Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivã 2019
Articole Arhivã 2018
Articole Arhivã 2017
Articole Arhivã 2016
Articole Arhivã 2015
Articole Arhivã 2014
Articole Arhivã 2013
Articole Arhivã 2012
Articole Arhivã 2011
Articole Arhivã 2010
Articole Arhivã 2009
Articole Arhivã 2008
Articole Arhivã 2007
Articole Arhivã 2006
Articole Arhivã 2005
Articole Arhivã 2004
Articole Arhivã 2003
Articole Arhivã 2002


Jeanne Mance – Co-fondatoare a orasului Montreal

S-a nᾰscut la 12 noiembrie 1606 în orasul Langres (Haute-Marne) si a decedat la 18 iunie 1673 în Montreal (Canada). Ea soseste în Quebec la doi ani dupᾰ venirea surorilor ursuline.
Este consideratᾰ co-fondatoare a orasului Montreal, unde a pus bazele si a condus spitalul l’Hôtel-Dieu. A fost înᾰltatᾰ la rang de Venerabilᾰ de biserica catolicᾰ si este sᾰrbᾰtoritᾰ în data de 18 iunie.
Biografie

Jeanne Mance s-a nᾰscut pe 12 noiembrie 1606 în orasul Langres. Este botezatᾰ în aceeasi zi în biserica Saint-Pierre-Saint-Paul. Face parte dintr-o familie burghezᾰ, bine asezata, tatᾰl sᾰu fiind procuror al regelui Frantei în orasul Langres, o regiune importantᾰ din Champagne. Este fiica Catherinei Émonot si a lui Charles Mance. Dupᾰ ce mama sa moare prematur, Jeanne are grijᾰ de 11 frati si surori. Jeanne Mance activeazᾰ în sᾰnul familiei si al cabinetului juridic al tatᾰlui sᾰu si se dedicᾰ victimelor rᾰzboiului de 30 de ani si celor afectati de ciumᾰ.

La 33 de ani îsi descoperᾰ vocatia de misionarᾰ în timpul unui pelerinaj la Troyes în Champagne si doreste sᾰ meargᾰ în Noua Frantᾰ, care este în plinᾰ expansiune. Sustinutᾰ de Ana de Austria, sotia foarte catolicᾰ a regelui Louis XIII si cu ajutorul iezuitilor, acceptᾰ donatia doamnei de Bullion si a “Societᾰtii Notre-Dame de Montréal”, care vor sᾰ ajute sᾰ se fondeze un post la Montréal si un spital, un Hôtel Dieu, dupa modelul celui din orasul Québec.

Pᾰrᾰseste portul La Rochelle la 9 mai 1641 si soseste 3 luni mai tᾰrziu (la 8 august 1641) în Noua Frantᾰ. Ḯn primᾰvara anului 1642, dupᾰ ce ghiata se topeste pe rᾰul Sf Laurentiu, reuseste sᾰ ajungᾰ împreunᾰ cu Paul Chomedey de Maisonneuve, în insula Montreal la 18 mai 1642 si participᾰ la fondarea orasului pe terenuri concesionate la 17 mai 1642 de guvernatorul,care autorizeazᾰ construirea clᾰdirilor. Jeanne Mance face parte din grupul organizatorilor si constructorilor, de aceea este consideratᾰ ca unul dintre cei doi fondatori ai orasului Montreal.

Ea vindecᾰ pe constructorii fortului si pe soldatii, care supravegheau constructia spitalului din mica colonie, în locuinte precare si autorizeazᾰ contractul de fundatie semnat la Paris, în data de 12 ianuarie 1644. Lucrᾰrile încep în anul 1645 : o constructie modestᾰ de 20 m pe 8 m, inauguratᾰ la 8 octombrie 1645 care are în dotare 6 paturi pentru bᾰrbati si douᾰ pentru femei. Fiind foarte micᾰ este înlocuitᾰ cu o nouᾰ clᾰdire în 1654. Jeanne Mance tine de partea laicᾰ si este secondatᾰ de Sœurs Hospitalières (Surorile Spitalului) începᾰnd cu 1659 si este directoarea spitalului pᾰnᾰ la sfᾰrsitul vietii sale în 1673.

• In timpul carierei sale în Canada, Jeanne Mance a fost de 21 de ori nasa fetelor din colonie. La 30 iunie 1672, cᾰnd se începe constructia primei biserici din Ville Marie, Jeanne Mance este alᾰturi de personalitᾰtile civile si religioase ale timpului pentru a pune piatra de temelie. Aceasta va fii ultima sa aparitie oficialᾰ.

Ḯsi face testamentul singurᾰ, desi era bolnavᾰ. Ḯl începe în mai 1669 si îl terminᾰ la 16 februarie 1672.
Se prᾰpᾰdeste la 18 iunie 1673.
Ḯn testamenutul sᾰu doreste ca inima sa sᾰ rᾰmᾰnᾰ montrealezilor si le roagᾰ pe Soeur Hospitalières sᾰ aiba grijᾰ de corpul sᾰu. Este depusᾰ în cripta capelei spitalului Hôtel-Dieu de Montréal, unde se gᾰseste si acum.

Beatificare

Procesul de beatificare a început în anul 1959 in arhidioceza de Montreal si a fost transmis Congregatiei pentru Cauza Sfintilor de la Vatican. Vineri 7 noiembrie 2014, papa Francisc autorizeazᾰ ca aceastᾰ congregatie sᾰ emitᾰ un decret prin care se recunosc virtutile eroice ale Jeannei Mance, iar ea devine venerabilᾰ, prima din cele trei etape în procesul de canonizare.
Omagii
• Jeanne Mance este numele unei scoli, strᾰzi, unui parc din Montréal si a unei circumscriptii electorale. A unei scoli din Drummondville si o alta din Sainte-Angèle-de-Monnoir.
• Doua licee îi poartᾰ numele în Franta: în Langres, orasul natal si în Troyes unde îsi descoperᾰ vocatia de misionarᾰ.
• Ḯn 2006 s-au sᾰrbatorit 400 de ani de la nasterea ei, la Montréal si în Langres, care a onorat-o în 1968, cu o statue a lui Jean Cardot, amplasatᾰ în fata catedralei unde Jeanne Mance a fost botezatᾰ.
• 7 martie 2011, primarul la acea data a orasului Montréal, Gérald Tremblay, a început demersurile pentru ca Jeanne Mance sa fie consideratᾰ co-fondatoare a orasului. Administratia doreste sᾰ aducᾰ in Montreal documentele oficiale ale orasului care includ numele sᾰu ca si co-fondatoare. Manualele scolare vor trebui modificate pentru a arata contribuitia sa.
• La 17 mai 2012, orasul Montréal recunoaste pe Jeanne Mance co-fondatoare a orasului Montréal.
• Un collegiu privat haitian pentru infirmieres (École supérieure d'infirmières Jeanne-Mance du Canada) poartᾰ numele sau si acordᾰ titlul de infirmierᾰ si sorᾰ medicalᾰ care nu sunt recunoscute în Québec.

A fost desemnatᾰ personaj istoric national în data de 15 iulie 1998 de cᾰtre Commisia locurilor si monumentelor istorice din Canada8. La 17 mai 2013, este desemnatᾰ personaj istoric de ministerul culturii si al comunicatiilor.rubrica de Dana Mateescu    12/15/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian