Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Povestea Revoltei din 15 noiembrie 1987 de la Brasov

Dictaturile comuniste din Europa de Est trageau sa moară. Romănia oferea un spectacol cenusiu si trist. De mai multi ani Ceausescu se afla in război cu propriului său popor. Frigul, foamea, frica, minciuna generalizată dominau viaţa cotidiană a romănilor. Produse de strictă necesitate precum păinea, laptele, carnea zaharul, uleiul etc, erau rarităti in vitrinele magazinelor. “Rationalizarea” devenise cuvăntul de ordine in Romănia atăt in alimentatie, căt si la căldură, energie electrica, benzina etc. Unicul post de televiziune – T.V.R portavocea PCR, si-a redus programul la 2 ore pe zi. La “Steagu ’Rosu” programul de lucru a fost extins la 12 ore pe zi, 7 zile/7(sapte).

IZBUCNIREA GREVEI GENERALE DE LA « STEAGU’ ROSU »

*Ziua de 15 noiembrie 1987 aduce inca odata cu ea, cum se intampla de zeci de ani mascarada alegerilor comuniste. In oras situatia este calma, nu si la Intreprinderea de Autocamioane. „ In noaptea de 14/15 noiembrie’87 salariatii de la sectia 440 Matrite-Stante au incetat lucrul in semn de protest fata de diminuarea nejustificata a salariilor. Seful Sectiei 440 Ing. Ghelase Valer era in acea noapte si ofiter de serviciu pe IABv. -

“Autoritar si dur, in timp ce el insusi era autor a numeroase abuzuri si incalcari ale legii, inginerul Ghelase a refuzat sa stea de vorba, oferind in schimb obisnuitele lui injuraturi si amenintari.” “Pai,cum, ba, de ce-ati venit? Faceti greva?” […] ”Sa va bagati mintile -n cap,auziti? Chem Securitatea ceia ce si face.” * “Am sunat la capitanul Avram in jurul orei 2.” […] “Am facut prezenta oamenilor si am predate-o capitanului Avram. La ora 2 erau 93 de oameni care nu lucrau” In sedinta de la Sediul Militiei Brasov din 15 noiembrie 1987 de la ora 19 Prim Secretarul PCR tov. Preoteasa consemna: “La Stg.R erau 20 de insi sambata seara, Un maior si un capitan in civil”

Cheia izbucnirii revoltei la constituit solidarizarea celor 200 de salariati de la schimbul I cu cei de la schimbulIII. Incercarea directorului Purcaroiu de ai “lamuri”pe la 8 dimineata: pe cei aproape 300 de oameni din ambele schimburi, a esuat fiind huiduit. Coloana formata pe loc, se deplaseaza spre Palatul Administrativ. In drum lor li se alatura salariatii de la sectiile: 420, 410,520, 570, 660, 505, 590, 510, 525, 580,550 etc”. Coloana intra in sectia 610. Aici are loc primul conflict violent. Un inginer incearca sa-l opreasca pe Aurica Geneti. Acesta il impinge, inginerul cade. Casca de protectie, alba, a inginerului se rostogoleste. Geneti o ia si o pune pe cap. “Victima” se ridica si fuge. Nimeni nu ”o“ urmareste. Aurica Geneti isi reia locul in fruntea coloanei purtand casca care ii va da supranumele de ,,Omul cu Casca Alba”

Coloana ajuns in fata Palatului Administrativ al IABv. - pentru a discuta cu directorii din Consiliul de Conducere. Nimeni nu ii mai intampina. S-au aruncat cu piulite si suruburi in ferestre. Multimea a continuat sa strige “Hotii!”: ,,Hotii”. Singura varianta era “Judeteana de Partid”

Este momentul cand ceva ciudat se petrece!?! Cei 5.000 de protestatari am iesit pe poarta II cu intentia sa ne indreptam spre Consiliul Judetean PCR. Insa securistii imbracatii in salopete la fel ca noi au reusit sa redirectioneze coloana sa intre inapoi in intreprindere prin poarta principala I. Inconjuram palatul administrativ si ne aflam iarasi in fata porti II. Aici s-a produs ruptura. Majoritatea celor din coloana raman in incinta intreprinderii , altii profita de “dezorganizarea”creata si pleaca acasa. Aprox. 250 de persoane ne-am invins frica si ne-am decis sa ne sustinem cererile in strada. Din multime cineva a venit cu ideea sa luam cele 4 steagurii tricolore de la portile

La intersectia strazilor Poienilor, Calea Bucuresti si b-dul Saturn, Aurica Geneti are ideea de a merge in „Tractorul” sa ii scoatem din fabrica pe colegii nostri. “Specialisti” in diversiune striga in cor “Judeteana de partid”In cazul in care am fi mers pe str.Saturn spre Tractorul am fi ajuns in central orasului 100. 000 de brasoveni.

Bulevardul Calea Bucuresti, marginit de plopii desfrunziti, strabate cartierul care se numeste popular tot ,,Steagul Rosu”. Multii dintre „stegari” locuiesc prin preajma, aproape fiecare are o cunostiinta aici. Se scandeaza “Hotii” „Vrem mancare la copii”,”Vrem lumina” , “Vrem caldura” , “Vrem bani inapoi” , “Veniti cu noi”. Dupa plecarea grupului, Tov. Draghici si organele de securitate au dispus ca pe fiecare sectie si serviciu sa se faca prezenta spre a rezulta cati si cine erau cei care plecasera spre oras.

Prin dreptul spitalului judetean fagaraseanul Liviu Budac a avut ideia sa cantam interzisul “Desteapta-te, romane” colegul Iosif Farcas a dat tonul. A fost semnalul descatusarii oamenilor. Werner Sommeraurer este instiintat de fiica sa Florentina ca pe calea Bucuresti este o coloana de oameni care striga Hotii!” Hotii! Ajunge coloana langa Spitalul Judetean si i se alatura. Eu Mircea Sevaciuc impreuna cu sotia Elena si profesorul de pian al ficei noastre Catalina am incercat sa impun lozinca “Vrem sindicate libere” insa nu am reusit!

“In dreptul cinematograful ,,Patria”troleibuzele sunt oprite pe ambele sensuri. Captatorii sunt trasi jos de Laurentiu Poveliuc& com. Pasageri sunt chemati sa se alature celor de afara. Este o emotie autentica, mare si care continua sa creasca nu doar in randul oamenilor din coloana – intinsa acum pe ambele trotuare si pe toata strada. Pe tot parcursul marsului nu a fost vazut tipenie de militian! Este o eliberare. Pe frontonul Teatrului Dramatic se afla un tablou urias, mai multe cearceafuri, cu chipul lui Ceausescu. Sa strigat pentru prima data din mii de piepturi ,,Jos Ceausescu” ,”Jos Comunismul” Comunismul incetase sa mai fie un dusman abstract pentru brasoveni.. Copii care s-au alaturat protestului au fost aseazati in fata coloanei de colegul Cocan.

Cand protestatarii anticomunisti au ajuns la sediul Consiliului Popular Judetean PCR , usile acestuia erau blocate. S-a incercat un soi de dialog cu primarul Calancea, care aparuse intre timp. Raspunsul acestuia “Astazi sunteti voi tari, dar maine vedem noi”a pus gaz pe foc. Multimea furioasa huiduie! Aurica Geneti isi pierde rabdarea si il loveste pe Calancea cu steagului in cap. Doar cu arcada sparta, acesta a scapat de furia multimii, strecurandu-se pe usa salvatoare care, in scurt timp, a fost larg deschisa.

Consiliul judetean si masa de manifestanti, 15 noiembrie 1987
Protestatari i-au cu asalt “cuibul “ comunistilor! La etajul I descopera in sala de protocol “Masa festiva” cu toate bunatatile din lume pregatite de tovarasi pentru castigarea alegerile PCR din acea zi. Salamul de Sibiu, cascavalul, bananele, portocalele, pepsi cola, sunt puse pe pervazurile ferestrelor pentru a fi vazute de multimea de afara.
„ Sommerauer are ideea lui: trage covorul rosu din casa scarilor pana afara,,Sa poata intra oameni sa se simta bine!” Apoi vede trei tineri care vor sa monteze un hidrant. Ii intreaba pentru ce. Vor sa dea jos tablourile lui Nicolae si Elena Ceausescu: sunt puse prea sus nu ajung la ele. Ii ajuta si se bucura cand jetul de apa isi ating tintele. Cad si candelabrele. Baietii rad si Werner Sommeraurer rade cu ei de parca i-ar cunoaste de o viata. La orele 14.00 ajunge acasa” „Gheorghe Duduc urca la etajul II, incaleca pervazul geamului si impreuna cu Ricu Marian si fiul sau Radu Duduc desprinde si arunca tabloul de 3/5 metri a lui Ceausescu. Este aplaudat de cei aprox. 10.000 de brasoveni. Gheorghe Duduc isi impreuneaza palmele si le ridica deasupra capului si il imita pe Ceausescu salutand multimea – toti care il privim de jos radem in hohote.”

Revoltă anticomunistă de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care a anunţat prăbuşirea iminentă a comunismului în România. Alcatuirea istoricului revoltei din 15 noiembrie 1987 de la Brasov, s-a realizat in baza , relatarilor, marturiilor, declaratiilor si inscrisurile actorilor principali ai protestului, facute in numele adevarului si a responsabilitatii istorice fata de generatiile viitoare.

Ziarul «15 NOIEMBRIE» editat de “Miscarea 15 Noiembrie”a publicat in serial reportaje cum ar fi: - ,,Un veto dat comunismului” - ,,O zi intra in Istorie” - ,,Curajul amar pedepsit” etc. Au fost publicate urmatoarele cartii: - “Dosarele Adevarului Brasov(1987)” martie 1990“ autor D.Brudascu, editie reeditata in 1997,- “A cinsprezecea zi” 1993 – Gavrila Filichi , - ”Un tablou uriaş arde” Vol.I şi ”Dosar Braşov 15 Noiembrie 1987,,Vol.II 1997 – Autor Mihai Arsene, Vol. “Ziua care nu se uita” 2002 Autori Marius Oprea si Stejarel Olaru, Vol.-Memorii “15 Noiembrie 1987-Ziua Demnitatii”2007 Ed. Kron-Art Autor Mircea Sevaciuc. “Eroii pentru Romania” 2007-Florin Palas


Brasov 12 nov.2015
Fondatorul “Miscarii 15 Noiembrie” Mircea Sevaciuc




Mircea Sevaciuc     11/13/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian