Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Anul meu 2015

Asteaptă … Îti voi face din portocală o floare … Mireasma ei ne va învălui si închizând ochii vom vedea iernile albe ale copilăriei. Mâinile moi ale mamei mele îmi desfăceau fructul zemos, în timp ce petalele alcătuite din coajă reînchideau ocrotitor în palmele mele feliile îmbietoare. Până astăzi mi-a rămas acest obicei de a sculpta primăvara în iarnă … de a vedea căldura acolo unde ghiata a acoperit deja totul …

Acum însă, în anul 2015, iarna seamănă cu o primăvară adevărată. Pretutindeni înfloresc încă trandafiri si minuscule flori de o fermecătoare gingăsie. Ce le va astepta în zilele următoare? Ce ne va dărui nouă tuturor sfârsitul unui an neobisnuit? Fac retrospectiva cu speranta că în zilele ce ne despart de Revelion pot avea încă loc minuni ce-si vor arunca lumina în anul următor.

Anul 2015 a debutat în prima zi de ianuarie cu o contributie la emisiunea Radio Timisoara „Piti-Show“ în care am citit poezii pentru copii, conversând cu Piticul cel urât. Tot în primele zile ale anului m-au ajuns stirile despre noua premieră a muzicalului pentru copii al carui libret l-am scris. „Pip, copilul stelelor“ a readus pe scenă Visul, a lăsat iubirea si armonia sa învingă. Pe scena Teatrului Merlin tot în aceeasi perioadă, lupul îsi lingea buzele încântat de grisul de lapte, dovedind o sensibilitate care în lumea actuală îl face vulnerabil.
Într-adevar, în comparatie cu el, lupul lui Charles Perrault este sângeros … Charles … sau Charlie? Charlie Hebdo?

Paris, 7 ianuarie 2015 … Creionul, cuvântul, libertatea lui sunt ucise. Parisul, Europa se trezesc dintr-o iluzie. Democratia este periclitată, atacată. Se discută aprins si în contradictoriu. Nu ar fi trebuit ... nu ar fi fost voie … nu se cuvine … poate ar fi fost sau poate ar fi … Se caută răspunsuri, motive, explicatii.
Paris 13 decembrie 2015 răspunde întrebărilor cu brutalitate. Ne aflăm din nou în imperiul crud al basmelor culese de Grimm, în pădurile înfricositoare în care se moare, în care teama – dacă o lăsăm să ne determine – opreste desfăsurarea vietii.

2015, un an în care urmărim la televizor migrarea popoarelor încercand să o intelegem, să fim umani, să oferim ajutor si să ne păzim valorile … un an în care pe vechiul continent partidele de dreapta câstigă adepti …
Mă întrebi ce am făcut în aceste luni cuprinse între ianuarie si decembrie 2015?

Am continuat să lucrez cu copii care-si caută cuvintele si drumul în ambianta în care trăiesc. Valoarea supremă a vietii, frumusetea detaliilor descoperite zilnic, vraja muzicii si a culorilor din jurul nostru au fost doar pasi mărunti dar importanti pe drumul terapiei desfăsurate cu ei. Am câstigat cu copiii deficienti de vorbire premiul al doilea la concursul muzical al orasului Frankfurt am Main (la care au participat toate scolile din oras) „Musik-Monat Mai 2015, Frankfurt klingt“ în care – pe baza poeziei mele „Vocea ta“ - am prezentat experimente muzicale. Poezii si eseuri am publicat în revistele „Observatorul“ Canada, „ASIL“ si „Secolul XXI“ (revistele Asociatiei Scriitorilor Israelieni de limbă romană) si în revista internatională a timisorenilor „BJT2006“.

„Noua poveste a Scufitei Rosii“ a fost prezentată de Teatrul Merlin de-a lungul întregului an. Teatrul „Gong“ pentru Tineret si Copii din Sibiu a prezentat muzicalul în cadrul unei
actiuni culturale.
http://www.cultura.sibiu.ro/cal_main/event/3266/
Ultima reprezentatie anuntată de Televiziunea Timisoara a avut loc în ziua de 29 noiembrie la Teatrul Merlin.
http://www.kidspots.ro/eveniment/teatru-pentru-copii-timisoara-noua-poveste-a-scufitei-rosii-2/

Văd că ai savurat deja portocala ce ti-am pregătit-o. Mâinile îti emană o mireasmă exotică, gândul mă duce spre insule pierdute în mare, spre tărmuri romantice.
Ce ar fi cotidianul fără vise, fără dragoste, fără prietenie? Anul 2015 mi-a dăruit sentimentele calde ale familiei si prietenilor, mi-a permis să mă bucur de prezenta celor care-mi sunt deosebit de importanti.

Nimic, dar absolut nimic din lucrurile bune si frumoase nu este un lucru de sine înteles.
De aceea, tocmai în aceste vremuri tulburi – în care îti mărturisesc că sunt în căutarea unei noi planete – recunostiinta mea se îndreaptă spre fiecare dintre voi, dorindu-vă din toată inima un AN NOU 2016 fericit!





Julia Henriette Kakucs    12/20/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian