Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Interpretari : Stiinta si pseudostinta in competitie

Am descoperit recent in Chapters, din Toronto, doua reviste, care mi s-au parut a fi la fel de interesante, (fiecare in felul ei), pe cit sunt de opuse.
Una este revista “Skeptic” iar cealalta se numeste “Atlantis Rising”. Cred ca de asemenea publicul cititor caruia i se adreseaza fiecare din reviste, trebuie sa fie, in opinia mea, la antiteza intelectuala.

Sa va explic: revista ‘Skeptic” este o revista de popularizare a stiintei , publicata de catre “Skeptic Society”, o grupare de oameni de stiinta, printre care se numara si profesorul britanic, Richard Dawkins, istoricul si scriitorul Jared Diamond si altii.
Societatea a fost infiintat in 1992 de catre Dr. Michael Shermer, profesor American de Istoria a Stintei, publicist, prezentator de documentare stiintifice, autorul a numeroase carti,(“Why Darwin matters: the case against Intelligent Design”, ca sa mentionez doar una), nenumarate lecturi educative si articole publicate in Scientific American, o personalitate creatoarea si prolifica.

Societatea organizeaza “The Caltech Lectures series” pe teme de stiinta, psihologie, religie, ateism, etc. si are ca principal obiectiv sa faca diferenta intre stiinta si pseudo-stiinta, sa combata credulitatea , prejudecatile, erorile in gindire, si ideile false, propagate de cele mai multe ori, din pure interese. Pentru detalii visitati www.skeptic.com.
Numarul 2 , vol. 15, din 2009 contine un articol despre “ Sfirsitul Lumii-in decembrie 2012” (cu intrebarea “Iarasi ?” atasata in titlu ), in care dezbate existenta sau mai bine zis inexistenta unei planete imaginare denumita Nubiru, nume care ar proveni din astrologia Babiloniana. NASA nu a identificat niciodata o astfel de planeta/asteroid, care s-ar apropia de Terra si ar putea potential distruge -o, dar Internetul abunda de informatii false despre aceasta planeta fictiva.
Se discuta si speculatia potrivit careia calendarul Maya s-ar termina in anul 2012 si tot atunci ar avea loc o “periculoasa” aliniere a Soarelui si a Pamintului pe planul Galactic. Creatorii de panica sau de senzatii tari folosesc o serie de cuvinte si expresii care nu au nici o semnificatie stiintifica, ca de exemplu ”aliniere galactica”, dar care au rolul de a provoca spaime si fobii in masa.

Tot asa, un alt articol dezbate spaima nejustificata cum ca noul Large Hadron Collider (Marele accelerator de particule) de la Cern, Elvetia ar putea crea o gaura neagra (a black hole), care la randul ei ar distruge Lumea.
Desigur ca un articol despre Creationism nu putea sa lipseasca …
Si se pare ca scorul IQ in populatia generala in tarile avansate ar fi crescut cu 3 puncte, tot la 10ani. Suntem mai inteligenti decit stramosii nostri apropiati. Totodata ateismul s-a raspindit pe glob in mod dramatic, si gindirea stiintifica, bazata pe dovezi este mult mai raspindita. Aceasta crestere in IQ nu se datoreaza diferentei in “Vocabular, informatii, matematica”, ci cresterii gindirii abstracte si a puterii de a conceptualiza ipoteze. Adica generatiile mai recente au fost si sunt in continuare, expuse la gindirea /ratiunea stiinfica in scoala si in media.
Articolul despre “Autism si vaccinuri” spulbera un alt mit celebru care circula intr-o vreme, cum ca anumite vaccinuri (ca de ex. MMR, vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului) ar putea provoca autismul, sau ca mercurul si thimerosalul, ingrediente cu rol prezervativ, din anumite vaccinuri ar fi si ele implicate. O intreaga industrie de sarlatani ar fi aparut oferind spre vinzare chelatori de mercur, pentru copiii cu autism. (Recent British Medical Journal a anuntat retractarea articolului din1998 publicat in Lancet pe aceasta tema).
Si multe alte teme interesante si oneste totodata…

La polul opus este “Atlantis Rising”, care se ocupa si ea de subiecte incitante.
Ca de exemplu, dl. JB care este actualmente prizonier intr-o inchisoare federala din USA scrie pe “forumul cititorilor” si intreaba daca planeta noastra este un crystal-planet, si un “dublu –penta- dodecadron” ???? Hm.. stie cineva?
O alta topica la moda si desigur “fierbinte” (vezi recenta intilnire de la Copenhagen) este “incalzirea globala” : un alt cititor (ne-incarcerat de data asta) se intreaba daca incalzirea Terrei si schimbarile climatice in general s-ar datora faptului ca Terra ar fi o creatura vie (“the Gaia hypothesis”), care ar fi constienta de activitatea umana care se intimpla pe suprafata ei…
Un alt articol vorbeste despre “iluminarea” creierului uman surprinsa pe MRI chiar minute inainte de moarte, publicate nu se stie unde…si cu semnificatie neclara, iti vine sa intrebi:” si ce daca?”
Tema OZN-urile nu ar putea lipsi si se pare ca Flota Navala Rusa ar fi avut si ea niste “ contacte” mai neobisnuite care s-ar fi petrecut prin triunghiul Bermudelor…(oare ce cautau pe acolo? Cuvintul vodca nu se mentioneaza in articol).
Crash-ul unui OZN la Roswell, New Mexico in 1947 este iarasi reluat…
Ar exista si o Planeta Geamana a Pamintului, dar desigur evidentele au fost distruse…
Un nou atac impotriva teoriei Evolutioniste este prezentat in reclama unui recent DVD “Darwin’s Dilemma”, care este un documentar despre ‘”Explozia Vietii in Cambrian”.
Dar cel mai mult ma sperie “remediile” care se ofera pe fiecare pagina, ca de exemplu “ chelatori de metale” care va ajuta sa eliminati nici mai mult nici mai putin decit 16 metale din corp in exact 45 zile, sau “Inelul Magnetic” de purtat in somn, si care, culmea! va intinereste in fiecare zi.
Un alt articol ne povesteste situatia unui om vindecat de cancer metastatic cu ajutorul unui vindecator spiritual (spiritual-healer) care era in acelasi timp si un “antrenor al sistemului imun”!
Se face reclama unei carti “Messages from Hollow Earth”, carte in care autoarea primeste mesaje telepatice de la locuitorii Sub-Paminteni , si sustine ca exista civilizatii avansate care traiesc in pace si armonie in Centrul Pamintului!
Sunt sigura ca am reusit sa va incit curiozitatea, si fara sa vreau sa cresc vinzarile la “Atlantis Rising”.
“Cogito, ergo sum” spunea Descartes, dar el desigur nu auzise inca tot ce ar fi nou sub Soare. Si ca sa-l parafrazez pe Rene se poate sa fie adevarat si :” non cogito ergo prospicio”, adica nu gindesc, dar prosper…


Toronto ONDr. Dana Laza     1/2/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian