Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Daca vrem sa fim cunoscuti, trebuie sa ne cunoastem...

Eram la Bucuresti, in 2003, cand a aparut o carte dedicata celor mai de seama oameni din cultura noastra nascuti pe meleagurile din jurul tarii,carte care a fost intitulata “Romanii din jurul Romaniei “
Coordonatorul cartii,prof.Dr.Ion Gherman,nascut in Bucovina, a avut colaboratori din toate domeniile,din interiorul tarii si din regiunile inconjuratoare.

Inainte de a comenta aceste evenimente trebuiesc mentionate spusele marelui carturar Nicolae Iorga care adesea revenea la tema: “Romania este o tara inconjurata de Romani” ceea ce arata preocuparea romanilor din toate timpurile pentru propria istorie.

Iata ce spunea in prefata cartii coordonatorul sau prof.Dr.Ion Gherman :“ Plecand de la ideia,verificata de viata, ca “ sangele apa nu se face “ si de la faptul ca nu te poti bucura de prieteni sinceri, devotati si dezinteresati decat , daca, ne tratam cu multa grija si dragoste ca niste adevarati frati de sange. Pentru asta trebuie sa ne cunoastem,sa stim unii despre altii cine am fost si cine suntemj.Numai asa se va putea pastra si respecta identitatea pe care o vom avea intotdeauna oriunde am fi,…indifferent de sentimentele de moment “

Toti cei care am colaborat la cartea “Romanii din jurul Romaniei” ne-am straduit sa le amintim romanilor de azi pe cei care din iubire de patrie s-au straduit sa lase fapte,lucruri care sa imbogateasca tezaurul cultural – istoric al tarii. Pentru aceasta, nu i-am uitat pe cei care ne-au fost mosii si stramosii, pentru ca ei au intarit istoria,cultura,credinta si au pastrat traditiile.

Putem sa uitam ca in secolul l7 un aroman Dosoftei –l627-1693, venind in patria muma a devenit Mitropolit la Iasi si fost unul dintre marii animatori ai culturii lasand volume de versuri chiar daca erau scrise la inceput in alfabetul chirilic ? [ ulterior in limba romana ].

Gheorghe Asachi – l788 -1693 “Carturarul Moldovei”,fondator al invatamantului tehnic in Moldova,venise din Bucovina.El a contribuit la renasterea culturii prin revista “Albina romaneasca “
Tot un bucovinean,George Sion – 1822-1892 s-a stabilit la Bucuresti unde a scos ” Revista Carpatilor” in care si-a publicat pe langa articole si multe versuri, intre care celebra poezie “Limba Romana”.

Din Basarabia a venit si s-a stabilit la Iasi marele muzician Gavriil Musicescu l847-l9o3.A fost profesor la Conservatorul din Iasi unde a infiintat renumitul cor “Metropolitan” cu care a facut multe turnee ajungand la Lugoj ,in Banat,unde s-a intalnit cu un alt renumit muzician Ion Vidu
Traditia familiei a fost dusa la un nivel inalt de fiica sa Florica Musicescu despre care in lumea muzicala se vorbeste si azi datorita faptului ca a format cei mai mari pianisti ai Romaniei intre care straluceste Dinu Lipatti.

Un alt basarabean a fost marele enciclopedist Bogdan Petriceicu Hajdeu 1838-1907.A fost profesor la Universitatea din Bucuresti ,Director al Arhivelor statului si membru al Academiei Romane.
De cate ori ascultam celebra Balada pentru vioara ne amintim de autorul ei bucovineanul Ciprian Porumbescu 1853-l883 care s-a luptat si a suferit aspre persecutii pentru dorinta lui de a aduce in atentia marelui public valorile culturii romanesti .

Bucovineanul Eusebie Mandicevski 1857-1929 ajuns profesor la Conservatorul din Viena unde a infiintat cu alti romani “Asociatia prietenilor muzicii “, iar Tudor Flondor 1862 –l9o8,este fondatorul Societatii culturale bucovinene” Armonia “.A fost un mare animator al romanismului.
A trait la Bucuresti un om de mare cultura, basarabeanul Stere Constantin 1865 -1936 care s-a luptat ca publicist si romancier impotriva inegalitatilor dintre oameni. Aceste idei se gasesc in seria de romane publicate la Bucuresti.

Intr-o comunitate de romani din Bitolia-Macedonia s-a nascut in l9oo Floria Capsali cea mai mare personalitate din istoria baletului romanesc. Ea este creatoarea uneia dintre primele scoli de balet,precum si a primului balet pe muzica romaneasca,sustinuta fiind de Mihail Jora si Constantin Brailoiu. In 1934 a devenit si director al baletului Operei Romane –Bucuresti. Floria Capsali a format cei mai mari balerini care au devenit la randul lor cunoscuti coregraf : Oleg Danovski,Gelu Matei , Trixy Checais,Tilde Urseanu si altii. A recreat in l980 unul dintre primele sale balete : “Nunta in Carpati “ pe muzica scrisa de Paul Constantinescu.

Pentru ca vorbim de balet trebuie sa-l amintim pe bucovineanul Oleg Danovski nascut in 1917 la Cernauti, El este cel care i-a urmat cu mare success profesoarei sale Floria Capsali ca director al baletului Operei bucurestene. Sub conducerea sa baletul romanesc a cunost mari succese si recunoasteri in strainatate.Dupa retragerea din activitate la opera din Bucuresti a infiintat un ansamblu de balet la Constanta care a devenit in scurt timp foarte apreciat si cunoscut chiar si peste hotare.Oleg Danovski s-a stins din viata in 1996.

Oare cati oameni isi mai amintesc de celebrul tenor Josef Schmidt,nascut la Cernauti in 1904 care a ajuns celebru desi era foarte tanar, datorita filmului “ Un cantec strabate lumea”. La inceputul perioadei naziste ,de teama a parasit Viena, refugiindu-se in Franta si apoi in Elvetia. A fost descoperit insa si internat intr-un lagar unde a murit , cu toate ca s-au facut multe interventii pentru eliberarea lui.

O alta celebritate,nascuta la Chisinau – Basarabia ,in 1910 a fost Maria Cebotari un mare talent muzical. Datorita unei burse oferita de Nicolae Titulescu a studiat la Conservatorul din Paris si apoi la Hochschule din Berlin. Fiind un talent deosebit debuteaza de timpuriu – in 1931- pe scena operei din Dresda in opera Boema de Puccini avandu-l partener pe cunoscutul tenor Benjamino Gigli.A avut apoi o cariera prodigioasa desfasurata pe scenele din Viena,Berlin,Paris,Roma,Bucuresti,Londra,Salzburg si altele.A jucat si in multe filme dar viata i-a fost foarte scurta.A murit in 1949.Strazi din Chisinau si Viena ii poarta numele.

In Italia traieste un stralucit muzician si om de cultura, Vlad Roman,nascut la Cernauti in 1919.Pianist, compozitor,profesor si director al unor mari Institutii de Cultura : Opera Scala din Milano precum si Festivalul International Maggio Fiorentino. El este autorul muzicii celebrelor filme: Romeo si Julieta si Frumusetea Diavolului. Se bucura de recunoasteri in toata lumea prin titluri onorifice si alte distinctii.

Stralucita mezzo-soprana Zenaida Pally este nascuta in Basarabia in 1919, la Soroca.Avea o voce cu un timbru inconfundabil iar creatiile ei scenice au ramas neuitate: Aida de Verdi,Carmen de Bizet, Bal Mascat de Verdi, Samson si Dalila de Saint Saens,Werther de J.Massenet si altele au fost cantata pe toate scenele din Europa si America Latina. A plecat din Romania stabilindu-se in Germania si pierzandu-se legaturile cu ea nu se stie daca mai este sau nu in viata.Pacat.

Tot mezzo-soprana si tot basarabeana a fost si Elena Cernei ,nascuta in l924. Vestita interpreta de opera in toata lumea,ea cantand pe cele mai mari scene : Metropolitan,Scala din Milano Berlin,Roma,Mexico City,Paris,Tokio,Toronto ,Montreal si multe altele. A avut parteneri renumiti ca: Franco Corelli,cu care a filmat Aida,Giuseppe di Stefano partener in Carmen,Mario del Monaco,Placido Domingo si altii, primind peste tot inalte elogii. Voi cita doar una scrisa de un Canadian, Jacob Siskind la Montreal in 1973 …” Elena Cernei este una dintre cele mai formidabile voci ale timpului nostru “
Elena Cernei este si autoarea unor studii despre vocea umana,studii ce au fost distinse cu premii la Roma si Catania. S-a stins din viata in 2ooo.

Nu se poate sa nu-i amintim pe bucovinenii : Ion Bostan – regizor l914 -1991, Beate Fredanov actrita l915-l997, pe basarabeanul Colea Rautu actor 1912 si pe minunata actrita Stela Popescu venita la Bucuresti tot din Basarabia. Daca ar fi posibil am vorbi acum si de ceilalti oameni din toate domeniile, fata de care ne cerem iertare asigurandu-i de toata stima.
Ne inclinam cu tot respectul in fata celor care si-au adus aportul la cresterea renumelui tarii de care au fost legate sufletele lor.

Urandu-va tuturor numai bine, imi permit sa va amintesc ca…” daca vrem sa fim stimati de straini trebuie sa ne stimam noi unii pe altii “.


Toronto ON

Florica Gheorghescu     12/6/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian