbari profunde, permanente si nu e doar un bandaj pus pe o rana sau formula unei tehnici care trebuie aplicate de fiecare data cand apare problema. EMDR nu adreseaza doar simptomele, precum medicamentele, ci trateaza problema, atat la nivel emotional, cat si fizic, producand schimbari legate de trecut- present si viitor.
In experienta mea clinica cu ultimii 100 de clienti cu care am lucrat, rezultatele au aratat ca schimbarile produse folosind EMDR au fost de peste 80% in cresterea nivelului de bunastare si sanatate emotionala, mentala, fizica si spirituala intr-un timp aproximatic de 3 luni, cu sedinte saptamanale de 90 de minute. Rezultatele s-au mentinut la re-evaluari de 3 luni, 6 luni si 1 an.
Celor interesati de acesta terapie le recomand doua carti. Una scrisa de fondatoarea acestei terapii, psihologul american Francine Shapiro: “Getting Past Your Past”. In romana s-a tradus de curand cartea "Revolutia EMDR", de Tal Croitoru, autoare pe care am cunoscut-o acum doi ani la un curs pe care l-am tinut in Israel.
Fiind o terapie complexa, necesitand un nivel avansat de expertiza clinica, este important ca terapia sa fie condusa de un terapeut acreditat de Asociatia Internationala de EMDR (EMDRIA). Pana in present milioane de oameni au fost ajutati prin acesta terapie, practicata acum in peste 40 de tari in lume.

Sophia Barna M.Ed., M.S.W., R.S.W./ Psihoterapeut
Crossing Your Bridges
Toronto


Sophia Barna     1/19/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian