Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Martirii lui Eros - o carte de Ion Ionescu-Bucovu despre dragostea lui Eminescu cu Veronica Micle

A scrie un roman despre dragostea lui Eminescu cu Veronica Micle este o adevărată aventură. Mai întâi că despre Eminescu s-a scris enorm si al doilea, critica literară este foarte exigentă cu asemenea opere. Doar doi mari scriitori s-au aventurat într-o asemenea întreprindere. Este vorba de Lovinescu cu „Mite” si „Bălăuca” si Cezar Petrescu cu „Romanul lui Eminescu”. Nici unul si nici altul nu au reusit să cuprindă toată perioada dragostei celor doi poeti, adică de la Viena până la sfârsitul vietii lor.

Cartea domnului Ion Ionescu-Bucovu este o aparitie singulară în peisajul literaturii contemporane. Această carte este un roman hibrid între biografie si fictiune. Cartea urmează toate datele biografice ale celor doi poeti începând cu Viena,unde viata concretă se topeste în fictiune.
Domnul Ion Ionescu-Bucovu a reusit să ne dea o imagine apropiată de realitate a celor doi mari îndrăgostiti, trecând prin toate fazele acestei legături amoroase, de la Paradis la Infern, de la legăturile incipiente de la Viena până la moartea Veronicăi Micle.

Romanul reabilitează persoana Veronicăi Micle care de la Maiorescu încoace se impusese ca o femeie frivolă, usoară, cu un caracter contradictoriu. Din roman Veronica ne apare ca o femeie echilibrată care si-a respectat sotul, dar care si-a cerut dreptul la viată, îndrăgostindu-se de Eminescu. Povestea cu Caragiale nu e decât o răutate a lui Maiorescu pentru a-l despărti pe poet de femeia iubită. Si în mare parte a reusit.

Desi legenda dragostei lor a început la Viena, adevărata lor poveste de iubire s-a reluat după ce Eminescu ajunge în Iasi ca bibliotecar al Universitătii unde rector era Stefan Micle. Acum încep idilele lor de dragoste prin întâlniri discrete si poetul acum scrie cele mai frumoase poezii închinate lui Eros… Această epocă ieseană este numită „epoca veroniană”, când poetul scrie adevărate litanii de dragoste. După ce se năruieste proiectul căsniciei lor, Eminescu, chemat de Maiorescu si Slavici, se mută la Bucuresti ca redactor la ziarul „Timpul” Acum amândoi devin suspiciosi, suspectându-se de trădare. Veronica Micle cu farmecul feminin pe care îl avea este curtată, iar Eminescu, adulat de societatea femeilor, în special de Mite si frivola Cleopatra Leca-Poenaru, are câteva tentative amoroase care au esuat.
Legăturile lor durează totusi, împotriva răuvoitorilor, până la moartea lui Eminescu. La aproape 50 de zile de la moartea poetului, Veronica Micle se stinge din viată la Văratic, otrăvindu-se.

Cartea are un stil alert. Autorul a intrat în sufletul personajelor, a pătruns în tainele lor. Personajele îsi rememorează din trecutul lor. Fug în amintiri de prezent, se ascund în vise, au regrete si bucurii, deziluzii, care se termină tragic cu moartea.
Acum în prejma sărbătoririi a 166 de ani de la nasterea poetului această carte vine ca un dar făcut cititorului pentru a-si aminti de MARELE NOSTRU EMINESCU. Cartea este si un prilej de a atrage tineretul la citirea operei poetului .






Eugen Popescu    1/11/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian