Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dinu Lipatti - Nemuritorul “Print al pianistilor”

In 2 dec. a. c. s-au implinit 65 de ani de cand “ Steaua “ artei pianistice a secolului XX s-a ridicat la cer pentru a straluci de-apururi.

E greu sa gasesti cuvintele potrivite pentru a vorbi despre un artist si un om cu calitati de exceptie ,lui potrivindu-i-se atat de bine spusele lui Victor Hugo :..” Nu este sub soare decat un singur lucru inaintea caruia trebuie sa ne inclinam :Geniul si un singur lucru inaintea caruia sa ingenuchiem : Bunatatea.
Acestea sunt trasaturile lui Dinu Lipatti recunoscute de cei mai mari oameni de cultura care l-au cunoscut.Aceste insusiri ii fac pe unii oameni sa caute, sa patrunda, -dupa atatia ani de la disparitia sa - in misterele artei si vietii sale.
Elita muzicala mondiala i-a recunoscut uimitoarele calitati comentand cu admiratie profunzimea iluminarilor sale in redarea creatiilor. Pianistii : Backhaus,Cortot, Ed. Fischer,Clara Haskil, W.Kempff, Art.Schnabel si altii i-au fost prieteni de suflet sustinandu-i curajul in lupta cu nemiloasa-i boala. Alaturi de el au fost : George Enescu [ nasul sau] , Yehudi Menuhin,Art.Honneger,Igor Marckevich,Ernest Ansermet,Hugues Cuenod,P.Dukas,Art.Toscanini care considerau ca poseda o “ divina spiritualitate “ ca este o “reala revelatie in orizontul artei pianistice”….Calitatile sale spirituale ii permiteau sa patrunda si sa redea in asa fel muzica incat ea impresiona pe cei care-l ascultau in salile de concert, sau care-i asculta acum inregistrarile.
Dinu Lipatti a fost asemeni lui Mozart sau Chopin,oameni cu viata scurta care dau totul in cativa ani.A fost un copil minune care canta la pian,la 4 ani si tot atunci a inceput sa compuna. Era stapanit de pasiunea pentru muzica,dar avea si o cultura generala admirabila, o intelegere a vietii din punct de vedere filosofic. “ El traia intr-un univers al lui, propriu.Nu era o persoana dominatoare.Nu cauta sa-si impuna vointa in fata nimanui, dar,avea o seriozitate si o vigoare fara pereche. In fata pianului devenea puternic era cu totul alta persoana.Nu vedea nimic in jurul lui.Canta. Traia cu pasiune unica muzica.Devenea sublim “..[fratele sau- Valentin Lipatti ].
Profesorii sai : Mihail Jora si Florica Muzicescu spuneau de multe ori ca numai aveau ce sa-l invete.Florica Muzicescu declara : “ Ar fi nedrept si chiar incorect din partea mea sa-mi insusesc meritul de a-l fi format pe Dinu Lipatti.El ar fi fost acelas artist indiferent cine i-ar fi fost profesor”..
George Enescu –nasul sau – ii spunea muzicologului francez Bernard Gavoty in convorbirile pe care le-au avut la radio-ul parizian…” Cand era copil, am crezut ca va fi violonist, dar a devenit cel mai minunat pianist si sa nu uitam ca a fost si un compozitor admirabil”.
Celebrul dirijor Herbert von Karajan mentiona , intre altele, despre D.Lipatti cu care concertase..” Nu este vorba numai de artistul pianist, pentru ca, el intrupa chiar muzica insasi .Muzica in forma sa cea mai pura.”
“E greu de imaginat cum era Dinu Lipatti,spunea pianista Nadia Boulanger,profesoara sa de la Paris . Nobil, profund ,vesel chiar, desi stia foarte bine ca moartea il astepta ,ca avea un sfarsit fara scapare.. Numai este nevoie sa spun ca el a fost unul dintre cei mai mari pianisti care au existat vreodata “…
Dupa ce l-a ascultat in concertul dat in sala Scala din Milano in 1946,Arturo Toscanini a spus :..” Insfarsit. datorita lui Lipatti, exista un mod de a-l reda pe Chopin care l-ar fi incantat chiar pe compozitor “..
Intr-o convorbire telefonica, prin 1999, Lola Bobescu celebra violonista care a colaborat cu Dinu Lipatti imi spunea intre altele ..” Auzisem multi pianisti,dar cand il ascultam pe el, mai ales in piese de Bach,parca auzeam un inger . A fost omul care intotdeauna isi ascundea tristetea in spatele zambetului”
..” Cum canta el “ Alborada del gracioso” de Ravel ramane un exemplu de neegalat. Cati pianisti pot interpreta lucrarile lui Bach asa cum le-a lasat el ?.. Dealtfel cu lucrarea lui Bach “ Isuse,ramai bucuria mea “ si-a luat adio de la lume in ultimul sau concert de la Besancon, imi spunea pianistul – profesor , Corneliu Gheorghiu la Bruxelles.
“..Ceea ce cred eu, ca a fost marele merit al lui Lipatti – spunea pianista Maria Fotino – este ca a dovedit ca muzicalitatea si tehnica pot fi ridicate la acelas nivel. Sunt multi pianisti buni, la care insa sunt pe prim plan ori tehnica ori muzicalitatea. El a ridicat aceste doua elemente la acelas nivel.A fost unic. Dinu Lipatti a trecut printre noi ca un pescarus cu aripile mari si albe care se stia condamnat la nemurire “…
Marele pianist Wilhelm Kempff scria despre Lipatti..” El a plecat,dar noi care-l plangem, nu vom uita niciodata ca ne-a lasat atat de pretioase daruri prin inregistrarile sale “..
L-am cunoscut si pe muzicianul de origine romana, Vlad Roman care traieste in Italia si care a detinut functii inalte la Scala din Milano , la Roma sau director al Festivalului international Maggio di Fiorentina . El nu va uita niciodata cat de mult l-a ajutat Lipatti in l941, ducandu-i o compozitie la concursul de creatie G.Enescu. Prin premiul obtinut a putut sa-si continuie studiile la conservatorul din Roma.
Cat de multi sunt cei care-l amintesc cu mult respect si admiratie pe muzicianul si omul care a fost Dinu Lipatti. Asa de multi ca nu pot incapea in aceasta pagina.
In semn de recunoastere a meritelor sale I s-a pastrat numele inscris in Istitutiile unde a studiat ,cantat ,sau i-a pregatit pe tineri pianisti. La Paris, in cladirea Scolii Normale de muzica ,exista o sala de studii pe usa careia este numele sau inscris de zeci de ani.. In Hall-ul salii de concert “Alfred Cortot”este bustul sau alaturi de al lui Cortot si de al lui G.Enescu.
In Elvetia,la Geneva,in cladirea Radio-ului exista un studio –nr.2 – care se numeste” Studio-ul Dinu Lipatti” pentru ca acolo facea inregistrarile. In cladirea Conservatorului chiar in Hall-ul cel mare exista o placa de marmora cu numele si datele legate de activitatea sa la Conservator,plus sala nr 9 unde tinea lectiile.
Tot la Geneva in cartierul Che^ne Bourg ,la nr.5 avenue Bel Air, unde a locuit ultimul an al vietii [casa numai exista], s-a pus un bust al lui Lipatti, micul parc purtandu-i numele. Mormantul sau care-i tot aici,acoperit cu o placa de marmora pe care-i sapat numele sau este inconjurat mereu de flori. Tot in Geneva exista Fundatia “ Dinu Lipatti – Dubois Ferriere” [ doctorul sau ] care prin organizarea de concerte strange fondurile necesare cercetarilor in domeniul cancerului .si functioneaza de zeci de ani.
In tara in care s-a nascut,Romania, i-a fost interzis chiar si numele mai mult de 20 de ani dupa moarte.
Dupa 1970 s-au produs cateva reinregistrari ,dar cu discretie. Abia dupa 1990 au inceput Institutiile culturale sa se ocupe,dar putin, de marele muzician. S-a initiat un festival dar care n-a tinut prea mult… S-au pus doua placi cu numele sau –in 1996 – pe casa in care a trait, insa nu pe fatada casei ci pe o parte laterala- s-a vada cat mai putini oameni. Singurul lucru meritoriu este ca cineva care a mostenit averea familiei Lipatti se ocupa de casa din satul Fundateanca,pe care Dinu Lipatti a lasat-o neterminata cand a plecat in turneul din care nu s-a mai intors. Avea 26 de ani iar casa o construise din banii proprii castigati datorita concertelor. In aceasta casa, incepand din 2008 tinerii pianisti pot sa studieze in timpul verii si sa se organizeze mici concerte.
Credeti ca este normal ca strainii sa se ocupe de un roman ?!.. Data viitoare veti afla marturisirile muzicienilor care i-au fost elevi.Toronto / On


Florica Gheorghescu    12/6/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian